Skip to main content

Γ. Οικονόμου: Η όποια επιθυμία του οποιουδήποτε δεν μπορεί να θεωρείται αμέσως δικαίωμα

Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ/ ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
Ο Γ. Οικονόμου κατά την παρουσίαση του βιβλίου «Ο συντηρητισμός στην Ελλάδα». Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ/ ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

Η παραδοσιακή μας βάση είναι άνθρωποι που αγαπούν την οικογένεια, την εργασία, την παράδοση και τη θρησκεία, δήλωσε ο βουλευτής της Ν.Δ.

Η συνάρθρωση της δημοκρατικής με τη φιλελεύθερη αρχή δεν είναι εύκολη, ούτε αυτονόητη, δήλωσε ο βουλευτής της Ν.Δ. και πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, κατά την εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου «Ο συντηρητισμός στην Ελλάδα» (Εκδόσεις Παπαδόπουλος), το απόγευμα της Τρίτης.

Αναφερόμενος στο βιβλίο, ο βουλευτής της Ν.Δ. επεσήμανε ότι ο συλλογικός τόμος είναι ένα εξαιρετικό πόνημα, το οποίο δίνει ολοκληρωμένες απαντήσεις για τον συντηρητισμό. Πρόσθεσε ότι οι συγγραφείς, έχοντας πλήρη συνείδηση ότι στον δημόσιο λόγο η λέξη «συντηρητικός» έχει στιγματιστεί με αρνητικό πρόσημο, φροντίζουν με επιστημονική τεκμηρίωση, παράθεση ιστορικών γεγονότων, επιχειρηματολογία και νηφαλιότητα να αποδομήσουν αυτήν την αφοριστική προς τον συντηρητισμό προσέγγιση.

Είπε επιπλέον ότι μπορεί επίσης ο αναγνώστης να αντιληφθεί τη στάση του συντηρητισμού απέναντι στην πρόοδο, την οποία –όπως συμπλήρωσε- «φυσικά και δεν απεχθάνεται ούτε αντιστρατεύεται. Την επιδιώκει, χωρίς να την θεοποιεί, προβάλλοντας τα δικά του μέτρα για τον ρυθμό, το βάθος της και τα πεδία της». Σε αυτό το σημείο, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι η συνάρθρωση της δημοκρατικής με τη φιλελεύθερη αρχή δεν είναι εύκολη, ούτε αυτονόητη, ενώ επεσήμανε ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή και υπευθυνότητα, ώστε να μην φτάσουμε ούτε στο ένα άκρο, ούτε στο άλλο.

Ο βουλευτής της Ν.Δ. εξέφρασε τον προβληματισμό του πως «ο υπερτονισμός της φιλελεύθερης αρχής φοβάμαι ότι στρέφει την πλάτη στους παραδοσιακούς ψηφοφόρους μας. Η παραδοσιακή μας βάση είναι άνθρωποι που αγαπούν την οικογένεια, την εργασία, την τιμιότητα, τη λιτότητα, σέβονται τον νόμο, την παράδοση και τη θρησκεία. Αν εγκαταλείψουμε τα παραδοσιακά και συντηρητικά κοινά μας, τα στρώματα αυτά ενδέχεται να στραφούν εντέλει σε αντισυστημικές πολιτικές δυνάμεις με συγκεχυμένο ιδεολογικά πρόγραμμα, αλλά σαφή αντιφιλελεύθερο και εθνολαϊκίστικο προσανατολισμό».

Παρατήρησε δε ότι «εσχάτως στην Ελλάδα επικρατεί μια σύγχυση, όπου η όποια επιθυμία του οποιοδήποτε φτάνει να θεωρηθεί αμέσως δικαίωμα και να διεκδικεί αντίστοιχες απαιτήσεις. Ας διευκρινιστεί ότι είναι διεσταλμένος φιλελευθερισμός η θέση ότι, εξαιτίας ενός φανταστικού “δικαιώματος στην επιθυμία”, κάθε επιθυμία συνιστά και δικαίωμα».

Καταλήγοντας, τόνισε ότι ο συντηρητισμός, όπως προσδιορίζεται και αναλύεται με σαφήνεια μέσα από το βιβλίο, μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην Ελλάδα σήμερα: τη σύνθεση φιλελεύθερης και δημοκρατικής αρχής με τη συντήρηση των θεμελιωδών αρχών και αξιών μας, οι οποίες προσδιορίζουν τι είμαστε και τι εκφράζουμε.

Στο επίκεντρο της συζήτησης που ακολούθησε στο πλαίσιο της παρουσίασης του βιβλίου, βρέθηκε η ρύθμιση για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Η Νατάσα Στασινού, Διευθύντρια Σύνταξης του Naftemporiki.gr, παρατήρησε ότι σε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Βρετανία και η Γερμανία, ένα κεντροδεξιό κόμμα έφερε στο προσκήνιο και νομοθέτησε τελικά το συγκεκριμένο ζήτημα.

Εκφράζοντας την άποψή του, ο κ. Οικονόμου, ανέφερε ότι θέλει προσοχή η σύγκριση με άλλες χώρες, καθώς υπάρχουν έννοιες και θεσμοί που δεν έχουν ούτε το ίδιο βάρος, ούτε την ίδια σημασία σε όλα τα κράτη. Έφερε, δε, ως παράδειγμα την οικογένεια στην Ελλάδα, σε σύγκριση με την Ολλανδία ή το Βέλγιο. Ο βουλευτής της Ν.Δ. επεσήμανε ότι η πρόοδος και οι αλλαγές πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τα βιώματα, τις ιδιαιτερότητες και τις ευαισθησίες και να έρχονται με έναν τρόπο περισσότερο ομαλό στις κοινωνίες. Συμπλήρωσε, εξάλλου, ότι πρέπει να αναγνωρίζουμε ότι σε κάποια ζητήματα δεν υπάρχει το απόλυτο προς τη μία ή προς την άλλη κατεύθυνση.

*Το βιβλίο “Ο Συντηρητισμός στην Ελλάδα” επιμελήθηκαν οι Α. Χρυσόγελος, Ι. Λάμπρου, Λ. Σταματελόπουλος.