Με την κυβέρνηση να υπεραμύνεται των ρυθμίσεων και να κάνει λόγο για μεγάλη ανακούφιση στα μικρά και μεσαία νοικοκυριά και την αντιπολίτευση να κρατά επιφυλάξεις, συνεχίζεται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου, που προβλέπει μεταξύ άλλων μείωση του ΕΝΦΙΑ και αλλαγές για την ένταξη στη ρύθμιση των 120 δόσεων.
Το φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης αύριο θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια.
Από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε δύο τροπολογίες με τις οποίες ζητά την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ μικρών επιχειρήσεων και ιδιοκτησιών για μικρά νησιά. Το ΚΙΝΑΛ δήλωσε ότι θα έχει θετική στάση ως προς τις νέες ρυθμίσεις, ενώ το ΚΚΕ διευκρίνισε ότι θα δηλώσει «παρών» και για τον ΕΝΦΙΑ και για τις 120 δόσεις. Η Ελληνική Λύση εξέφρασε επιφυλάξεις μέχρι να ολοκληρωθεί η συζήτηση στην Επιτροπή και το ΜέΡΑ25 δήλωσε ότι διαφωνεί.
Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Σπανάκης, υπογράμμισε ότι με τις νέες ρυθμίσεις διευρύνεται η βάση για τους οφειλέτες και μπορούν να υπαχθούν πλέον και Νομικά Πρόσωπα, ανακουφίζονται άμεσα οι ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας, μειώνεται η ελάχιστη δόση από τα 30 ευρώ στα 20 ευρώ, βελτιώνεται το χαρτοφυλάκιο των τραπεζών και μειώνεται το επιτόκιο που επιβαρύνει τους οφειλέτες, από 5% στο 3%.
Μίλησε ακόμα για ένα μόνιμο και δίκαιο σύστημα που φέρνει άμεση ανακούφιση στα ελληνικά νοικοκυριά, ενώ θα αποτρέπει στο μέλλον την ανάγκη καταφυγής σε νέες ρυθμίσεις.
«Ακούμε την αγορά, αναστέλλουμε τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς, είμαστε κοντά στις ανάγκες των Ελλήνων φορολογουμένων και προσδοκούμε στην αύξηση των εσόδων, κυρίως γιατί δίνουμε τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να ρυθμίσουν τις οφειλές τους», τόνισε ο κ. Σπανάκης, καλώντας όλα τα κόμματα «να ψηφίσουν το νομοσχέδιο που έχει στόχο την αναθέρμανση της ελληνικής οικονομίας».
Από την πλευρά της, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Παπανάτσιου, έκανε λόγο «για ρετουσάρισμα και ένα μικρό λίφτινγκ των ρυθμίσεων που είχε ψηφίσει η προηγούμενη κυβέρνηση» και κάλεσε την κυβέρνηση να υιοθετήσει την τροπολογία του κόμματός της που αφορά την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ των μικρών νησιών με κάτω από 1.000 κατοίκους καθώς και μικρές επιχειρήσεις.
«Εμείς θεσπίσαμε το ακατάσχετο των λογαριασμών. Ευχόμαστε να μην ξαναφέρετε τη χώρα στα όρια της χρεοκοπίας και να φορτωθούν οι πολίτες τις αμαρτίες σας. Η ρύθμιση του ΕΝΦΙΑ ήταν δική μας διάταξη που, παρά τα όσα αντίθετα λέγατε, το κάναμε πράξη. Διασφαλίσαμε για το τρέχον έτος μείωση κατά 10% με έμφαση στις μικρές ακίνητες περιουσίες και σταδιακό περιορισμό για τις μεγαλύτερες ακίνητες περιουσίες», ανέφερε η κ. Παπανάτσιου.
Παράλληλα, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει αν η μείωση του ΕΝΦΙΑ είναι μόνο για το τρέχον έτος, ενώ τόνισε ότι η ρύθμιση που φέρνει δείχνει και τη μεροληψία της στα ψηλά κλιμάκια.
