Skip to main content

Λιμενικό: Προμήθεια τριών υπερσύγχρονων παράκτιων περιπολικών πλοίων

Υπεγράφη σήμερα στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής η σύμβαση για την προμήθεια τριών υπερσύγχρονων παράκτιων περιπολικών πλοίων, ύψους περίπου 42 εκατομμυρίων ευρώ.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη προμήθεια στην ιστορία του Λιμενικού Σώματος που υπογράφεται από το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Το κόστος για την απόκτησή τους καλύπτεται σε ποσοστό 90% από την Ειδική Δράση «Εξοπλισμός Οργανισμού Frontex» του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η παράδοσή τους θα ολοκληρωθεί το 2020 από την ανάδοχο εταιρεία «Κοντιέρε Ναβάλε Βιτόρια», που αναδείχτηκε κατόπιν διεθνούς διαγωνισμού.

Στην ομιλία του, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Φώτης Κουβέλης, τόνισε ότι τα τρία αυτά υπερσύγχρονα περιπολικά θα ενισχύσουν σημαντικά την επιχειρησιακή ικανότητα του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., καθώς είναι ειδικά σχεδιασμένα για αποστολές επιτήρησης των εξωτερικών θαλασσίων συνόρων και για τη διάσωση ατόμων που κινδυνεύουν στη θάλασσα. Θα είναι δε πλήρως επιχειρησιακά, ακόμη και κάτω από δυσμενείς καιρικά συνθήκες.

Παράλληλα, σημείωσε ότι το υπουργείο έχει εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση για την προμήθεια και τέταρτου παρόμοιου σκάφους, κατά συνέπεια πολύ σύντομα θα ενεργοποιήσει το σχετικό δικαίωμα προαίρεσης που είχε προβλεφθεί στη διακήρυξη του συγκεκριμένου διεθνούς διαγωνισμού.

«Η επιχειρησιακή ικανότητα των τεσσάρων σκαφών, σε συνδυασμό με το μέγεθός τους θα τους επιτρέπει να προσεγγίζουν όλα τα λιμάνια της χώρας ενώ τα καθιστά ιδανικά για την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Ακτοφυλακής ιδιαίτερα στο Ανατολικό Αιγαίο» είπε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι τα εν λόγω πλωτά περιπολικά είναι πλήρως προσαρμοσμένα στις απαιτήσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex), καθώς θα έχουν την υποχρέωση συμμετοχής για τουλάχιστον τέσσερις μήνες ετησίως σε Μικτή Ευρωπαϊκή Επιχείρηση που συντονίζεται από τον Οργανισμό και η οποία φιλοξενείται εκτός Ελλάδος.

Σύμφωνα με τον Φώτη Κουβέλη, το αμέσως προσεχές διάστημα αναμένεται να υπογραφεί και η διακήρυξη νέου μεγάλου ανοικτού διεθνούς διαγωνισμού για την προμήθεια ταχύπλοων περιπολικών σκαφών μήκους 16 έως 19,5 μέτρων και περιπολικών σκαφών πνευστού τύπου μήκους 11 έως 12 μ., συνολικής εκτιμώμενης αξίας 49 εκατομμυρίων ευρώ, προμήθεια που επίσης θα συγχρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκούς πόρους του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας.

Ήδη, όπως εξήγησε, είναι σε εξέλιξη και η διαδικασία για την προμήθεια τριών σκαφών, άνω των 11 μέτρων, κατάλληλα διαμορφωμένων με υγειονομικό εξοπλισμό, προϋπολογισμού 1,4 εκατ. ευρώ.

«Οι προμήθειες αυτές κρίνονται αναγκαίες, με δεδομένο το εύρος των δραστηριοτήτων των στελεχών του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Ακτοφυλακής, που διαρκώς διευρύνονται, εξαιτίας των γεωπολιτικών εξελίξεων και της θέσης της χώρας μας» δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας, επισημαίνοντας τη σημαντική συμβολή των προκατόχων του, Θοδωρή Δρίτσα και Παναγιώτη Κουρουμπλή, καθώς και της ηγεσίας του Λιμενικού Σώματος, «χωρίς τη συνδρομή των οποίων δεν θα είχαμε φθάσει σήμερα στην υπογραφή της σύμβασης».

Από την πλευρά του, ο πρέσβης της Ιταλίας, Λουίτζι Μάρας, αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία μεταξύ της χώρας του και της Ελλάδας, επισημαίνοντας ότι «σήμερα δείχνουμε ότι οι Ακτοφυλακές μας συνεργάζονται. Σήμερα δείχνουμε ότι οι επιχειρηματίες μας συνεργάζονται. Σήμερα δείχνουμε ότι οι κυβερνήσεις μας συνεργάζονται. Τις τρομερές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, πρέπει να τις μετατρέψουμε σε ευκαιρίες, ακριβώς όπως κάνετε εσείς σήμερα. Όμως, ούτε η Ελλάδα ούτε η Ιταλία από μόνες τους δεν μπορούν να αδράξουν αυτές τις ευκαιρίες, παρά μόνο αν σταθούν η μία δίπλα στην άλλη. Θα ήθελα περισσότερη Ιταλία στην Ελλάδα και περισσότερη Ελλάδα στην Ιταλία» τόνισε ο κ. Μάρας.