Για τυχοδιωκτισμό της κυβέρνησης με αφορμή και τις «πρόθυμες αποκαλύψεις» του τέως υπουργού Γ. Βαρουφάκη κάνει λόγο ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος και διερωτάται «πως αυτή η κυβέρνηση θα ετοιμάσει το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης και εξόδου από την κρίση».
«Αυτοί οι άνθρωποι νόμιζαν και νομίζουν ακόμη ότι είναι πάνω από τους νόμους και τους θεσμούς. Γεννημένοι να ελέγχουν τους πάντες και τα πάντα, αλλά υπεράνω ελέγχου οι ίδιοι ως «πρώτοι φορά αριστεροί στην εξουσία» επισημαίνει σε δήλωσή του.
«Το ζήτημα των ευθυνών του κ. Βαρουφάκη και των συνεργών του, αργά ή γρήγορα, θα διερευνηθεί σε βάθος. Τα είχαμε προβλέψει άλλωστε όλα αυτά στη συζήτηση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια. Τον κ. Βαρουφάκη όμως τον διόρισε και τον διατήρησε Υπουργό Οικονομικών και πληρεξούσιο της χώρας στην πιο κρίσιμη διαπραγμάτευση, ο κ. Τσίπρας που ως πρωθυπουργός «εξασφαλίζει την ενότητα της κυβέρνησης και κατευθύνει τις ενέργειές της» αναφέρει σχετικά με τον κ. Βαρουφάκη.
Εκτιμά ότι τον άμεσο και απτό κίνδυνο εξόδου από το ευρώ, ασύντακτης χρεοκοπίας και καθολικής οικονομικής καταστροφής δεν τον προκάλεσαν οι παράνομες πράξεις σε σχέση με τα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου Οικονομικών.
Αυτές λειτουργούν ως απόδειξη προσθέτει και καταλογίζει ευθύνη ότι τον κίνδυνο τον προκάλεσε και τον τροφοδότησε η ίδια η δήθεν στρατηγική της διαπραγμάτευσης που κόστισε δεκάδες δισεκατομμύρια στο δημόσιο και πολλά περισσότερα στην εθνική οικονομία και τους πολίτες, τράβηξε τη χώρα χρόνια πίσω και την έβαλε στο «μνημόνιο 3» με τους χειρότερους όρους.
Το χαρακτηρίζει δε ως «το μεγάλο σκάνδαλο που δυστυχώς εξακολουθεί να συντελείται από την κυβέρνηση Τσίπρα / Καμμένου που κρύβεται τώρα πίσω από την υπευθυνότητα και τις ψήφους της αντιπολίτευσης».
Στη συνέχεια θέτει σειρά ερωτημάτων, «με ποια εχέγγυα θα διεξαχθεί αυτή η διαπραγμάτευση από την οποία εξαρτάται το μέλλον της χώρας; Πώς αυτή η κυβέρνηση θα ετοιμάσει το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης και εξόδου από την κρίση; Τι μας εγγυάται ότι δεν θα επαναληφθεί η παλινδρόμηση του χαμένου εξαμήνου; Κατά ποια λογική η αντιπολίτευση θα ψηφίσει αβλεπί ο,τι φέρει ο κ. Τσίπρας και είναι δεδομένο ότι δεν πρόκειται να το ψηφίσει το 1/3 των βουλευτών του; Η αντιπολίτευση θα σηκώνει το βάρος των δύσκολων μέτρων, ενώ ο κ. Τσίπρας θα οργανώνει το συνέδριο ξεκαθαρίσματος λογαριασμών στο ΣΥΡΙΖΑ με το βλέμμα του στις επόμενες εκλογές, υπό συνθήκες επικοινωνιακής υφαρπαγής;».
Θέτει δε ως ελάχιστες αναγκαίες θεσμικές εγγυήσεις πριν κληθεί η Βουλή να ψηφίσει ξανά κρίσιμο νομοσχέδιο τις εξής:
- εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης
- εκλογικό σύστημα χωρίς μπόνους 50 εδρών ώστε να ενθαρρύνονται οι ευρύτερες δυνατές συνεργασίες
- αποκατάσταση της φυσιολογικής λειτουργίας της Βουλής με αρμόζοντα Πρόεδρο, όπως ζητά πλέον και η κοινωνία των πολιτών
- σεβασμός της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, των ανεξάρτητων αρχών, της πολιτικής ουδετερότητας της δημόσιας διοίκησης.
«Αυτό είναι το μεγάλο και επείγον θέμα πίσω από το επεισόδιο Βαρουφάκης» καταλήγει.