Του Δημήτρη Χατζηνικόλα
Το μήνυμα ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 153 βουλευτών παραμένει αρραγής και ικανή να υπερψηφίσει τα «δύσκολα» νομοσχέδια που έρχονται αρκεί να μη ζητηθούν «παράλογες» απαιτήσεις, στέλνει το Μαξίμου, τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με συνέντευξή του στη Real news, σημειώνει με νόημα ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει «κατά γράμμα τη συμφωνία, χωρίς όμως να δεχθούμε αδικίες», όπως λέει χαρακτηριστικά, ενώ δηλώνει ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι απολύτως συμπαγής και οι βουλευτές που θα υπερψηφίσουν το ασφαλιστικό θα είναι περισσότεροι από 153.
Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, σε συνέντευξή του στο Mega, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η κυβερνητική πλειοψηφία των 153 βουλευτών είναι ισχυρή και θα αντέξει τις δυσκολίες που έχει μπροστά της, ενώ αναφερόμενος στη συνεργασία των ΑΝΕΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη δική του με τον Πρωθυπουργό τη χαρακτήρισε «έντιμη και ανοιχτή πολιτική συμφωνία», «δυο ανθρώπων που αποφασίσαμε να συγκρουστούμε με το σύστημα» και διαβεβαίωσε ότι θα στηρίξει προσωπικά μέχρι τέλους τον Αλέξη Τσίπρα καθώς τον θεωρεί «έντιμο πολιτικό» παρά τις μεταξύ τους ιδεολογικές διαφορές.
Δεν παρέλειψε βέβαια να σημειώσει πως όποιος βουλευτής «δεν ευθυγραμμίζεται με την κυβερνητική γραμμή πρέπει να παραιτηθεί δεδομένου ότι εξελέγη τον Σεπτέμβριο με συγκεκριμένες δεσμεύσεις».
Από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, με συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών, σημειώνει ότι «η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να παραδώσει τα όπλα» στις διαπραγματεύσεις για το ασφαλιστικό, ενώ για τη σχέση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ λέει ότι «δοκιμάστηκε στην πρώτη περίοδο της διακυβέρνησης με θετικά αποτελέσματα».
Στο ίδιο μήκος και ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Ρήγας, μιλώντας στο Mega και σχολιάζοντας πληροφορίες που θέλουν τους θεσμούς να απορρίπτουν τις ελληνικές προτάσεις, τονίζει ότι η κυβέρνηση «δεν θα κάνει πίσω στο θέμα του ασφαλιστικού».
Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε και ο Πρωθυπουργός, οι επόμενες 60 ημέρες είναι ιδιαιτέρως κρίσιμες για την κυβέρνηση και γι’ αυτό τα στελέχη της σπεύδουν να πάρουν θέση ώστε να στείλουν τα απαραίτητα μηνύματα, αφενός στο εσωτερικό των Κ.Ο. των δύο κομμάτων της συγκυβέρνηση, αφετέρου στους «θεσμούς» που θα είναι και οι τελικοί αποδέκτες των κυβερνητικών προτάσεων.