Skip to main content

Κ. Μητσοτάκης κατά Σ. Φάμελλου και Ν. Ανδρουλάκη: Αλλάξτε τροπάριο επιτέλους

Πηγή φωτ. Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού

«Τα ίδια λέγατε πριν από τις εκλογές. Η Ν.Δ. πήρε 41%, εσείς πήρατε 17% και 12%» ανέφερε ο πρωθυπουργός απαντώντας στις επικρίσεις που δέχθηκε

Διπλά πυρά προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και τον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του ΥΠΕΣ για το νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων στο Δημόσιο.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέβασε τους τόνους και κάλεσε τον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Σωκράτη Φάμελλο να «αλλάξουν τροπάριο», αποκρούοντας τις επικρίσεις που δέχθηκε τόσο για το υπό συζήτηση νομοσχέδιο, όσο και για τις υποκλοπές και για την στάση της Ελλάδας απέναντι στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

«Ακούω την επιχειρηματολογία και του κ. Φάμελλου και του κ. Ανδρουλάκη. Μου θυμίζει κάτι εφήβους οι οποίοι αποκτούν τον πρώτο τους δίσκο. Μην έχοντας, λοιπόν, άλλον δίσκο να ακούσουν, τουλάχιστον στην ηλικία μας είχαμε ακόμα δίσκους, ακούν συνέχεια το ίδιο πράγμα, την ίδια μουσική, το ίδιο τροπάριο. Ο μεν κ. Φάμελλος, ‘αποκλίνετε από την Ευρώπη’, ‘συμφέροντα’, ‘Μητσοτάκης ΑΕ’. Εσείς, κ. Ανδρουλάκη, μια μονοθεματική εμμονή -επιτρέψτε μου να το πω- με θέματα κράτους δικαίου, επαναφορά στο θέμα των υποκλοπών» ανέφερε ο πρωθυπουργός και συνέχισε λέγοντας:

«Τα ίδια ακριβώς λέγατε πριν από τις εκλογές. Η Νέα Δημοκρατία πήρε 41%, εσείς πήρατε 17% και εσείς πήρατε 12%. Αλλάξτε τροπάριο επιτέλους. Διευρύνετε λίγο την γκάμα σας. Μην είστε τόσο, επιτέλους, μονοθεματικοί».

Επισήμανε παράλληλα πως «έχουμε υποχρέωση να σεβαστούμε τον Κανονισμό» και απευθυνόμενος στον κ. Ανδρουλάκη, επισήμανε: «Εδώ δεν είναι ‘bon pour l’ orient’, στο Ευρωκοινοβούλιο δεν τα κάνατε αυτά. Σας έκοβαν τον χρόνο στο ένα ή στα τρία λεπτά διότι αυτοί ήταν οι κανόνες της αίθουσας»

Πηγή φωτ. Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού

Σχολιάζοντας την ομιλία του κ. Ανδρουλάκη ο πρωθυπουργός παρατήρησε πως μίλησε 30 λεπτά, ενώ για το νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ αφιέρωσε τρία λεπτά. «Εδώ, δεν είναι βήμα άσκησης γενικής έκθεσης ιδεών, είναι Κοινοβούλιο. Υπάρχει κανονισμός, υπάρχει ημερήσια διάταξη και οφείλετε να την τηρείτε. Το ίδιο ισχύει και για τον κ. Φάμελλο, ο οποίος μίλησε τέσσερα λεπτά για το νομοσχέδιο» παρατήρησε.

Απαντώντας στην κριτική του κ. Φάμελλου σχετικά με τη συχνότητα της παρουσίας του στη Βουλή ο κ. Μητσοτάκης αντέτεινε πως έχει σεβαστεί απόλυτα τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, απάντησε σε όλες τις προ ημερησίας συζητήσεις, ενώ προκάλεσε πολλές και ο ίδιος.

