Skip to main content

Αλ. Χαρίτσης: Δίκαια η οργή των αγροτών – Η Θεσσαλία ζει στην αγωνία και στην ανασφάλεια

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

«Τα προβλήματα των αγροτών αφορούν την ίδια την επιβίωσή τους - Η κυβέρνηση απαντά με ΜΑΤ και με κατηγορίες για υποκινούμενες κινητοποιήσεις»

«Όταν η αντιπολίτευση πιέζει και οι πολίτες κινητοποιούνται τότε η κυβέρνηση αναγκάζεται να εμφανιστεί» ανέφερε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, ανοίγοντας τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε προς τον πρωθυπουργό για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας και την στήριξη των αγροτών που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel.

«Στη Θεσσαλία το πολυδιαφημισμένο επιτελικό κράτος πνίγηκε στις λάσπες»

Ο επικεφαλής της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς αναφέρθηκε στην επίσκεψη που πραγματοποίησε στις πληγείσες περιοχές και στην καταστροφή που βιώνουν οι κάτοικοι της Θεσσαλίας. «Στις 2 Ιανουαρίου επισκέφθηκα τη Θεσσαλία και τις περιοχές που επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες. Δυστυχώς το πολυδιαφημισμένο επιτελικό κράτος πνίγηκε στις λάσπες. Αποκαλύφθηκε με τον πιο τραγικό τρόπο η απουσία σχεδίου για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων και η ανεπάρκεια στην αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας» είπε.

«Τέσσερις μήνες μετά την καταστροφή οι πληγές παραμένουν ανοιχτές. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι διαμαρτύρονται απελπισμένοι και αγωνιούν. Κατέθεσα αυτή την ερώτηση για να μεταφέρω την κραυγή απόγνωσης των κατοίκων. Ήταν το λιγότερο που μπορούσα να κάνω να δεσμευθώ ότι το θέμα τους θα συζητηθεί στη Βουλή» πρόσθεσε.

«Η αγωνία των αγροτών μετατρέπεται σήμερα σε οργή»

Αναφερόμενος στις αγροτικές κινητοποιήσεις χαρακτήρισε «δίκαια» την οργή του αγροτικού κόσμου. «Οι εξελίξεις μας προλαβαίνουν. Αυτή τη στιγμή οι αγρότες είναι στα μπλόκα διεκδικώντας ουσιαστικά μέτρα για το αυξημένο κόστος παραγωγής για το ΕΦΚ στο πετρέλαιο, για την τροποποίηση της ΚΑΠ. Στα μπλόκα οι αγρότες της Θεσσαλίας έχουν να αντιμετωπίσουν τα επιπλέον προβλήματα που άφησαν πίσω τους οι πλημμύρες. Είναι προβλήματα που αφορούν την ίδια την επιβίωσή τους. Πώς απαντά η κυβέρνηση σε αυτά; Με ΜΑΤ και με χημικά και με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να μιλά για κομματικά υποκινούμενες κινητοποιήσεις. Είναι προσβολή για αυτούς τους ανθρώπους να λέγονται αυτά τα πράγματα. Η αγωνία τους μετατρέπεται σήμερα σε οργή και είναι δίκαια η οργή» επισήμανε.

«Ο κόσμος της Θεσσαλίας που ακόμη μετρά τις πληγές του και ζει στην αγωνία και στην ανασφάλεια» συνέχισε ο κ. Χαρίτσης, τονίζοντας πως «οι αγρότες που μας ακούν ζητούν ξεκάθαρες απαντήσεις».

«Να απαντήσετε και να δεσμευθείτε για τον ρυθμό καταβολής των αποζημιώσεων. Να δεσμευθείτε και για τη στεγαστική συνδρομή. Οι πληγέντες παραπονούνται για μεγάλες καθυστερήσεις» πρόσθεσε και κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει αν έχει ολοκληρωθεί η καταβολή του επιδόματος ενοικίου και συγκατοίκησης.

Ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για τις καθυστερήσεις που όπως είπε καταγράφονται ζήτησε από τον πρωθυπουργό διευκρινίσεις για τις άμεσες παρεμβάσεις που ζήτησαν οι Ολλανδοί εμπειρογνώμονες, επισημαίνοντας πως «δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική παρέμβαση για την αποκατάσταση των ζημιών».

«Το αρδευτικό δίκτυο δεν έχει αποκατασταθεί. Τι θα γίνει σε περίπτωση νέας νεροποντής;» διερωτήθηκε και συνέχισε λέγοντας: «Οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση καθώς χιλιάδες στρέμματα εκτάσεων έχουν φερτά υλικά και λάσπες. Πού βρίσκεται το πρόγραμμα για την απομάκρυνση των φερτών υλικών. Οι αγρότες καταγγέλλουν ότι δεν έχει γίνει καμία απολύτως παρέμβαση. Τι θα γίνει με τη λειτουργία των σχολείων στις πληγείσες περιοχές, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την επαναλειτουργίας τους; Θα υπάρξει πρόνοια για τους μαθητες της Γ Λυκείου που προέρχονται από τις πληγείσες περιοχές».

«Οι πολίτες της Θεσσαλίας βιώνουν μια κατάσταση συνεχούς ανασφάλειας. Αγωνίζονται για να επιβιώσουν σήμερα και δεν ξέρουν τι θα τους ξημερώσει αύριο. Η κυβέρνηση αδυνατεί να καθησυχάσει τις αγωνίες τους» πρόσθεσε και κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να ενημερώσει τη Βουλή ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για τη θωράκιση και την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας. «Είναι κρίσιμα ερωτήματα και σε αυτά περιμένουμε πειστικές απαντήσεις» κατέληξε.