Skip to main content

Απελευθέρωση Ιωαννίνων – Κ. Σακελλαροπούλου: Ορόσημο στη μακραίωνη ιστορία μας

Φωτ. Θ. ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ/ Γ.Τ. ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ/ EUROKINISSI

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι στο Ηρώο Μπιζανομάχων

Στις εορταστικές εκδηλώσεις της 111ης επετείου της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων παρέστη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη στη δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου και κατέθεσε στεφάνι στο Ηρώο Μπιζανομάχων. Σε δήλωσή της, ανέφερε ότι «η απελευθέρωση των Ιωαννίνων από τον τουρκικό ζυγό, στις 21 Φεβρουαρίου 1913, αποτελεί ορόσημο στη μακραίωνη ιστορία μας».

Τόνισε, δε, ότι «οι επικές μάχες του ελληνικού στρατού για την κατάληψη των οχυρών του Μπιζανίου, η μαζική συμμετοχή εθελοντών, ανδρών και γυναικών, στον αγώνα του ηπειρωτικού μετώπου, μας συγκινούν και μας συνεγείρουν». «Τιμάμε όσους πολέμησαν και έδωσαν τη ζωή τους για τον ιερό αυτό σκοπό. Η προσφορά τους στην πατρίδα είναι ανεκτίμητη και αποτελεί διαχρονικό παράδειγμα για όλους μας» πρόσθεσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ν. Δένδιας: Η νίκη αυτή είχε έναν ευρύτερο χαρακτήρα

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ο οποίος εκπροσώπησε την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις, υπογράμμισε ότι «νιώθω ιδιαίτερη χαρά και τιμή που βρίσκομαι σήμερα εδώ, στα Ιωάννινα, 111 χρόνια μετά την απελευθέρωση της πόλης από τον οθωμανικό ζυγό. Θα ήθελα να πω ότι η 21η Φεβρουαρίου 1913, αποτελεί μια ημερομηνία σταθμό στην ελληνική ιστορία. Επισφράγισε τη νίκη του Ελληνικού Στρατού στους Βαλκανικούς Πολέμους και επισφράγισε την ενσωμάτωση της Ηπείρου στο Ελληνικό κράτος».

«Θα ήθελα να πω επίσης ότι η νίκη αυτή είχε έναν ευρύτερο χαρακτήρα. Τόνωσε το εθνικό φρόνημα, δημιούργησε τη μεγάλη Ελλάδα. Σήμερα τιμάμε όσους πολέμησαν και όσους έπεσαν για να επιτευχθεί αυτή η νίκη, για να επιτευχθεί η απελευθέρωση των Ιωαννίνων» πρόσθεσε ο κ. Δένδιας, ενώ έστειλε μήνυμα στην Αλβανία για τήρηση του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Ν. Δένδιας: Το μήνυμα σε Αλβανία για τήρηση του ευρωπαϊκού κεκτημένου