Skip to main content

Rafale: Πρώτη άσκηση για τα «γεράκια» εκτός συνόρων

Πηγή φωτ: Χ, (πρώην twitter)

Συμμετοχή στην άσκηση VOLFA2024

Για πρώτη φορά η ελληνική Πολεμική Αεροπορία συμμετέχει στην άσκηση «VOLFA24» με τα καινούργια υπερσύγχρονα γαλλικά μαχητικά Rafale -«γεράκια»- στην πρώτη τους άσκηση εκτός συνόρων.

Μεταξύ των σύνθετων αεροπορικών επιδρομών, ένα σενάριο κρίσης που επιτρέπει την εκπαίδευση μάχης σε ολόκληρη τη Γαλλία, περισσότεροι από 1.000 συμμετέχοντες εργάζονται σε ένα κοινό και συνδυασμένο πλαίσιο.

Η «VOLFA2024»

Η άσκηση, σύμφωνα με το Γαλλικό υπουργείο Άμυνας, είναι τόπος συνάντησης των συμβατικών δυνάμεων της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας και της Γαλλικής Διαστημικής Υπηρεσίας.

Μαζί με τους Γάλλους αεροπόρους, οι ξένοι στρατοί ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας όπως οι Βρετανοί, οι Καναδοί, οι Ισπανοί, οι Έλληνες και οι Ιταλοί .

Η «VOLFA24» αποδεικνύει επίσης για άλλη μια φορά τον κοινό της χαρακτήρα, με το γαλλικό ναυτικό και το στρατό να συμμετέχουν σε κοινές ασκήσεις.

Για την ετήσια άσκησή τους, «VOLFA24» που διεξάγεται από τις 11 έως τις 29 Μαρτίου, οι Γάλλοι αεροπόροι εκπαιδεύτηκαν για την προστασία βάσεων ή μετακινήσεων χερσαίων δυνάμεων υπό την απειλή εχθρικής αεροπορικής ισχύος – η οποία θα μπορούσε να είναι και ρωσική.

Πηγή φωτογραφίας: Χ, (πρώην twitter) –
Armée de l’Air et de l’Espace

Δια-συμμαχική άσκηση

Η συμμετοχή των ξένων κρατών και όλων των τμημάτων του Γαλλικού Στρατού αποδεικνύει το υψηλό επίπεδο ετοιμότητας μάχης που προσφέρει η άσκηση και αναδεικνύει επίσης την τεχνογνωσία που διαθέτει η Γαλλική Πολεμική Αεροπορία στη διεξαγωγή υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης για αεροπορικές επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση των συγκρούσεων του αύριο.

Στο πλαίσιο της άσκησης πραγματοποιούνται σύνθετες ημερήσιες και νυχτερινές αεροπορικές επιδρομές με βάση ένα σενάριο κρίσης που παρέχει εκπαίδευση μάχης υψηλής έντασης.

Τέλος, συνολικά από τα έξι έθνη συμμετέχουν- ανάμεσά τους και η Ελλάδα- με σχεδόν πενήντα αεροσκάφη και με τη συμμετοχή όλων των τμημάτων του γαλλικού στρατού.