Skip to main content

Ευρωεκλογές: Σπριντ δύο εβδομάδων από Μητσοτάκη με στόχο τους αναποφάσιστους

Πηγή φωτ. Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού

Ο πήχης στο κυβερνών κόμμα επισήμως έχει μπει στο 33%, ωστόσο στην Πειραιώς εκτιμούν πως μπορούν να πετύχουν ακόμα μεγαλύτερη συσπείρωση

«Στις ευρωεκλογές η χώρα δεν χρειάζεται ψήφους αψήφιστες ή επιλογές που μπορεί να ανοίξουν τις κερκόπορτες σε νέες περιπέτειες, με υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα» σημειώνει στις περιοδείες του ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και προσθέτει «χρειάζεται ψήφους ευθύνης, σκέψης και ωριμότητας, για μία ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη».

Δύο μόλις εβδομάδες πριν τις ευρωεκλογές, από τη Νέα Δημοκρατία ανεβάζουν ταχύτητες και στόχος είναι να αυξήσουν τα ποσοστά συσπείρωσης και να μιλήσουν σε ένα κοινό που ακόμα και τώρα παραμένει αναποφάσιστο. Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο πως αξιοποιείται ιδιαιτέρως το Tik Tok, καθώς από την Πειραιώς θέλουν να αποφύγουν το ενδεχόμενο οι νεότερες ηλικίες να πάνε …παραλία και όχι στις κάλπες στις 9 Ιουνίου.

Ο  πρωθυπουργός τις επόμενες δύο εβδομάδες θα επισκεφθεί τη Δυτική Ελλάδα, την Κρήτη και τη Θεσσαλία, ενώ θα υπάρξουν και δύο κεντρικές προεκλογικές συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα. Το μήνυμα που εκπέμπεται σε αυτές τις περιοδείες είναι πως η Νέα Δημοκρατία μπορεί να εγγυηθεί τη σταθερότητα και δεν πρέπει να υπάρξουν νέες περιπέτειες για τη χώρα (μάλιστα έχουν πυκνώσει από τους γαλάζιους οι αναφορές στο 2015).

Να σημειωθεί πως ο πήχης στο κυβερνών κόμμα επισήμως έχει μπει στο 33%, ωστόσο στην  Πειραιώς εκτιμούν πως μπορούν να πετύχουν ακόμα μεγαλύτερη συσπείρωση και να ξεπεράσουν το ποσοστό των προηγούμενων ευρωεκλογών. Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «πάμε για τον μέγιστο, τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό ευρωβουλευτών τον οποίο μπορούμε αν εκλέξουμε. Γιατί όχι στις 9 Ιουνίου να εκλέξουμε 9 ευρωβουλευτές; Αυτός θα ήταν και ο απώτερος στόχος τον οποίο θέτουμε».

Από το γαλάζιο στρατόπεδο επισημαίνουν πως οι ευρωεκλογές έχουν πολιτική σημασία, διότι συνιστούν μία εθνική κάλπη και από την εθνική κάλπη βγαίνουν και πολιτικά συμπεράσματα. «Η αντιπολίτευση, σύσσωμη, είτε έρχεται από τα δεξιά μας, είτε έρχεται από τα αριστερά μας, μετατρέπει τις ευρωεκλογές σε ένα δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης. Έρχεται και λέει στείλτε μήνυμα» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και προσέθεσε «εμείς τους λέμε, βεβαίως, θα στείλουν οι πολίτες μήνυμα, αλλά θα είναι ένα μήνυμα σταθερότητας, συνέπειας, συνέχειας και υποστήριξης στη Νέα Δημοκρατία».

Από το Μαξίμου εστιάζουν στα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της ακρίβειας (την Παρασκευή έγινε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή), που αποτελεί το βασικο πονοκέφαλο των νοικοκυριών.

Κόντρα κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ για την τιμή της φέτας

Παράλληλα, βέβαια, δίνεται έμφαση σε μια ατζέντα καθημερινότητας και ιδιαίτερα στους τομείς της υγείας, της παιδείας και της ασφαλείας των πολιτών.

Τα βέλη στην αντιπολίτευση

Από το στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας κατηγορούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης πως δεν έχουν αξιόπιστη πρόταση για την επόμενη ημέρα, αλλά μοιράζουν  υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. «Όλα αυτά τα οποία ακούμε από την αντιπολίτευση, είτε από τη δήθεν πατριωτική γιαλατζί αντιπολίτευση στα δεξιά μας, είτε από την αντιπολίτευση στα αριστερά μας, είναι όλα ένα déjà vu αυτών τα οποία ζήσαμε και μας οδήγησαν στη χρεοκοπία» τόνισε πρόσφατα ο πρωθυπουργός.

Από το κυβερνών κόμμα εξαπολύουν πυρά στην Κουμουνδούρου και μεταξύ άλλων σημειώνουν πως οι προτάσεις που κατέθεσε κοστίζουν 45 δισεκατομμύρια ευρώ την τετραετία. Να σημειωθεί εδώ πως τις τελευταίες ημέρες έχει υπάρξει μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ για την πορεία των τιμών κυρίως στα τρόφιμα (και ιδιαίτερα στη φέτα και το λάδι).

Πυρά εξαπολύει ο πρωθυπουργός και προς τον Νίκο Ανδρουλάκη, λέγοντας πως αν έπρεπε να σχεδιάσει ένα παπούτσι για το ΠΑΣΟΚ του 2024 θα ήταν « ένα παπούτσι με τον ήλιο, μόνο που ο ήλιος αντί για πράσινος θα ήταν ροζ». Άλλωστε από την Πειραιώς έχουν επανειλημμένα κατηγορήσει τη Χαριλάου Τρικούπη  πως με τις κινήσεις που κάνει ουσιαστικά μετατρέπεται σε έναν «πράσινο ΣΥΡΙΖΑ».

Στην τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτά και προς ένα παραδοσιακό ακροατήριο και στόχος είναι να μην υπάρξουν διαρροές προς τα δεξιά. Πρόσφατα μίλησε για τους «πατριώτες του καναπέ», που συνεχίζουν να πωλούν αμφιλεγόμενα προϊόντα μαζικής κατανάλωσης και για αυτούς «που διεκδικούν το μονοπώλιο της πίστης, μάς απειλούν με χριστιανόμετρα, ψαρεύοντας στα θολά νερά της δικαιολογημένης δυσαρέσκειας και απογοήτευσης». Και μία «ανάσα» πριν τις ευρωκάλπες θα συνεχιστεί η προσπάθεια για περαιτέρω αύξηση των ποσοστών της γαλάζιας συσπείρωσης.