Skip to main content

Τραμπ και Μακρόν ανησυχούν για την ένταση Ελλάδας – Τουρκίας

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν το βράδυ της Παρασκευής οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Γαλλίας, Ντόναλντ Τραμπ και Εμανουέλ Μακρόν, αντίστοιχα, με τους δύο ηγέτες να εκφράζουν έντονη ανησυχία για την αυξημένη ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Τραμπ και Μακρόν εξέφρασαν την ανησυχία τους για την αυξημένη ένταση μεταξύ δύο σύμμαχων χωρών του ΝΑΤΟ.

Κάλεσε δε τις δύο πλευρές να επιμείνουν στον διάλογο, τον οποίο χαρακτήρισε ως μονόδρομο για την επίλυση των διμερών διαφορών.

Η επικοινωνία Τραμπ – Μακρόν επήλθε λίγες ώρες, μετά τις νέες συνομιλίες του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, ο οποίος εξέφρασε για ακόμη μία φορά τη στήριξή του στις ελληνικές θέσεις.

Την ίδια ώρα, στο πλευρό της Αθήνας στάθηκε και το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., το οποίο επιβεβαίωσε «την πλήρη αλληλεγγύη της Ε.Ε. προς την Ελλάδα και την Κύπρο» και επανέλαβε ότι «πρέπει να γίνουν σεβαστά τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών – μελών της Ε.Ε.».

«Οι ΥΠΕΞ συζήτησαν την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο, μετά την επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας τις τελευταίες ημέρες. Τρεις λέξεις αντικατοπτρίζουν το αποτέλεσμα της συζήτησης: αλληλεγγύη, αποκλιμάκωση και διάλογος» ανέφεραν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών.

Ταυτόχρονα, «οι ΥΠΕΞ τόνισαν ότι η σοβαρή επιδείνωση των σχέσεων με την Τουρκία έχει εκτεταμένες στρατηγικές συνέπειες για ολόκληρη την Ε.Ε., πολύ πέρα από την ανατολική Μεσόγειο».

Υπενθυμίζεται ότι η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο κλιμακώθηκε σημαντικά, μετά την απόφαση της Τουρκία να ξεκινήσει σεισμικές έρευνες σε θαλάσσιες περιοχές εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Πρόκειται για περιοχές, ωστόσο, τις οποίες διεκδικεί και η Άγκυρα, η οποία θεωρεί ότι τα νησιά δεν έχουν δικαίωμα άσκησης κυριαρχικών δικαιωμάτων (σ.σ. θαλάσσιες ζώνες), όπως ακριβώς ισχύει με τις ηπειρωτικές περιοχές.

Από την πρώτη στιγμή, η αντίδραση της Ελλάδας ήταν έντονη, αναπτύσσοντας μεγάλο μέρος του στόλου στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο. Μάλιστα, μαζί με τη Γαλλία, ανακοίνωσε τη διενέργεια ναυτικών γυμνασίων στην περιοχή. 

naftemporiki.gr