Skip to main content

Κ. Μητσοτάκης για ν/σ ΥΠΕΣ: Οι διοικήσεις στο Δημόσιο παύουν να είναι αποκλειστική επιλογή του υπουργού

(ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)

Στα τέλη του έτους η πρώτη προκήρυξη για τους διοικητές νοσοκομείων - Αυξάνονται οι αμοιβές τους στο ύψος των απολαβών των Γενικών Γραμματέων

Τις «σημαντικές πτυχές» του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για το νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων στο Δημόσιο, που απηχούν – όπως είπε – τη βούληση της κυβέρνησης να βελτιώσει την απόδοση της κρατικής μηχανής, αλλά και να προσελκύσει ικανά στελέχη, ανέδειξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής.

Προανήγγειλε μάλιστα ότι μέχρι τα τέλη του έτους θα έρθει η πρώτη προκήρυξη για τους διοικητές των νοσοκομείων και ανακοίνωσε την αύξηση των αμοιβών των διοικητών των οργανισμών εθνικής εμβέλειας και των μεγάλων νοσοκομείων στο ύψος των απολαβών των Γενικών Γραμματέων.

«Τομή στη σχέση των κυβερνήσεων με τον κρατικό μηχανισμό»

Κατά την ομιλία του στη συζήτηση επί του ν/σ στην Ολομέλεια της Βουλής ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η πρωτοβουλία συνιστά μια πραγματική τομή στη σχέση κυβερνήσεων και του πολιτικού συστήματος με τον κρατικό μηχανισμό, καθώς τον στεγανοποιεί από κομματικές παρεμβάσεις.

«Με τις νέες ρυθμίσεις οι διοικητές εκατοντάδων νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου παύουν να είναι αποκλειστική επιλογή του υπουργού όπως ίσχυε μέχρι πρόσφατα σε μεγάλο βαθμό. Στο εξής η ιεραρχία του διοικητικού κορμού της χώρας δεν θα καθορίζεται μόνο από την κυβέρνηση αλλά και από τις ικανότητες και την εμπειρία των υποψηφίων, πάντα σε σχέση με τις ανάγκες του τομέα στον οποίο καλούνται να υπηρετήσουν» τόνισε.

Όπως σημείωσε, η κατεύθυνση αυτή, «δρομολογήθηκε και πάλι με δικό μας νόμο την προηγούμενη τετραετία» που έκανε «τα πρώτα βήματα για να αποδεσμεύσει το Δημόσιο από την εκάστοτε κυβέρνηση».

«Σήμερα βελτιώνουμε αυτό το θεσμικό πλαίσιο και κάνουμε μία καίρια μεταρρύθμιση στον συνολικό τρόπο λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης και ξεπερνώντας πλέον προβλήματα εφαρμογής τα οποία είχαμε εντοπίσει στο προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο, ολοκληρώνουμε αυτή τη σημαντική παρέμβαση» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Η ευθύνη της πρώτης αξιολόγησης περνάει στο ΑΣΕΠ

Εστιάζοντας στις ρυθμίσεις του υπό συζήτηση νομοσχεδίου ο πρωθυπουργός είπε πως «από τη μία θέτουμε συγκεκριμένους στόχους και από την άλλη εισάγουμε διαδικασίες που απευλθερώνουν δυνάμεις της δημόσιας διοίκησης ώστε το έργο της να γίνει πιο παραγωγικό».

Μεταξύ άλλων ανέφερε πως η ευθύνη της πρώτης αξιολόγησης των σχεδόν 600 επικεφαλής των δημοσίων φορέων περνάει πια στο ΑΣΕΠ «και μάλιστα αυτή τη σφραγίδα αξιοκρατίας συνοδεύουν ουσιαστικά εχέγγυα για να μπορούμε ταυτόχρονα να έχουμε και γρήγορα αποτελέσματα», όπως είπε.

