Skip to main content

Δ. Κουτσούμπας: Η επιβολή διδάκτρων οδηγεί φοιτήτριες να αναζητούν «sugar daddies»

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

«Θεσμοθετείτε πτυχία με τιμή» - Πυρά και κατά του ΠΑΣΟΚ με αιχμή το σκανδιναβικό μοντέλο

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση με αιχμή τα μη κρατικά πανεπιστήμια εξαπέλυσε ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας από την Ολομέλεια της Βουλής, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη για δεύτερη ημέρα η συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου.

Από το βήμα της Βουλής ο κ. Κουτσούμπας καταλόγισε στην κυβέρνηση πως «εδώ και μερικούς μήνες στην προσπάθεια να υπερασπιστεί το απαράδεκτο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, έχει επιδοθεί σε ένα ρεσιτάλ συκοφάντησης και κοροϊδίας, όταν μάλιστα δια στόματος πρωθυπουργού ειπώθηκε ότι οι φοιτητές φέρονται περίπου σαν ληστές».

«Έχετε χάσει τα αυγά και τα πασχάλια», είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, προσθέτοντας: «Κάνατε και “φροντιστήριο” στην παράταξή σας (ΔΑΠ-ΝΔΦΚ) στα πανεπιστήμια η οποία δεν βρίσκει την ψήφο της στις γενικές συνελεύσεις στις σχολές και αφού δόγμα σας είναι “όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος” η παράταξή σας κάλεσε τα ΜΑΤ, όπως στην Νομική Σχολή Κομοτηνής».

Σημειώνοντας ότι «το μισό και πλέον της κοινωνίας, ειδικά στις νεότερες ηλικίες, είναι απέναντι στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων», πρόσθεσε ότι «μπορεί να αποκλείστηκαν οι φοιτητικοί σύλλογοι από την επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, όμως η φωνή τους ακούγεται εδώ μέσα από το ΚΚΕ».

«Η κυβέρνηση μεταφέρει τη φωνή του ΣΕΒ και των ομίλων που ζητούν ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, καθώς και να λειτουργούν τα δημόσια σαν επιχειρήσεις» υποστήριξε και συνέχισε λέγοντας: «Η κυβέρνηση παραδίδει στους επιχειρηματίες ένα τομέα με εγγυημένη πελατεία γιατί καλύπτει κοινωνική ανάγκη, όπως έκανε με την Ενέργεια, τον Σιδηρόδρομο και την Υγεία και λέει ότι δήθεν θα αναβαθμίσει το δημόσιο η ιδιωτικοποίηση και η “απελευθέρωση”. Και το λέει στον ελληνικό λαό που καλείται να πληρώνει νόμιμο φακελάκι για να χειρουργείται».

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Νομοσχέδιο – «έκτρωμα»

Υποστήριξε ακόμη πως το υπό συζήτηση νομοσχέδιο «δεν είναι τίποτα άλλο από ένα πραγματικό έκτρωμα γιατί φέρνει και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και γιατί ιδιωτικοποιεί περισσότερο τα δημόσια: Αυτές είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος που ονομάζεται “πανεπιστήμιο της αγοράς” και οικοδομείται από τα λόμπι της Ε.Ε., τη Συνθήκη της Μπολόνια και του Ευρωπαϊκού Χώρου Εκπαίδευσης, που φέρουν φαρδιά πλατιά την υπογραφή ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ».

«Η κυβέρνηση υψώνει νέα τείχη στη μόρφωση, κάνει νόμο την αδικία», υπογράμμισε ο Δ. Κουτσούμπας, αναφερόμενος στους δύο τρόπους εισαγωγής στα Πανεπιστήμια: «ένας με τις Πανελλαδικές και ένας με το πορτοφόλι». Στηλιτεύοντας τις προωθούμενες αλλαγές ο κ. Κουτσούμπας παρατήρησε πως «η εισαγωγή θα γίνεται μέσα από μία ‘μούφα’ Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής ή διεθνή και επί πληρωμή απολυτήρια». «Στην Ιατρική Σχολή του δημόσιου πανεπιστημίου θα μπαίνεις με 19.000 μόρια, ενώ στην ιδιωτική Ιατρική με 9.000 μόρια, αλλά 19.000 ευρώ τον χρόνο» ανέφερε κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «θεσμοθετεί πτυχία με τιμή, αντί για πτυχία με αξία, όπως απαιτούν οι φοιτητές».

Ο κ. Κουτσούμπας ανέδειξε «τη συμφωνία όλων των άλλων κομμάτων, που λένε ότι το πτυχίο είναι προσόν, που μιλούν για αυτοχρηματοδοτούμενα πανεπιστήμια, για δίδακτρα δηλαδή».

Ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ εξαπέλυσε βολές και κατά του ΠΑΣΟΚ με αιχμή το σκανδιναβικό μοντέλο.

«Για το ανέκδοτο του σκανδιναβικού μοντέλου, ούτε οι Σκανδιναβοί δεν σας πιστεύουν, αφού κι αυτοί έχουν πάρα πολύ πικρή πείρα από την επιβολή διδάκτρων που οδηγούν ακόμα και σε αυτή τη σαπίλα, νέες κοπέλες, φοιτήτριες, να οδηγούνται να αναζητούν ‘sugar daddies’ για να χορηγήσουν τις σπουδές τους, με γνωστά ανταλλάγματα φυσικά» ανέφερε χαρακτηριστικά για να προσθέσει: «Τα ξέρετε, αλλά μάλλον πρέπει να βρείτε άλλον ‘καπιταλιστικό παράδεισο’ να αντιγράψετε».

«Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ που επικαλείται το ευρωπαϊκό μοντέλο έναντι του κυπριακού, κάνει άσφαιρη και παραπλανητική κριτική, καθώς προωθείται σε όλη την Ε.Ε. η ιδιωτικοποίηση» συνέχισε, εκτιμώντας πως «η δυνατότητα ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων θα είναι Δούρειος Ίππος για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των δημόσιων πανεπιστημίων». Σημείωσε δε πως «πρωτοστάτησε ο ΣΥΡΙΖΑ στη δημιουργία ξενόγλωσσων προπτυχιακών με δίδακτρα, ενώ έγινε γενίκευση διδάκτρων στα μεταπτυχιακά επί διακυβέρνησής του».

Δείτε live τη δεύτερη ημέρα της συζήτησης στη Βουλή:

Μη κρατικά πανεπιστήμια: Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση – Αύριο η «μητέρα των μαχών» εντός και εκτός Βουλής

naftemporiki.gr