Skip to main content

Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ ενισχύουν και «ανοίγουν» τη συνεργασία τους – Κοινή δήλωση μετά την τριμερή

Πηγή φωτ. Γραφείο του Πρωθυπουργού

Οι τρεις χώρες δηλώνουν ανοιχτές να καλωσορίσουν άλλα μέρη στην προσπάθειά τους να προωθήσουν συνέργειες, προς όφελος των τριών λαών, καθώς και της περιοχής

Τη δέσμευσή τους για την ενίσχυση της δυναμικής συνεργασίας της τριμερούς εταιρικής σχέσης επιβεβαιώνουν οι ηγέτες της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ στην κοινή δήλωση που υπογράφουν μετά την 9η Τριμερή Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λευκωσία. Όπως επισημαίνεται στην κοινή δήλωση η δέσμευση αυτή αντανακλά τις κοινές αξίες και τα κοινά συμφέροντα των τριών χωρών και αποσκοπεί στην προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή.

Πηγή φωτ. Γραφείο του Πρωθυπουργού

Οι τρεις χώρες δηλώνουν ανοιχτές να καλωσορίσουν άλλα μέρη στην προσπάθειά τους να προωθήσουν συνέργειες, προς όφελος των τριών λαών, καθώς και της περιοχής. Σημειώνεται ότι στις κοινές δηλώσεις των τριών ηγετών ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε το ενδιαφέρον των τριών χωρών να εξετάσουν τη δυνατότητα επέκτασης της συνεργασίας με τη συμμετοχή και της Ινδίας.

Όπως αναφέρεται στην κοινή δήλωση, στη σημερινή τριμερή Σύνοδο εξετάστηκε η πρόοδος που επιτεύχθηκε σε πολλούς πυλώνες συνεργασίας, που αναπτύσσονται στη διάρκεια των οκτώ ετών από την έναρξη του τριμερούς σχήματος. Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ επαναβεβαίωσαν τη βούλησή τους να ενισχύσουν τη συνεργασία σε βασικούς τομείς, όπως η ενέργεια, η άμυνα, η αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, το περιβάλλον, ο τουρισμός, η υγεία, η τεχνολογία και η καινοτομία.

Τριμερής Ελλάδος – Κύπρου – Ισραήλ: Δυναμική επέκταση της συνεργασίας

Θεμέλιο της συνεργασίας ο ενεργειακός τομέας

«Συμφωνήσαμε ότι ο ενεργειακός τομέας, και ειδικότερα, το φυσικό αέριο, η ηλεκτρική ενέργεια και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αποτελούν στέρεο θεμέλιο συνεργασίας στην περιοχή, με βάση το διεθνές δίκαιο» αναφέρεται στην κοινή δήλωση, στην οποία τονίζεται ότι οι ηγέτες επαναβεβαίωσαν το κοινό ενδιαφέρον να προωθήσουν την προοπτική για έναν αξιόπιστο ενεργειακό διάδρομο από τη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη.

Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού

Ενίσχυση συντονισμού για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης

Στο μέτωπο της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, οι τρεις χώρες συμφώνησαν να ενισχύσουν τις προσπάθειες μέσω περιφερειακών συνεργατικών έργων και καινοτόμων τεχνολογιών. Με φόντο και τη βοήθεια που παρείχε το Ισραήλ σε Ελλάδα και Κύπρο για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, επιβεβαιώθηκε η αμοιβαία δέσμευση των τριών χωρών να βοηθήσουν η μία την άλλη σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και να ενισχύσουν περαιτέρω τον συντονισμό τους για τον σκοπό αυτό.

Στη κοινή δήλωση υπογραμμίζεται η σημασία του σχήματος 3+1 με τη συμμετοχή των ΗΠΑ  και αναφέρεται πως υπήρξε συμφωνία για εργασία από κοινού με στόχο τη διεξαγωγή υπουργικής συνάντησης αργότερα φέτος.

Για το Κυπριακό

Στο πλαίσιο της σημερινής Συνόδου ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ενημερώθηκαν από τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό και χαιρέτισαν την πρωτοβουλία του για την ενίσχυση του ρόλου της Ε.Ε. στις προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.

Οι τρεις πλευρές εξέφρασαν την ακλόνητη στήριξή τους για μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, με βάση το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Εξέφρασαν επίσης τη «μεγάλη ανησυχία» τους για τις πρόσφατα γεγονότα στην ουδέτερη ζώνη κοντά στην Πύλα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να αποφευχθούν περαιτέρω μονομερείς ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν την ένταση και να βλάψουν τις προοπτικές διευθέτησης.

naftemporiki.gr