Skip to main content

Αλ. Τσίπρας: Δρομολογούνται λύσεις για χώρο πρώτης υποδοχής μεταναστών στην Αττική

Λύσεις για τη λειτουργία χώρου πρώτης υποδοχής μεταναστών στην Αττική δρομολογεί η κυβέρνηση, ιδίως όμως για την αντιμετώπιση της δύσκολης κατάστασης διαβίωσης των προσφύγων στο Πεδίον του ‘Αρεως, όπως ενημέρωσε τη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Νικήτα Κακλαμάνη για το μεταναστευτικό.

Ειδικότερα για τους πρόσφυγες στο Πεδίον του Άρεως είπε ότι είναι θέμα, αν όχι ωρών, λίγων ημερών, η ανεύρεση ενός κατάλληλου χώρου για τη μεταφορά τους.

Ο κ. Τσίπρας περιέγραψε την κατάσταση στο Πεδίον του ‘Αρεως ως «κρίσιμη» για τους ανθρώπους που διαμένουν εκεί σε δύσκολες συνθήκες, επισημαίνοντας πως πρέπει να υπάρξει άμεση δράση. Διαβεβαίωσε πάντως πως «δεν υφίσταται κανένα θέμα δημόσιας ασφάλειας ή υγιεινής – το ΚΕΕΛΠΝΟ είναι ήδη εκεί – και το ζήτημα αντιμετωπίζεται σε σκοπό, την προσπάθεια άμεσης επίλυσης».

Όπως ενημέρωσε το Σώμα, εκεί κατέλυσαν Αφγανοί πρόσφυγες – προερχόμενοι κυρίως από τη Λέσβο που δέχεται το μεγαλύτερο κύμα των προσφυγικών ροών. Βρίσκονται σε μεταβατικό στάδιο, καθώς αναζητούν καταφύγιο στην Ελλάδα, ενώ και κάποιοι που έχουν δεσμούς και θα επιχειρήσουν να μεταβούν σε χώρες της Ευρώπης και δεν έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα, δεν είναι «λιγότερο πρόσφυγες και πρόσωπα που χρήζουν προστασίας» είπε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι για να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα, υπάρχει συντονισμένη δράση σε συνεννόηση με την Περιφέρεια Αττικής, στην οποία ανήκει ο χώρος, τον δήμο Αθηναίων, το ΚΕΕΛΠΝΟ, υπηρεσίες του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, φορέων της κοινωνίας των πολιτών, μη κυβερνητικών οργανώσεων, εθελοντών πολιτών. Εξήγησε ότι συναρμόδια υπουργεία βρίσκονται σε διαδικασία εντοπισμού του καταλληλότερου χώρου για τη μεταφορά του πληθυσμού και τις επόμενες ημέρες ή ώρες θα εντοπιστεί αυτός ο χώρος. Όλα αυτά – όπως δήλωσε – γίνονται με τη διακριτική παρουσία της αστυνομικής αρχής προς την κατεύθυνση των άμεσων αναγκών του, για μικρό διάστημα, διαβιούντος πληθυσμού.

Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του ζητήματος, ο πρωθυπουργός, αφού ξεκαθάρισε πως για λόγους έλλειψης κονδυλίων δεν κατέστη ακόμη εφικτή η δημιουργία ενός χώρου πρώτης υποδοχής στην ενδοχώρα, είπε, ωστόσο, πως δρομολογούμε λύσεις για τη λειτουργία ενός τέτοιου χώρου εντός της Αττικής λαμβανομένων υπόψη των ιδιαιτεροτήτων και των αλλαγών της περιοχής που θα εγκατασταθεί αυτό.

«Χρειάζεται συνολική αντιμετώπιση από την Ε.Ε.»

Γενικότερα, επισήμανε ότι τo μεταναστευτικό είναι ένα από σημαντικότερα ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα αλλά και η Ε.Ε. και ένα από τα πιο σοβαρά θέματα σε παγκόσμια κλίμακα στο οποίο καλουμαστε να απαντήσουμε.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το ζήτημα αυτό δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως θέμα για να εξυπηρετήσει σκοπιμότητες πολιτικού χαρακτήρα.

Αντίθετα, είπε, θα πρέπει να αρχίσουμε όλοι μας να συμβάλουμε ώστε να μην αποτελεί κόμβο αντιπαράθεσης, αλλά το σημείο εκείνο πάνω στο οποίο όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα συγκλίνουν στη βάση των αρχών της ευρωπαϊκής δημοκρατικής παράδοσης, του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης, του σεβασμού στην αξιοπρέπεια του διαφορετικού. 

Όπως ανέφερε, η κυβέρνηση προσπαθεί να το αντιμετωπίσει ως το μεγάλο ζήτημα της εποχής, που δημιουργεί προβλήματα στους ίδιους τους μετανάστες.

«Η Ελλάδα έχει μια πολύ μεγάλη κρίση μέσα στην κρίση, το προσφυγικό ζήτημα, που αντιμετωπίζουν τα νησιά του Αιγαίου» τόνισε.

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, το μεταναστευτικό και προσφυγικό μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά μόνο συνολικά από την Ε.Ε., ενώ σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση κάνει προσπάθειες στο πλαίσιο του δυνατού. 

Παράλληλα, δεσμεύτηκε ότι «θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε το μεταναστευτικό ζήτημα να τύχει της αντιμετώπισης που αξίζει σε μια δημοκρατική και αλληλέγγυα Πολιτεία και να σταματήσει να είναι αντικείμενο εκμετάλλευσης για εξυπηρέτηση μικροπολικών συμφερόμενων». 

Πρόσθεσε ότι η ιδεολογική τύφλωση και ο ρατσισμός πολλές φορές είναι το αποτέλεσμα μιας τέτοιας ματιάς στα πράγματα. «Κι ας μην κάνουμε τους έκπληκτους που αυτά τα φαινόμενα όχι μόνο διευρύνονται, αλλά γεμίζουν με εκπροσώπους κομμάτων μισαλλόδοξων ιδεών τα έδρανα της Βουλής» σημείωσε.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε προλάβει να προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσει τα ζητήματα αυτά.  

Η ερώτηση του Ν. Κακλαμάνη

Αναπτύσσοντας την ερώτησή του ο κ. Κακλαμάνης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει αλλεργία στα κέντρα μεταναστών.

«Για αυτό», τόνισε, «σε χρόνο ρεκόρ ανοίξατε και αδειάσατε την Αμυγδαλέζα για να ξεχυθούν οι μετανάστες στο κέντρο της Αθήνας χωρίς να ληφθεί η παραμικρή πρόνοια».

Ο κ. Κακλαμάνης πρόσθεσε ότι για αυτόν τον λόγο σήμερα βλέπουμε ένα από τα στολίδια της Αθήνας το Πεδίον του Άρεως να είναι σε μια κατάσταση που δεν περιγράφεται.

Διερωτήθηκε ακόμη γιατί όλοι οι μετανάστες από τα νησιά πρέπει να έρχονται στην Αθήνα.