«Για να δούμε λίγο, λοιπόν, τι έχει γίνει αυτές τις 120 μέρες; Πόσες επίκαιρες ερωτήσεις έχετε καταθέσει στον Πρωθυπουργό, κ. Φάμελλε; Μηδέν. Και έρχεστε εδώ και εγκαλείτε εμένα γιατί δεν έρχομαι να σας απαντήσω. Πόσες έχετε καταθέσει κ. Ανδρουλάκη; Μία. Δεν είναι ότι έχετε καταθέσει δέκα ερωτήσεις ας πούμε και εγκαλείτε εμένα γιατί δεν έρχομαι να σας απαντήσω» είπε.

Πηγή φωτ. Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού

«Επί Ανδρέα Παπανδρέου η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα που δεν είχε αναγνωρίσει επίσημα το κράτος του Ισραήλ»

Απορρίπτοντας τις επικρίσεις για την στάση της χώρας στο Μεσανατολικό ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή αναγνώρισε στο Ισραήλ το αυτονόητο δικαίωμα της αυτοάμυνας, ότι η αντίδραση του Ισραήλ θα πρέπει να λάβει υπόψη το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο και συμπλήρωσε πως η χώρα μας διαχώρισε απόλυτα την Χαμάς από τον παλαιστινιακό λαό και από την Παλαιστινιακή Αρχή. Είπε επίσης ότι είναι τραγικές οι εικόνες από τη Γάζα και ότι από την πρώτη στιγμή η Ελλάδα δεν άλλαξε τη θέση της περί της ανάγκης επίλυσης, πολιτικής επίλυσης του παλαιστινιακού προβλήματος στη λογική των δύο κρατών.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός έστρεψε για μία ακόμη φορά τα βέλη του στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ λέγοντας: «Αλήθεια, κ. Ανδρουλάκη, ήρθατε και μας είπατε για την μεγάλη πολιτική παρακαταθήκη του ΠΑΣΟΚ. Και αναφερθήκατε στις εποχές του Ανδρέα Παπανδρέου και του Γιάσερ Αραφάτ, δεκαετία ’80, ισχυριζόμενος τι; Ότι ήταν ισορροπημένες οι σχέσεις της χώρας τότε με την ευρύτερη γειτονιά μας; Διότι θέλω να σας θυμίσω -γιατί δεν τα θυμάστε μάλλον καλά- ότι επί εποχής Ανδρέα Παπανδρέου, η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα η οποία δεν είχε αναγνωρίσει επίσημα το κράτος του Ισραήλ. Και αυτό εσείς έρχεστε και ισχυρίζεστε τώρα κάνοντας αναφορά σε εκείνη την περίοδο, ότι ήταν ισορροπημένη πολιτική. Ή δεν τα ξέρετε, λοιπόν, οπότε καλά θα κάνετε να ενημερωθείτε και να διαβάσετε λίγο περισσότερο για την ιστορία του κόμματός σας ή πολύ απλά είστε εκτός θέματος κάνοντας αυτή τη συγκεκριμένη αναφορά».

Οι αναφορές αυτές του πρωθυπουργού προκάλεσαν αντιδράσεις από τα έδρανα της αντιπολίτευσης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σχολιάζει: «Σας ακούω, κ. Φάμελλε και κ. Ανδρουλάκη… Σας ακούω, λοιπόν, ναι, αλλά δεν είχε πάρει αγκαλιά τον Γιάσερ Αραφάτ ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Έτσι δεν είναι; Λοιπόν, δεν τον είχε πάρει αγκαλιά. Εντάξει;».