Για παράδειγμα, οι οργανισμοί χωρίζονται σε οργανισμούς πανελλαδικής και τοπικής εμβέλειας, ενώ μια τρίτη ειδική κατηγορία αφορά τα νοσοκομεία. Eιδικά για τα νοσοκομεία θα γίνεται μία συνολική προκήρυξη αντί για τις εκατοντάδες που γίνονταν μέχρι σήμερα για κάθε θέση ξεχωριστά. Απόλυτη προτεραιότητα, όπως είπε, είναι να ξεκινήσουμε με αυτήν την πρώτη προκήρυξη για τους διοικητές των νοσοκομείων, με φιλοδοξία αυτή να έχει εκδοθεί σίγουρα πριν το τέλος του χρόνου.

Οι αξιολογήσεις μπορούν να προχωρούν ταυτόχρονα από διαφορετικές επιτροπές και όλα τα στάδια ελέγχου θα έχουν συγκεκριμένες, αυστηρές προθεσμίες. «Ποιο είναι το προφίλ των υποψηφίων; Πρέπει να έχουν σπουδές και εργασιακή εμπειρία που να πιστοποιεί συνάφεια με το αντικείμενό τους και εύλογη εμπειρία για κάποιο διάστημα σε θέσεις ευθύνης» διευκρίνισε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας πως «είναι καιρός πια να βάλουμε οριστικό τέλος σε μια πρακτική που συνέβαινε για πολλές δεκαετίες να επιλέγονται π.χ. διοικητές νοσοκομείων κομματικοί φίλοι χωρίς να υπηρετείται το μείζον, να τοποθετηθεί ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση».

«Αυτές είναι παθογένειες δεκαετιών. Έχει έρθει η ώρα, όλοι μαζί, να κάνουμε ένα σημαντικό βήμα για την αποκομματικοποίηση του κράτους» πρόσθεσε.

Τεστ δεξιοτήτων και συνέντευξη

Μία ακόμη καινοτομία – όπως είπε – είναι τα δομημένα τεστ δεξιοτήτων ώστε «να δούμε κατά πόσο μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να ανταποκρίνονται». «Κι επειδή άκουσα έντονη κριτική να πω ότι όποιος έχει εμπιστοσύνη στις δυνατότητές του δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από μια τέτοια διαδικασία» διαβεβαίωσε.

Στόχος, όπως υπογράμμισε, είναι να τοποθετείται ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση και γι’ αυτό υπάρχει ο θεσμός της συνέντευξης από την Επιτροπή Επιλογής, όπου θα μετέχουν οι 7 από τους 15 επικρατέστερους. «Πρώτα θα υπάρχουν τα λεγόμενα on off κριτήρια και σε αυτά θα λαμβάνονται υπ’ όψιν οι σπουδές και η εργασιακή εμπειρία. Από εκεί και πέρα ένα διπλό σύστημα μοριοδότησης από τον ΑΣΕΠ με τα τεστ δεξιοτήτων και τη συνέντευξη», σημείωσε.

Μετρήσιμοι στόχοι και πριμ παραγωγικότητας

Ανέφερε ακόμη ότι οι νέοι διοικητές των οργανισμών του δημοσίου θα πρέπει να καταρτίζουν ετήσια σχέδια δράσης και να προσδιορίζουν μετρήσιμους στόχους. Με βάση αυτά θα αξιολογούνται κάθε χρόνο και θα μπορούν να επιβραβεύονται με πριμ παραγωγικότητας ή να απομακρύνονται σε όσα αποτυγχάνουν σε όσα ανέλαβαν να κάνουν.

Όπως εξήγησε, όταν απομακρύνεται κάποιος γιατί δεν πέτυχε τους στόχους, ο υπουργός στη συνέχεια είναι υποχρεωμένος να επιλέξει από τους δύο εναπομείναντες τους οποίους η ίδια διαδικασία έχει προκρίνει, ώστε να γνωρίζει ότι δεν μπορεί στη συνέχεια να ξεκινήσει η διαδικασία από την αρχή ή να επιλέξει όποιον αυτός θέλει.