«Εμείς συμφωνούμε στη μείωση του ΕΝΦΙΑ για την ακίνητη περιουσία μέχρι 60.000 ευρώ. Η δική μας λογική ήταν να μειωθεί ο φόρος σε αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη, η δική σας λογική είναι να περιορίσετε τη μείωση του φόρου στις μεγάλες περιουσίες», υποστήριξε και πρόσθεσε: «Είμαστε ικανοποιημένοι γιατί κατανοείτε ότι η κατάσταση της οικονομίας που παραλάβατε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι σταθερή, είναι, όμως, ανησυχητικός ο τρόπος που επιλέγετε να την διαχειριστείτε και χωρίς να λέτε την αλήθεια για τον δημοσιονομικό χώρο που σας αφήσαμε. Φέρατε ένα μίνι φορολογικό νομοσχέδιο στο οποίο βλέπουμε ρυθμίσεις των δικών μας διατάξεων με το δικό σας χρώμα».
«Η γενναία ρύθμιση των 120 δόσεων, στην οποία προχωρήσαμε εμείς, αφορούσε πολίτες που είχαν πραγματική ανάγκη, ήταν χωρίς διακρίσεις και αντιμετώπιζε με φορολογική δικαιοσύνη το πρόβλημα. Η νέα κυβέρνηση προχωρά σε ένα μικρό φορολογικό λίφτινγκ, με διακριτή μεταχείριση, με βάση τις οφειλές και όχι βάση του κύκλου των εργασιών. Δεν λαμβάνει υπόψη κανένα εισοδηματικό κριτήριο και έτσι καταλήγει σε άνιση μεταχείριση σε βάρος αυτών που πραγματικά αδυνατούν να πληρώσουν», υπογράμμισε η κ. Παπανάτσιου.
«Εμείς με επιφυλάξεις παρέχουμε θετική ψήφο στο νομοσχέδιο», ξεκαθάρισε, από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Κώστας Σκανδαλίδης.
«Συμφωνούμε με τις πρώτες ρυθμίσεις για ΕΝΦΙΑ. Πρέπει να μας βρει με θετική θέση, ειδικά γιατί αφορά τα μικρά και μεσαία στρώματα που δοκιμάστηκαν από τη φορολογική λαίλαπα. Είναι ευνόητη η ψήφος μας, έχουμε, όμως, επιφυλάξεις», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σκανδαλίδης.
Παράλληλα, πρότεινε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 50% για παραδοσιακούς οικισμούς, διατηρητέα κτήρια ή όσα έχουν ενεργειακή συντήρηση και να ενταχθούν σε ειδικό καθεστώς, καθώς και να εξαιρεθούν τα εκτός σχεδίου αγροτεμάχια.
«Κατανοώ την τακτική του πρωθυπουργού να δείξει γρήγορα ανακλαστικά και ισχυρή θέληση, διατηρώ όμως αμφιβολίες κατά πόσο οι ευχάριστες αποσπασματικές ρυθμίσεις εντάσσονται σε μια εθνική στρατηγική για κρίσιμες μεταρρυθμίσεις», είπε ο κ. Σκανδαλίδης και συμπλήρωσε: «Οι αποσπασματικές, ευχάριστες ρυθμίσεις σας δεν συνάδουν με την παραδοχή του ύψους των ματωμένων πλεονασμάτων που είναι ένα τεράστιο πρόβλημα και απαγορεύει να κάνετε συνολική ρύθμιση».
Από πλευράς του ΚΚΕ, ο Νίκος Καραθανασόπουλος, έκανε λόγο «για επιχείρηση συγκάλυψης μιας αντιλαϊκής πολιτικής» και τόνισε ότι «πρόκειται για ένα φορολογικό ταξικό νομοσχέδιο που επί Ν.Δ. γίνεται ακόμα χειρότερο».
Όπως υποστήριξε, «οι μόνες μεγάλες φοροαπαλλαγές αφορούν το κεφάλαιο και τους επιχειρηματικούς ομίλους, με αποτέλεσμα οι πλούσιοι να γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι».
«Είναι δεδομένο ότι για τα ματωμένα πλεονάσματα θα αυξηθεί η συμμετοχή της λαϊκής οικογένειας στα φορολογικά βάρη», σημείωσε.
