Skip to main content

F-35, φρεγάτες LCS και C-130: Το επόμενο βήμα ενίσχυσης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων

ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΝΑΥΤΙΚΟΥ/EUROKINISSI/ΦΩΤ. ΑΡΧΕΙΟΥ

Η Ελλάδα «φλερτάρει» με ένα ενισχυμένο πρόγραμμα εξοπλισμών - Όλες οι πληροφορίες

Την ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης πραγματοποιεί συναντήσεις στις ΗΠΑ στο πλαίσιο του 5οου Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ ΗΠΑ – Ελλάδας, αντικείμενο συζητήσεων αποτελεί η παραχώρηση πλεονάζοντος αμυντικού υλικού στην χώρα.

Η Ελλάδα, σε μια εποχή γεωπολιτικών αναταραχών και αυξημένων απειλών, καθώς ο πόλεμος μαίνεται σε διάφορα μέτωπα, «φλερτάρει» με ένα ενισχυμένο πρόγραμμα εξοπλισμών με στόχο την ενδυνάμωση της άμυνας και την αποτροπή επιθετικών ενεργειών ταυτόχρονα όμως την καθιστά ισχυρή δύναμη στην ανατολική Μεσόγειο.

Σε αυτό το πλαίσιο, η προμήθεια 40 μαχητικών F-35, 4 πολεμικών πλοίων LCS και η συμπαραγωγή με τις ΗΠΑ έως 7 νέων φρεγατών κλάσης Constellation αποτελεί κομβικό βήμα για την αναβάθμιση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Στενές σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ – Ελλάδας

Όπως αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν οι δύο χώρες, (Ελλάδα – ΗΠΑ),  επιβεβαίωσαν εκ νέου τη σημασία  της διεύρυνσης και εμβάθυνσης της διμερούς στρατηγικής αμυντικής συνεργασίας. Επανέλαβαν τη σταθερή αποφασιστικότητά τους να διασφαλίσουν και να προστατεύσουν από κοινού την ασφάλεια, την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα των χωρών τους, αντίστοιχα. Υπογράμμισαν, επίσης, τη δέσμευσή τους να ενισχύσουν τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας μέσω των προσπαθειών στρατιωτικού εκσυγχρονισμού της Ελλάδας. Προσβλέπουν δε στη συνέχιση της συνεργασίας για την προμήθεια αμυντικού εξοπλισμού, όπως τα μαχητικά F-35 και, στο πλαίσιο της EDA περί πλεονάζοντος υλικού, αεροσκάφη C-130H και μαχητικά πλοία τύπου LCS.

Ασύγκριτη αεροπορική υπεροχή

Με την επιστολή του Αμερικανού ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν στον Κυριάκο Μητσοτάκη γνωστοποιήθηκε και επισήμως η αποδέσμευση απαντητικών επιστολών από την Ουάσιγκτον τόσο για τα ελληνικά F-35 όσο και για τα τουρκικά F-16. Επιστολή στην οποία αναφέρονταν πέρα από την παραχώρηση των  F-35 και μια σειρά εξοπλιστικών.

Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Μπλίνκεν, το Κογκρέσο έχει ήδη ειδοποιηθεί για τις παρακάτω προτεινόμενες δωρεάν παραχωρήσεις στην Ελλάδα, με το πρόγραμμα του Πλεονάζοντος Αμυντικού Υλικού (Excess Defense Articles, EDA):

– Δύο αεροσκάφη C-130H, Πλεονάζοντα Αμυντικά Υλικά,

– Δέκα κινητήρες για αεροσκάφη P-3, Πλεονάζοντα Αμυντικά Υλικά και

– 60 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης Bradley, ως Πλεονάζοντα Αμυντικά Υλικά.

Επιπλέον, όπως σημειώνει ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, θα υποβληθούν για γνωστοποίηση στο Κογκρέσο τα ακόλουθα, προς παραχώρηση στην Ελλάδα:

– Εως 40 νέα αεροσκάφη F-35 μέσω Στρατιωτικών Πωλήσεων Εξωτερικού,

– Τρία πλοία κλάσης Protector, ως Πλεονάζοντα Αμυντικά Υλικά και

– Διάφορα φορτηγά οχήματα και ρυμουλκούμενα, ως Πλεονάζοντα Αμυντικά Υλικά.

Ο «έξυπνος τρόπος» του Μπάιντεν να εξοπλίσει την Ουκρανία μέσω Ελλάδας

Φρεγάτες Constellation

Μετά την συνάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια με τον Κύπριο ομόλογό του Βασίλη Πάλμα, έγινε γνωστό πως η  Ελλάδα μπαίνει ως συμπαραγωγός στο πρόγραμμα των αμερικανικών φρεγατών νέας γενιάς κλάσης «Constellation».

Οι φρεγάτες Constellation, με την αιχμηρή τεχνολογία και τα ισχυρά οπλικά συστήματα, προσφέρουν ασύγκριτη δύναμη κρούσης. Η Ελλάδα, με την προμήθεια φρεγατών Constellation, αποκτά πλοία ικανά να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε ναυτική απειλή, διασφαλίζοντας την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή.

Επιπλέον ο Νίκος Δένδιας είχε υπογραμμίσει ότι «όσον αφορά το πρόγραμμα των φρεγατών Constellation, η πιθανή συμμετοχή μας σε αυτό από τη φάση του σχεδιασμού ακόμα, ώστε να καλύπτει τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού, αντιπροσωπεύει ένα εξίσου σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της συνολικής μετεξέλιξης των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η συνεργασία και στο στάδιο του σχεδιασμού της ναυπήγησης των εν λόγω φρεγατών, θα προωθήσει τη μεταφορά τεχνογνωσίας και την ενσωμάτωση των ελληνικών εταιρειών στην παραγωγική διαδικασία. Θα ενισχύσει την τεχνογνωσία του ναυπηγικού τομέα, όπως και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, αρκετές εκ των οποίων θα είναι υψηλής εξειδίκευσης. Το να παράσχουμε στη ναυπηγική μας βιομηχανία τη δυνατότητα να κατασκευάσει πλοία για το πολεμικό ναυτικό και άλλων κρατών, είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσει την αφετηρία μιας τεράστιας ανάπτυξής της.

Όπως και στην περίπτωση των F-35, οι Constellation θα είναι πλατφόρμες τεχνολογικής αιχμής, οι οποίες θα «απογειώσουν» περαιτέρω τις δυνατότητες του Πολεμικού Ναυτικού. Θα ενισχύσουν παράλληλα τη δυνατότητα της χώρας μας να αντιμετωπίζει προκλήσεις και να συνεργάζεται με τις συμμαχικές δυνάμεις. Είναι προφανές ότι εφόσον η χώρα μας διεκδικεί ρόλο στην ευρύτερη περιοχή ως παρόχου ασφάλειας, οφείλει και να αποδεικνύει με κάθε τρόπο ότι έχει τη δυνατότητα να υπερασπίζει τα εθνικά της συμφέροντα. Υπερασπιζόμενη τα συμφέροντά της, υπερασπίζει και τον συγκεκριμένο ρόλο.».

Εν κατακλείδι, η προμήθεια F-35, LCS και φρεγατών Constellation αποτελεί σαφές μήνυμα αποτροπής προς κάθε εν δυνάμει εχθρό. Η Ελλάδα διαθέτοντας σύγχρονα οπλικά συστήματα θα είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τα εθνικά της συμφέροντα και να διασφαλίσει την ειρήνη στην περιοχή.