«Η ευθύνη της τελικής επιλογής ανήκει στον πολιτικό προϊστάμενο»

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ μία «μεγάλη προσπάθεια για το Ελληνικό Δημόσιο να απεξαρτηθεί από κομματικά συμφέροντα, αλλά κυρίως να αποκτήσει νέα στελέχη, άξια στελέχη, σε κρίσιμες θέσεις».

Αποκρούοντας παράλληλα την κριτική της αντιπολίτευσης είπε πως «με την σημερινή μεταρρύθμιση το κράτος απελευθερώνεται, το κράτος δεν αυτονομείται» και «γι’ αυτό η πολιτική ευθύνη εξακολουθεί να βαραίνει τον πολιτικό προϊστάμενο, τον υπουργό, ο οποίος έχει την αρμοδιότητα του κάθε φορέα». «Η ευθύνη της τελικής επιλογής ανάμεσα, όπως είπα, σε ένα υποσύνολο τριών υποψηφίων, ανήκει και πρέπει κατά την άποψή μας να εξακολουθεί να ανήκει στον πολιτικό προϊστάμενο… Ο αρμόδιος υπουργός θα επιλέγει τον υποψήφιο που θεωρεί καταλληλότερο ανάμεσα στους τρεις κορυφαίους που θα υποδεικνύει η Επιτροπή από τους επτά της τελικής επιλογής, ύστερα από τα πολλαπλά στάδια αυτής της διαδικασίας. Και βέβαια, ο υπουργός, ο πολιτικός προϊστάμενος, είναι αυτός που θα εγκρίνει τα σχέδια, τους στόχους, τους προϋπολογισμούς των διοικήσεων» ανέφερε.

«Αστήρικτες οι αιτιάσεις της αντιπολίτευσης»

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε αστήρικτες τις κατηγορίες από πλευράς αντιπολίτευσης περί ευνοιοκρατίας, κομματισμού, καθώς – όπως είπε – οι ίδιες οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου τις καταρρίπτουν. «Τι κομματισμός είναι αυτός, όταν τελικά ο πολιτικός προϊστάμενος δεν μπορεί να παρεμβαίνει καθόλου έως ότου του έρθουν στο γραφείο του τρία βιογραφικά» διερωτήθηκε ενώ σχετικά με τις επικρίσεις για τη συνέντευξη απάντησε: «Δεν υπάρχει κανένας σοβαρός τρόπος αξιολόγησης προσωπικού στον κόσμο -να μου δείξετε έναν- που να μην συμπεριλαμβάνει κάποια στιγμή, κάπου, μια διαδικασία φυσικών ερωτωαπαντήσεων».

Στα τέλη του έτους η προκήρυξη για τους διοικητές νοσοκομείων – Αυξάνονται οι αμοιβές τους στο ύψος των απολαβών Γενικών Γραμματέων

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως το νέο νομοσχέδιο θα δοκιμαστεί στην πράξη με την πρώτη προκήρυξη για τους διοικητές των νοσοκομείων και γνωστοποίησε πως «θα αυξήσουμε τις αμοιβές των διοικητών των οργανισμών εθνικής εμβέλειας και των μεγάλων νοσοκομείων στο ύψος των απολαβών του Γενικού Γραμματέα». Όπως είπε, αντίστοιχη αύξηση θα υπάρχει και για τους διοικητές των μικρότερων οργανισμών.

«Προφανώς και το Δημόσιο δεν μπορεί ποτέ να πληρώνει τις ίδιες απολαβές με τον ιδιωτικό τομέα. Δεν συμβαίνει πουθενά, με κάποιες εξαιρέσεις, όπως ενδεχομένως η Σιγκαπούρη, που έχει τελείως άλλα συστήματα αμοιβής του πολιτικού προσωπικού. Όμως, είναι μία πραγματικότητα αυτή, ότι αν θέλουμε να προσελκύσουμε, παραδείγματος χάρη, κάποιο στέλεχος του ιδιωτικού τομέα για να του ζητήσουμε να πάει Διοικητής σε ένα νοσοκομείο, οι αμοιβές δεν μπορούν να είναι τόσο χαμηλές όσο είναι σήμερα» εξήγησε ο πρωθυπουργός.

naftemporiki.gr