Skip to main content

Υψηλοί τόνοι στο τέλος της συζήτησης για τον εκλογικό νόμο

Σε υψηλούς τόνους ολοκληρώθηκε η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο στη Βουλή, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά να έχουν λεκτική αντιπαράθεση, στην οποία παρενέβη και πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος.

Ο Πρωθυπουργός κατηγόρησε την κ. Γεννηματά ότι με ύβρεις προσπαθεί να υπερασπιστεί τις επιλογές της να καταψηφίσει τον εκλογικό νόμο, με αφορμή την επίθεση που του εξαπέλυσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ότι κυβερνά με «ακροδεξιά απόφυση».

Απευθυνόμενος στην κ. Γεννηματά, τόνισε ότι «έχασε την ευκαιρία να αποδείξει ότι είναι ηγέτης με στόφα».

Η αναφορά της κ. Γεννηματά περί «ακροδεξιάς απόφυσης» προκάλεσε την αντίδραση και του προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου που αντέτεινε ότι η ίδια «είναι παρά φύση σοσιαλίστρια». 

«Το μπόνους των 50 εδρών, κύριε πρωθυπουργέ, εσείς το διατηρείτε. Ακέραια έχετε την ευθύνη γιατί δεν επιδιώξατε ευρύτερες συναινέσεις», είπε η κ. Γεννηματά, απαντώντας στα όσα νωρίτερα είχε καταλογίσει ο Αλέξης Τσίπρας στο κόμμα της, για την άρνηση του ΠΑΣΟΚ να στηρίξει τον εκλογικό νόμο.

 «Πέρυσι δεν στηρίξατε τις αλλαγές που σας προτείναμε στο εκλογικό σύστημα με τη δικαιολογία -γιατί έτσι σας βόλευε για να καθαρίσετε το κόμμα σας από τους συνοδοιπόρους σας- ότι η χώρα είναι σε κρίση. Και κάνατε εκλογές», ανέφερε η κ. Γεννηματά και συνέχισε: «Ο πρωθυπουργός του μπόνους δεν μπορεί να γίνεται τιμητής. Εμείς είμαστε κόμμα της κεντροαριστεράς με μακρά ιστορία σε μεγάλες αλλαγές, και όχι ένα κόμμα που κυβερνά με τη δεξιά απόφυση. Μιλάτε εσείς που πήρατε τους καριερίστες και τους αριβίστες στο κόμμα σας».

 «Να είστε πολύ πιο προσεκτικός, κύριε πρωθυπουργέ, γιατί δεν έχετε αξιοπιστία και κύρος. Δεν υπάρχει κανένα πεδίο συνεννόησης. Δεν σας ενδιαφέρει ούτε η απλή αναλογική ούτε η συνεννόηση, γιατί δυο φορές επιδιώξατε να κυβερνήσετε με το κόμμα της ακροδεξιάς και δεν επιδιώξατε με άλλα κόμματα» κατέληξε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

 Άμεση ήταν η αντίδραση του πρωθυπουργού. «Στην πολιτική σταδιοδρομία των ηγετών δεν υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για να αποδείξουν την ηγετική τους στόφα. Χάσατε αυτή την ευκαιρία. Αποδείξατε ότι είστε ουραγός, όχι μόνο του κ. Μητσοτάκη αλλά και των πολιτικών επιδιώξεων που σας υπερβαίνουν» είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας και προσέθεσε: «Κρίμα. Προσπαθείτε να υπερασπιστείτε τις επιλογές σας με ύβρεις. Κρίμα».

Από την πλευρά του ο κ. Καμμένος είπε: «Εσείς είστε παρά φύση σοσιαλίστρια. Εσείς να προσέχετε τα λόγια σας. Είστε ένα κόμμα που καταρρέει. Όσο θέλετε να γίνετε ηγέτης, σταματήστε να κοιτάτε πίσω σας τον κ. Βενιζέλο. Γυρίστε να δείτε τον κ. Βορίδη. Εσείς είστε χειροκροτητές της ακροδεξιάς απόφυσης», ανέφερε ο κ. Καμμένος.

 «Εσείς, κ. Καμμένε, ήσασταν στο ίδιο κόμμα με τον κ. Βορίδη, όχι εγώ. Και λυπάμαι για τον πρωθυπουργό. Η αλαζονεία έχει και όρια. Καλό είναι να μάθετε να χάνετε», ανταπάντησε η κ. Γεννηματά.

Αντιπαράθεση Ν. Βούτση – Κυρ. Μητσοτάκη

Λίγο νωρίτερα, ανέβηκαν οι τόνοι κατά τη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο στην Ολομέλεια, μεταξύ του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση και του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, με αφορμή παλαιότερη δήλωση του προέδρου της Βουλής.

Κατά την ομιλία του, ο κ. Μητσοτάκης επικαλέστηκε αναφορά του κ. Βούτση, βάσει της οποίας δεν υπάρχουν ευπρόσδεκτες και μη ευπρόσδεκτες ψήφοι, ενώ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «χάιδευε» τη Χρυσή Αυγή.

Η τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη προκάλεσε την αντίδραση του κ. Βούτση, ο οποίος έλαβε τον λόγο και σε υψηλούς τόνους έκανε λόγο για «σύμπλευση “πολιτικής αλητείας” με τη “δημοσιογραφική αλητεία”».

Κάλεσε δε την αξιωματική αντιπολίτευση να καταθέσει πρόταση μομφής κατά του προέδρου της Βουλής. «Η ίδια η συζήτηση στη Βουλή απέδειξε ποιες δυνάμεις συμπορεύονται με ποιες», συμπλήρωσε, ενώ κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι η δική της ατζέντα έφερε στη Βουλή τη Χρυσή Αυγή.

Λαμβάνοντας εκ νέου τον λόγο, ο πρόεδρος της Ν.Δ. διερωτήθηκε «αν στους 197 που διέρρεε το Μαξίμου ότι θα ψηφίσουν την απλή αναλογική, συμπεριλαμβάνονταν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής ή όχι». «Θα περίμενα να ασκείτε το αξίωμά σας με ψυχραιμία, όχι με συναισθηματική ένταση» είπε και αναρωτήθηκε: «Εάν συγκεντρώνατε 200 ψήφους, μαζί με ψήφους της Χρυσής Αυγής, δεν θα ίσχυε ο εκλογικός νόμος;». «Μαθήματα δημοκρατικής ευαισθησίας δεν δέχεται η παράταξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή», πρόσθεσε.

Θέση για τη λεκτική αντιπαράθεση πήρε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει “Μπαλτάκους” που συνδιαλέγονται με τη Χρυσή Αυγή».