Skip to main content

Παγκόσμια ημέρα ελληνικής γλώσσας: Εκδηλώσεις σε διπλωματικές και προξενικές αρχές

Φωτ. αρχείου: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/ EUROKINISSI

Κ. Τασούλας: Η ελληνική γλώσσα είναι η πιο πολύτιμη παρακαταθήκη μας

Πάνω από 100 δράσεις υλοποιούνται σε περισσότερες από 70 διπλωματικές και προξενικές αρχές της Ελλάδας στο εξωτερικό, στο πλαίσιο του εορτασμού της σημερινής (9 Φεβρουαρίου) Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, οι εκδηλώσεις γίνονται κατόπιν πρωτοβουλίας του υφυπουργού, Γιώργου Κώτσηρα, και της κεντρικής υπηρεσίας του υπουργείου.

Ο κ. Κώτσηρας συνεχάρη τις διπλωματικές αρχές για την ανταπόκρισή τους και τόνισε: «Η ανάδειξη της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού αποτελεί έναν από τους βασικούς στρατηγικούς μας στόχους. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται οι εκδηλώσεις των Πρεσβειών και Προξενείων μας στο εξωτερικό για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας. Οι συντονισμένες δράσεις και πρωτοβουλίες μας για την ενίσχυση της ελληνομάθειας, την προβολή της οικουμενικής διάστασης της γλώσσας μας και του πολιτισμού μας θα συνεχιστούν».

Διαλέξεις, μαθητικοί διαγωνισμοί, απαγγελίες ελληνικής ποίησης, απονομή πιστοποιητικών ελληνομάθειας, προβολές ταινιών, θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, παρουσιάσεις ελληνικών λογοτεχνικών έργων, συνέδρια, εκθέσεις φωτογραφίας είναι μόνο μερικές από τις εκδηλώσεις που ήδη έλαβαν χώρα ή αναμένεται να υλοποιηθούν στο επόμενο χρονικό διάστημα. Πολλές από αυτές πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με Έδρες Ελληνικών Σπουδών μεγάλων Πανεπιστημίων του κόσμου, Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας, ελληνόγλωσσα σχολεία, ελληνικές παροικίες και κοινότητες, καθώς και Κέντρα Πολιτισμού.

Όπως τονίζεται από το υπουργείο Εξωτερικών, αξιοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία και στοχεύοντας στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διάχυση της πληροφορίας, σημαντικός αριθμός δράσεων πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά και εστίασε στην αξιοποίηση ψηφιακών μέσων και εργαλείων, μεταξύ άλλων, διαδραστικά παιχνίδια για την ελληνική γλώσσα που απευθύνονται σε παιδιά, αναρτήσεις ελληνικών λέξεων και διαγωνισμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης των Αρχών, βιντεοσκοπημένα μηνύματα και αφιερώματα.

Το υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει ότι όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, αναδεικνύει τον  οικουμενικό χαρακτήρα της, ενώ παράλληλα ενθαρρύνει νέες και νέους της Διασποράς, καθώς και ξενόγλωσσους χρήστες να έρθουν σε επαφή με τη γλώσσα μας και να καταστούν πολύτιμοι σύμμαχοι στη συνέχιση της πορείας της.

Κ. Τασούλας: Η ελληνική γλώσσα είναι η πιο πολύτιμη παρακαταθήκη μας

Η ελληνική γλώσσα είναι η πιο πολύτιμη παρακαταθήκη μας, επεσήμανε ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, μιλώντας στην Ολομέλεια λίγο πριν την έναρξη της Ώρας του Πρωθυπουργού, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας.

«Επειδή κύριε Πρωθυπουργέ μου είπατε ότι θα πάτε σύντομα και στις Ινδίες, θα επικαλεστώ έναν στίχο ο οποίος περικλείει μέσα του όλο το μεγαλείο και την πολιτιστική επίδοση της ελληνικής γλώσσας, ένα στίχο που λέει ότι “την κοινή ελληνική λαλιά, ως μέσα στην Βακτριανή την πήγαμε, ως τους Ινδούς”. Αυτή τη λαλιά πρέπει να προφυλάξουμε, όχι μόνο να καμαρώνουμε γι΄ αυτήν αλλά και να προσπαθούμε να την μαθαίνουμε και να την καλλιεργούμε» ανέφερε ο κ. Τασούλας.

Διαβάστε επίσης:

Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας: Το μήνυμα του υφυπουργού Εξωτερικών, Γ. Κώτσηρα