Ταυτόχρονα, κάλεσε την κυβέρνηση να κάνει δεκτή την τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ με την οποία προτείνεται, μεταξύ άλλων, πλήρης κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τις λαϊκές οικογένειες και αύξηση του για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία.
«Οι αλλαγές που φέρνει η σημερινή κυβέρνηση με κλιμακωτές μειώσεις καλλιεργεί στην ουσία την αποδοχή του φόρου. Η αναλογία είναι πολύ αρνητική σε βάρος των μικρών ακίνητων περιουσιών. Αυτό το ημίμετρο δεν οδηγεί σε ουσιαστική ανακούφιση. Δεν μπορούμε να την ψηφίσουμε και δηλώνουμε παρών», υπογράμμισε ο κ. Καραθανασόπουλος.
Χαρακτήρισε «ακόμα πιο αντιλαϊκό μέτρο» τη ρύθμιση των 120 δόσεων, επισημαίνοντας ότι «το τεράστιο πλήθος των οφειλετών στις εφορίες προέκυψε από την βάρβαρη φορολόγηση με ένα ποσοστό 95% να χρωστάνε μέχρι 20.000 ευρώ».
«Αυτό σημαίνει ότι πολλοί χρωστάνε ελάχιστα, από 50-500 ευρώ, όμως, έχουν την ίδια αντιμετώπιση με αυτούς που χρωστάνε δεκάδες χιλιάδες ευρώ», είπε και πρότεινε «να κουρευτούν τα χρέη στην εφορία όλων όσοι αντικειμενικά δεν μπορούν να πληρώσουν τις οφειλές τους».
«Δεν μπορούμε να ψηφίσουμε τη ρύθμιση γιατί είναι πολύ μικρή η ανακούφιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά», ανέφερε, διευκρινίζοντας ότι η στάση του κόμματος του είναι «παρών».
Από την «Ελληνική Λύση», ο Βασίλης Βιλιάρδος, δήλωσε ότι το κόμμα του επιφυλάσσεται για το τι στάση θα κρατήσει, αφού «δει πρώτα το πόρισμα της σημερινή επιτροπής».
Παράλληλα, υποστήριξε ότι «ο νόμος για τον ΕΝΦΙΑ είναι άδικος και απαράδεκτος και πρέπει να καταργηθεί», και ζήτησε να υιοθετηθούν προτάσεις του κόμματος του, όπως η «μείωση του ΕΝΦΙΑ με ενεργειακά και αισθητικά κριτήρια» και «αναστολή του για όσα κτίρια δεν είναι νοικιασμένα».
Σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση για τις 120 δόσεις, ανέφερε ότι πρέπει να ενταχθούν όσο γίνεται περισσότεροι οφειλέτες, τόνισε ότι είναι λανθασμένος ο στόχος για περισσότερα έσοδα με συντομότερη είσπραξη και χαρακτήρισε ύποπτη τη διάταξη για τα μπόνους προκαταβολής γιατί απευθύνονται, όπως είπε, στους έχοντες και κατέχοντες και όχι σε αυτούς που πραγματικά αδυνατούν να πληρώσουν.
Ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, Κρίτων Αρσένης, πρότεινε κατάργηση της 100% Προκαταβολής Φόρου, ενώ υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ, εφόσον δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε ρήξη με τους δανειστές, αναγκαστικά θα προχωρήσει σε ρήξη με το λαό».
«Αυτό αποδείχτηκε εκ νέου σήμερα όταν απορρίφτηκε ως άσχετη με το προς συζήτηση νομοσχέδιο για τον ΕΝΦΙΑ και τις 120 δόσεις, η προτεινόμενη από το ΜέΡΑ25 τροπολογία που αφορά τον “ελέφαντα στο δωμάτιο” της φορολογικής μεταρρύθμισης: την κατάργηση της 100% Προκαταβολής Φόρου», υποστήριξε.
Ακόμα, χαρακτήρισε ταξική τη φιλοσοφία της Ν.Δ. για τον ΕΝΦΙΑ και πρότεινε να φορολογείται η ακίνητη περιουσία με κλιμάκωση και να απαλλαγούν 100% από το φόρο οι ακίνητες περιουσίες μέχρι 70.000 ευρώ.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