Skip to main content

Γ. Γεραπετρίτης: Έτοιμη η Ελλάδα να υποδεχθεί πρόσφυγες από το Ναγκόρνο Καραμπάχ

(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Σε ό,τι αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια, είπε ότι «ήδη η χώρα μας μεριμνά για την αποστολή, πέρα και πάνω και από τον ειδικό μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος έχει ενεργοποιηθεί και με δική μας πρωτοβουλία».

«Η ελληνική κυβέρνηση, δια του υπουργείου Εξωτερικών, έχει λάβει όλες τις αναγκαίες δράσεις έτσι ώστε πρώτον, να υποδεχθεί εκπατρισθέντες από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, δεύτερον, να αναβαθμιστεί το ζήτημα σε επίπεδο διεθνών φόρα, ιδίως δε στο επίπεδο της Ε.Ε. και τρίτον, να προβούμε σε συντονισμένη αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή.

«Oι σχέσεις Ελλάδος και Αρμενίας υπερβαίνουν τις τυπικές – φιλικές σχέσεις, οι οποίες αναπτύσσονται στο πλαίσιο της διπλωματίας. Έχουν βαθιές ρίζες στην παράδοση και στη γλώσσα, ρίζες οι οποίες ανατρέχουν τόσο στη Βυζαντινή, όσο και στην Οθωμανική Αυτοκρατορία» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Γεραπετρίτης επεσήμανε ότι «η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες, οι οποίες αναγνώρισαν τόσο την αρμενική γενοκτονία το 1915, όσο επίσης και την ανεξαρτησία της Αρμενίας. Ήδη δε διανύουμε το 30ο έτος διπλωματικών σχέσεων με τη χώρα αυτή».

Σε ό,τι αφορά στα όσα συμβαίνουν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, επεσήμανε με έμφαση ότι εξαρχής το υπουργείο Εξωτερικών και ο ίδιος προσωπικά καταδίκασαν την επίθεση του Αζερμπαϊτζάν.

Ενημέρωσε, επιπλέον, ότι βρίσκεται σε διαρκή ανοιχτή επικοινωνία με τον αρμόδιο υπουργό Εξωτερικών της Αρμενίας, ώστε να συντονίζονται οι δράσεις και να παρέχεται στη χώρα του όποια βοήθεια εκείνος κρίνει αναγκαία.

Ο κ. Γεραπετρίτης επεσήμανε ότι «από την πρώτη στιγμή η Ελλάδα διατέθηκε έτσι ώστε να υποδεχθεί εκπατρισθέντες από την περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ και να παρέχει την οποιαδήποτε ανθρωπιστική βοήθεια».

Σε ό,τι αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια, είπε ότι «ήδη η χώρα μας μεριμνά για την αποστολή, πέρα και πάνω και από τον ειδικό μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος έχει ενεργοποιηθεί και με δική μας πρωτοβουλία».

Αναφορικά με την υποδοχή εκπατρισθέντων, επεσήμανε ότι «η διαθεσιμότητα την οποία προέβαλε η Ελλάδα αξιολογείται από την ίδια την αρμενική κυβέρνηση και εξαρτάται από εκείνη εάν θα θελήσει να αποστείλει εκπατρισθέντες στη χώρα μας. Η Ελλάδα πάντως είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη και διαθέσιμη, έτσι ώστε να υποδεχθεί τους ανθρώπους, οι οποίοι υφίστανται αυτή τη βάσανο και τη βία».

Σημείωσε εξάλλου ότι έχει ήδη προβεί στις αναγκαίες δράσεις συντονισμού στα διεθνή φόρα, έτσι ώστε το ζήτημα να διεθνοποιηθεί και να λάβει την θέση που του αρμόζει στα διεθνή όργανα. Όπως είπε, έχει ζητήσει, σε συντονισμό και με άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε αμέσως επόμενη Συνεδρίαση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών, να κληθεί ο Αρμένιος Υπουργός Εξωτερικών, έτσι ώστε να εκθέσει την κατάσταση.

Επεσήμανε, δε, ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική «διέπεται από αρχές και οι αρχές αυτές είναι η πίστη και προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο και η πίστη στις αξίες του ανθρωπισμού. Αυτές θα υπηρετήσουμε απαρέγκλιτα και σε αυτές θα σταθούμε. Διότι όποιος είναι με τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και του ανθρωπισμού είναι εκείνος ο οποίος στο τέλος της ημέρας επιβιώνει. Και η στάση μας απέναντι στην Αρμενία θα παραμείνει μια στάση συμμάχου, ιστορικού συνοδοιπόρου και αλληλέγγυου στα όσα ανθρωπιστικά καταστροφικά συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στο Ναγκόρνο Καραμπάχ».

naftemporiki.gr