Skip to main content

Π. Λαφαζάνης: Ζητούμε να λάβουμε την τρίτη διερευνητική εντολή

Για καταθλιπτική μνημονιακή συναίνεση ανάμεσα στον «λοβοτομημένο ΣΥΡΙΖΑ», τη Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, η οποία όμως δεν έχει αντιστοιχία μέσα στον λαό έκανε λόγο ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του νέου πολιτικού σχηματισμού «Λαϊκή Ενότητα», Παναγιώτης Λαφαζάνης, στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου με τη νέα του ιδιότητα.

Ο κ. Λαφαζάνης τόνισε ότι οι μεθοδεύσεις του Αλ. Τσίπρα και του Μαξίμου «δεν τιμούν τη χώρα και τον λαό», καθώς οδηγούν σε εκλογές «αυγουστιάτικα, με τακτικές που θυμίζουν έντονα τον παλιό δικομματισμό ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., με στόχο να υφαρπάξουν τη λαϊκή ψήφο».

Ξεκαθάρισε δε ότι ο νέος πολιτικός φορέας ζητεί να λάβει την τρίτη διερευνητική εντολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τον σχηματισμό κυβέρνησης, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα, μετά την παραίτηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, καθώς διαθέτει την τρίτη σε αριθμό βουλευτών κοινοβουλευτική ομάδα, μετά τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ..

Ο αρχηγός της Λαϊκής Ενότητας εκτίμησε ότι αυτό συμβαίνει ώστε οι πολίτες να μην προλάβουν να αισθανθούν τις συνέπειες του τρίτου μνημονίου, ενώ κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι δεν έπεσε ούτε ανετράπη, αλλά παραιτήθηκε πριν από οποιαδήποτε ψηφοφορία για ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή. Απάντησε έτσι στις σχετικές κατηγορίες που απηύθυνε στην «Αριστερή Πλατφόρμα» ο Πρωθυπουργός, ότι δηλαδή ανέτρεψε την πρώτη κυβέρνηση στην οποία κυριαρχούσε η Αριστερά.

Ανοικτό άφησε ο κ. Λαφαζάνης το ενδεχόμενο συνεργασίας με την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, σημειώνοντας ότι η Λαϊκή Ενότητα συζητεί με όλους τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά με όσους διαφοροποιήθηκαν από την κυβέρνηση στο ζήτημα του τρίτου μνημονίου.

Απηύθυνε δε κάλεσμα για πλατιά αντιμνημονιακή ενότητα στο ΚΚΕ και στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ενώ σημείωσε, αναφερόμενος στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ότι «δεν μπορεί να επιβραβεύεται η κολοτούμπα, πρέπει να υπάρχουν και ακολουθούνται αρχές».

Ο κ. Λαφαζάνης απέρριψε κάθε συνεργασία με δυνάμεις οι οποίες έχουν ψηφίσει ή υποστηρίξει μνημόνια.

« Εφ’ όσον χρειάζεται, θα φύγουμε από την Ευρωζώνη συντεταγμένα, μέσα από την ακύρωση των μνημονίων, καθώς δεν μπορούμε να είμαστε θύματα εκβιασμών», ανέφερε επίσης ο αρχηγός της Λαϊκής Ενότητας.

 «Αν χρειαστεί, για να ακολουθήσουμε προοδευτικούς δρόμους, θα κινηθούμε προς έξοδο από την Ευρωζώνη, η οποία δεν είναι πορεία προς την κόλαση, όπως διατείνονται πολλοί. Σημαία μας παραμένει το ΟΧΙ του 62%, το οποίο δεν πρέπει να μείνει ορφανό», συνέχισε, προτείνοντας μεταξύ άλλων την εθνικοποίηση των τραπεζών και τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του δημοσίου χρέους.