Skip to main content

Πώς θα εφαρμοστεί η επιστολική ψήφος – Infographic

Ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή το ν/σ για την επιστολική ψήφο - Ποιοι και πώς θα μπορούν να ψηφίζουν επιστολικά

Νόμος του κράτους αναμένεται να γίνει σήμερα η επιστολική ψήφος. Με το νομοσχέδιο που θα τεθεί το απόγευμα προς ψήφιση στη Βουλή καθιερώνεται για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας η δυνατότητα επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές και στα δημοψηφίσματα, για όλους τους Έλληνες πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

Για να εγκριθεί το νομοσχέδιο απαιτείται απλή πλειοψηφία, δηλαδή 151 «ναι». Αντίθετα η τροπολογία που κατατέθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών και αφορά την επέκταση της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές για τους εκλογείς του εξωτερικού, απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία, δηλαδή 200 θετικές ψήφους, κάτι που δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται, με βάση την μέχρι τώρα στάση της αντιπολίτευσης.

Η επιστολική ψήφος αφορά όλους τους Έλληνες πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, είτε βρίσκονται στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό, και επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις ευρωεκλογές με επιστολική ψήφο. Η κυβέρνηση θα δημιουργήσει ηλεκτρονική πύλη για την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου, στην οποία οι εκλογείς θα μπορούν να υποβάλουν σχετική αίτηση έως και 40 ημέρες πριν από τη διενέργεια των εκλογών. 

Τους φακέλους των επιστολικών ψήφων θα παραλαμβάνει η Ειδική Επιτροπή Συλλογής Επιστολικής Ψήφου, η οποία συγκροτείται μόλις αρχίσουν οι αποστολές φακέλων. Οι εκλογείς θα ενημερώνονται με email για την παραλαβή του φακέλου ενώ η καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων γίνεται ταυτόχρονα με τις ψήφους στην υπόλοιπη χώρα.

Νομοσχέδιο για επιστολική ψήφο: Γιατί ξέσπασε πολιτική σύγκρουση στη Βουλή