Την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τον εκλογικό νόμο επαναλαμβάνει η πρόεδρος του κόμματος Φώφη Γεννηματά σε δήλωσή της, επικρίνοντας για άλλη μια φορά έντονα τόσο τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και τη Νέα Δημοκρατία για τη στάση τους.
Η κ. Γεννηματά σημειώνει ότι συνοπτικά η πρόταση του ΠΑΣΟΚ περιλαμβάνει τις εξής θέσεις:
- Την κατάργηση του bonus μέχρι το ποσοστό 42%, «έτσι ώστε να εφαρμοσθεί η απλή αναλογική και να αποκρουσθούν τα πλαστά και διχαστικά διλήμματα των εκπροσώπων του “μικρού” δικομματισμού. Να σταματήσει η “υφαρπαγή” της ψήφου εις βάρος των μικρότερων κομμάτων».
- Εάν ένα Κόμμα ή συνασπισμός Κομμάτων υπερβεί το ποσοστό 42%, τότε και μόνον τότε, μπορεί να ενεργοποιείται ένα μικρότερο bonus 25-30 εδρών. «Με αυτή την πρόβλεψη συγκεκριμενοποιείται η αναγνώριση και ο σεβασμός της ετυμηγορίας του Ελληνικού λαού, που με την ψήφο του εκφράζει την επιθυμία του να αναδείξει ένα Κόμμα ή έναν συνασπισμό Κομμάτων σε αυτοδύναμη κυβέρνηση».
- Την κατάργηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, «ώστε να ενισχύεται η διαφάνεια, να αποτρέπονται φαινόμενα διαπλοκής και να καθίσταται ευδιάκριτη η σχέση των πολιτών με τους εκπροσώπους τους».
Απορία πράγματι προξενεί πώς τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ν.Δ. όσο και άλλα Κόμματα που δήθεν “μάχονται” την διαπλοκή και την αδιαφάνεια, αρνούνται να αποδεχθούν αυτή τη θέση μας, τονίζει.
- Τη διατήρηση του ορίου εισόδου ενός κόμματος στην Βουλή στο 3%, «ώστε να μην έχουμε διαλυτικά φαινόμενα κατακερματισμού του πολιτικού μας συστήματος».
- Την ψήφο στα 17, «μια και οι νέοι άνθρωποι έχουν πια όλη την αναγκαία πληροφόρηση και την ωριμότητα, ώστε να κάνουν ως πολίτες τις επιλογές τους».
- Τη δυνατότητα ψήφου για την Ομογένεια και του ‘Έλληνες κατοίκους του εξωτερικού. «Με αυτή τη θέση εκφράζουμε το σεβασμό μας στην Ομογένεια. Ταυτόχρονα κατοχυρώνουμε δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων, που έχουν μεταναστεύσει λόγω της οικονομικο-κοινωνικής κρίσης τα τελευταία 6 χρόνια».
«Απαράδεκτο να γίνεται “ρυθμιστής” των εξελίξεων η Χρυσή Αυγή»
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσθέτει ότι η πρόταση απευθύνεται προς όλα τα κόμματα του Συνταγματικού τόξου, ενώ υπογραμμίζει ότι «σε κάθε περίπτωση είναι απαράδεκτο και προκλητικό με τους αδιέξοδους και ανόητους τακτικισμούς, να μετατρέπεται η Χρυσή Αυγή ως “ρυθμιστής” των εξελίξεων».
Όπως αναφέρει, αυτή την ευθύνη την αναλαμβάνει εις το ακέραιο η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, ενώ επισημαίνει ότι «παλαιότερα, σε αντίστοιχο ολέθριο λάθος είχε υποπέσει και η Ν.Δ. που επώαζε την αναγόρευση της Χ.Α. σε προνομιακό συνομιλητή του».
Η κ. Γεννηματά σημειώνει ακόμη ότι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ συνιστά ένα σύστημα ολοκληρωμένο και λειτουργικό, μακριά από τους τακτικισμούς της νομοθέτησης μεμονωμένων διατάξεων με «δόσεις».
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επαναλαμβάνει τη θέση της για το πάγωμα της διαδικασίας ψήφισης στη Βουλή των αποσπασματικών, όπως λέει, διατάξεων και την έναρξη του διαλόγου μέσα από διακομματική επιτροπή.
«Τα διλήμματα αφορούν Τσίπρα – Μητσοτάκη»
Τα διλήμματα είναι σαφή, επαναλαμβάνει, υπάρχουν και αφορούν τα Κόμματα του «μικρού» και «ιδιότυπου» δικομματισμού το ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ και επιτίθεται σε Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκο Μητσοτάκη:
«Τα διλήμματα αυτά τα έχουν μπροστά τους τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και ο κ. Μητσοτάκης, που λειτουργούν συμπληρωματικά ως δύο όψεις του ίδιου νομίσματος και προσπαθούν με «εκλογο-μάγειρες», με εκλογικές εμμονές μικροκομματικά παιχνίδια να σημαδέψουν τις πολιτικές εξελίξεις σύμφωνα με τα συγκυριακά κομματικά τους συμφέροντα, έξω και πέρα από τις ανάγκες του τόπου και της Δημοκρατίας, έξω και πέρα από την εκφρασμένη βούληση του Ελληνικού λαού σε 4 αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις».
Καταλήγοντας, σημειώνει: Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ν.Δ., ο κ. Τσίπρας και ο κ. Μητσοτάκης εάν θέλουν να διατηρούν στο ακέραιο τις άγονες πολιτικές τους εμμονές και τις κυβερνητικές αυταπάτες τους αναζητώντας είτε άλλοθι και δεκανίκια είτε «πρόθυμους και χρήσιμους ηλιθίους», ας ψάχνουν αλλού και σε άλλους.