Στην αντεπίθεση για τις υποκλοπές

Εστιάζοντας ακολούθως στην υπόθεση των υποκλοπών και απαντώντας στα όσα ακούστηκαν ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «ο ελληνικός λαός έκανε μια πολιτική ετυμηγορία» για να προσθέσει πως «η πολιτική διάσταση του θέματος δεν υποκαθιστά σε καμία περίπτωση το ανεξάρτητο έργο της Δικαιοσύνης». «Η κάλπη δεν ξεπλένει ένα ενδεχόμενο αδίκημα, αυτό είναι δουλειά της Δικαιοσύνης να το ερευνήσει. Αλλά γιατί να παρέμβουμε; Γιατί παρεμβαίνουμε αυτή τη στιγμή στο έργο της Δικαιοσύνης; Εσείς κάνατε μια ολόκληρη ανάλυση. Μας είπατε περίπου ότι ξέρατε -κατάλαβα εγώ- ότι θα ασκηθούν διώξεις, ότι κάτι θα κάνουν οι ανακριτές και γι’ αυτό η υπόθεση πήγε σε ανώτατο επίπεδο. Εσείς πού τα ξέρετε όλα αυτά; Μας είπατε ότι ξέρατε ότι η ΑΔΑΕ θα βάλει πρόστιμο. Και εσείς πού το ξέρατε αυτό; Πού το ξέρατε; Σας ρωτώ εγώ. Αν είναι τόσο ανεξάρτητη αυτή η Αρχή και αν δεν είναι σουρωτήρι με ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με το ΣΥΡΙΖΑ, πού τα ξέρατε επιτέλους όλα αυτά εσείς για να τα γνωρίζετε;» είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε λέγοντας: «Λοιπόν, κοιτάξτε, κ. Ανδρουλάκη, μια και καλή. Επειδή για τα θέματα του κράτους δικαίου έχω κουραστεί να ακούω ‘την υποχώρηση της Ελλάδος’, ‘η Ελλάδα περίπου μπανανία στα θέματα αυτά’. Είστε προερχόμενος από την Ευρωβουλή και γνωρίζετε πολύ καλά ότι υπάρχει ένας τελικός κριτής, ο οποίος κρίνει την αποτελεσματικότητα και τις επιδόσεις όλων των κρατών-μελών ως προς τα θέματα κράτους δικαίου. Και είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή… Η Ελλάδα στα θέματα κράτους δικαίου, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημειώνει διαρκή πρόοδο. Αυτό λέει η Ευρώπη. Τώρα το τι λέτε εσείς, ο κ. Ράμμος και όποιος άλλος μπορεί να έχει τη δική του ατζέντα, αφορά εσάς και τους συνομιλητές σας».

Κ. Μητσοτάκης για ν/σ ΥΠΕΣ: Οι διοικήσεις στο Δημόσιο παύουν να είναι αποκλειστική επιλογή του υπουργού

«Αν ήταν τόσο εύκολη η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας γιατί δεν το έκαναν και οι προηγούμενοι;»

Ο πρωθυπουργός δεν άφησε αναπάντητες και τις αιτιάσεις του κ. Φάμελλου περί απόκλισης από την Ευρώπη στα θέματα των οικονομικών επιδόσεων. Ο κ. Μητσοτάκης θύμισε ότι την προηγούμενη εβδομάδα βρέθηκαν στην Ελλάδα όλοι οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωζώνης και η Ελλάδα εισέπραξε μία σειρά από εξαιρετικά κολακευτικά σχόλια από αυτούς οι οποίοι υπήρξαν από τους αυστηρότερους επικριτές της.

«Έρχονται όλοι και αναγνωρίζουν την τεράστια πρόοδο της χώρας. Το γεγονός ότι η Ελλάδα σήμερα είναι πρωταγωνίστρια στην ανάπτυξη από εκεί που ήταν ουραγός, ότι η ανεργία διαρκώς αποκλιμακώνεται, ότι προσελκύουμε πια σημαντικές ξένες επενδύσεις. Ότι ναι, ανακτήσαμε την επενδυτική βαθμίδα. Το λέτε ωσάν να είναι κάτι φυσιολογικό και εύκολο. Γιατί δεν το έκαναν οι προηγούμενοι τότε αν ήταν τόσο εύκολο;» αναρωτήθηκε.

naftemporiki.gr