«Λίμνη χωρίς σύνορα» είναι ο τίτλος για την περιήγηση της γερμανικής εφημερίδας στις Πρέσπες. Στον υπότιτλο αναφέρεται ότι “η περιοχή της Πρέσπας στη Βόρεια Ελλάδα ήταν για πολύ καιρό απομονωμένη. Τώρα έχουν διευθετηθεί οι αντιπαραθέσεις για το όνομα της Μακεδονίας και ο κόσμος αξιοποιεί τις ευκαιρίες που διανοίγονται”.
Είναι προφανές ότι το οδοιπορικό, που φιλοξενείται στο ένθετο της Süddeutsche Zeitung για τα ταξίδια, δεν έχει μόνο τουριστικό ενδιαφέρον. Η αρχή γίνεται στο χωριό Ψαράδες. Εκεί, αναφέρει η εφημερίδα του Μονάχου, “υπεγράφη μία συμφωνία, που έδωσε τέλος σε μία σχεδόν εικοσαετή διένεξη. Ήταν μία αντιπαράθεση περίπλοκη, φορτισμένη με παλαιούς φόβους και νέους εθνικισμούς”.
Αλλά όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα “τα προβλήματα δεν έχουν εκλείψει ακόμη- η μετανάστευση, για παράδειγμα. 1.200 άνθρωποι ζουν σήμερα στο ελληνικό κομμάτι των Πρεσπών, διαμοιρασμένοι σε δέκα χωριά. ‘Για τα παιδιά δεν είναι εύκολο’, λέει η Ειρήνη Κουτσέρη.
Ο γιος της είναι εννέα χρονών, η κόρη της δώδεκα, οι συμμαθητές τους είναι διασκορπισμένοι σε διάφορα χωριά.(…) Η Ειρήνη Κουτσέρη και ο σύζυγός της, Γιώργος Διακόπουλος, αναπαλαίωσαν έναν νερόμυλο στο χωριό Λαιμός και τον μετέτρεψαν σε ξενώνα. Ήταν ένα από τα πρώτα μικρά ξενοδοχεία στην περιοχή, στο μεταξύ έχουν ανοίξει και άλλα.(…) ‘Ήταν σαν να βρισκόμστε σε αδιέξοδο”, λέει ο Γιώργος Διακόπουλος. ‘Για να πάω στη χώρα που σήμερα ονομάζεται Βόρεια Μακεδονία, έπρεπε να διανύσω 150 χιλιόμετρα’. Στην πραγματικότητα δεν έχει αλλάξει κάτι, γιατί ακόμη δεν υπάρχει συνοριακή σύνδεση, υποτίθεται όμως ότι θα δημιουργηθεί σύντομα, μόλις λίγα χιλιόμετρα από τον παλαιό νερόμυλο”.