Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]
Περισσότερο από τρεις ώρες συνεδρίαζε χθες το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ και τα όσα επέλεξε κορυφαία κομματική πηγή μετά το τέλος της συνεδρίασης να δώσει προς ενημέρωση, δεν αντικατοπτρίζουν τα όσα συζητήθηκαν πίσω από τις κλειστές πόρτες.
Κυρίως πιάτο της συζήτησης υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ήταν η στάση του Πάνου Καμμένου και των ΑΝΕΛ, η ποιότητα και οι αντοχές της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, τα συνεχή κρούσματα διαφωνιών και αν αυτά απειλούν την σταθερότητα της κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε ερωτήματα που εκφράστηκαν – μεμονωμένα και όχι οργανωμένα – για το αν ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ ακολουθεί προσωπική τακτική και για το αν – υπό το φόβο της κατάρρευσης του κόμματός του στις δημοσκοπήσεις – δεν αποκλείεται ακόμα και η αποχώρησή του από την κυβέρνηση με πρόσχημα το Σκοπιανό, ο Πρωθυπουργός φέρεται να απάντησε ότι αφενός το Σκοπιανό έχει ακόμα δρόμο και αφετέρου ότι ο κ. Καμμένος δεν πρόκειται να προκαλέσει σοβαρό θέμα στην κυβέρνηση με τη στάση του.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας και άλλα στελέχη εξέφρασαν την άποψη ότι οι διαφορετικές απόψεις των ΑΝΕΛ βοηθούν τον ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία προς τις επόμενες εκλογές, ενώ ο Πρωθυπουργός φέρεται να υπεραμύνθηκε της απόφασής του να μην αποδοκιμάσει προσωπικά τον βουλευτή των ΑΝΕΛ Κώστα Κατσίκη για τις δηλώσεις του σχετικά με την ανταλλαγή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία με τους οκτώ Τούρκους.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι έναντι αρκετών επισημάνσεων που αφορούσαν την πορεία των εξελίξεων για το ονοματολογικό των Σκοπίων και την τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις, ο Πρωθυπουργός άκουγε σιωπηλός και η εικόνα που έδωσε με σχεδόν μονολεκτικές ή ολιγόλογες παρεμβάσεις διευκρινιστικού τύπου είναι ότι δεν είναι όσο αισιόδοξος ήταν το προηγούμενο διάστημα για επίτευξη συμφωνίας. Επιβεβαιώθηκε ωστόσο, αν και εκφράστηκαν ενστάσεις και επ΄ αυτού, ότι θα συνεχιστεί η γραμμή της ελληνικής κυβέρνησης να θεωρεί προϋπόθεση οποιασδήποτε συμφωνίας την αλλαγή του Συντάγματος της γειτονικής χώρας.
Ο κ. Τσίπρας δεν έκρυψε την ανησυχία του για την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα. Επεσήμανε ωστόσο – και εδώ δεν υπήρξαν διαφορετικές γνώμες – ότι η κυβέρνηση οφείλει να συνεχίσει με χαμηλούς τόνους, σε συνεχή συνεννόηση με τη Λευκωσία και βάζοντας μπροστά την Ε.Ε.. Στο ερώτημα αν απασχόλησαν τη συζήτηση οι «κορώνες» Καμμένου για την Τουρκία, η απάντηση ήταν ότι δεν έγινε τέτοια συζήτηση, ενώ λίγη ώρα πρέπει να αποδόθηκε στη συζήτηση για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, όπου υπήρξε συμφωνία ότι η κυβέρνηση πρέπει να στρέψει τη δημόσια συζήτηση προς αυτήν την κατεύθυνση.
Συνταγματική Αναθεώρηση
Από τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου προκύπτει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει στην προσπάθειά του να πλήξει το ηγετικό προφίλ του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη, με φόντο τις συζητήσεις για τη Συνταγματική Αναθεώρηση και αφορμή την επιστολή Γεννηματά.
Στη συζήτηση που έγινε επισημάνθηκε η ανάγκη ότι δεν πρέπει να περάσει στην κοινή γνώμη το επιχείρημα της Ν.Δ. ότι η συζήτηση για συνταγματική αναθεώρηση δεν μπορεί να προχωρήσει επειδή η κυβέρνηση δυναμιτίζει την πολιτική συναίνεση και ότι αυτό που πρέπει να επικρατήσει είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης φοβάται ότι μέσα από τις συζητήσεις για Συνταγματική Αναθεώρηση θα ακυρωθεί το επιχείρημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί πολιτικής απομόνωσης της κυβέρνησης.
Η off ενημέρωση που ακολούθησε της συνεδρίασης ότι δηλαδή «ο κ. Τσίπρας άσκησε κριτική στον κ. Μητσοτάκη επειδή κάνει πίσω σε πράγματα που έλεγε και επικρότησε την πρωτοβουλία της κ. Γεννηματά», δεν έδινε μεν την ουσία της συζήτησης που προηγήθηκε, έδειξε ωστόσο τα δύο βασικά σημεία της τακτικής που θα ακολουθήσει ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό το θέμα, στην προσπάθειά του να κρατήσει ανοικτό το δίαυλο επικοινωνίας με το Κίνημα Αλλαγής.