Skip to main content

Debate: Πολιτικά ανοίγματα στο παρά πέντε και σπόντες με το βλέμμα στους αναποφάσιστους

(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Τι ξεχώρισε από τα 180 λεπτά πολιτικού λόγου στο χθεσινό debate

Σε μία προεκλογική σύγκρουση εφ’ όλης της ύλης προχώρησαν χθες οι έξι πολιτικοί αρχηγοί, που συμμετείχαν στο debate. Η οικονομία, τα εθνικά θέματα, η υπόθεση των παρακολουθήσεων, η ελάχιστη βάση εισαγωγής στα πανεπιστήμια, αλλά και το μετεκλογικό τοπίο ήταν μερικά από τα θέματα που κυριάρχησαν στη χθεσινή συζήτηση που κράτησε περίπου τρεις ώρες.

Dimitris Kapantais / SOOC

Οι πολιτικοί αρχηγοί -μια «ανάσα» πριν από τις κάλπες- είχαν διπλό στόχο: από τη μία πλευρά να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους τους και από την άλλη να «μιλήσουν» στο κοινό των αναποφάσιστων. Στο πλαίσιο αυτό εστίασαν στην παρουσίαση -έστω και μέσα στα συγκεκριμένα χρονικά περιθώρια που είχαν τεθεί- των βασικών θέσεών τους για την επόμενη μέρα. Παράλληλα βέβαια υπήρξαν και… βέλη που εκτοξεύτηκαν, με τους πολιτικούς αρχηγούς να επιχειρούν να στριμώξουν τους αντιπάλους τους στην τελική ευθεία προς την αναμέτρηση της 21ης Μαΐου.

(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Στο σχέδιο της επόμενης μέρας -μιλώντας μεταξύ άλλων για το θέμα των μισθών και ανοίγοντας «παράθυρο» για την επέκταση του market pass για ένα ακόμα εξάμηνο- αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός. Στο χθεσινό debate απάντησε σε ερωτήσεις για το θέμα των παρακολουθήσεων, έδωσε έμφαση στις κινήσεις που έχουν γίνει στα εθνικά θέματα και εστίασε μεταξύ άλλων στην οικονομία και στην υγεία. Έθεσε δε το δίλημμα αν «θα συνεχίσουμε να πηγαίνουμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓτΠ

Ειδικότερα στο θέμα των τιμών ο πρωθυπουργός τόνισε πως το πρόβλημα του πληθωρισμού είναι παγκόσμιο και αναφέρθηκε σε μια σειρά μέτρων που έχουν μπει σε εφαρμογή για τη στήριξη των πολιτών, όπως το καλάθι του νοικοκυριού αλλά και το Market Pass. Μάλιστα, αναφορικά με το Market Pass υπογράμμισε πως είναι ένα δοκιμασμένο εργαλείο και είπε πως θα ήταν διατεθειμένος να συζητήσει επέκτασή του και για το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ακόμα πως ο πληθωρισμός υποχωρεί και οι τιμές και των τροφίμων θα βαίνουν μειούμενες γιατί και ο πληθωρισμός στα τρόφιμα θα μειώνεται. Όσον αφορά τον ΦΠΑ, υπενθύμισε πως όπου δοκιμάστηκαν μειώσεις του ΦΠΑ δεν είχαμε ουσιαστικό όφελος για τον καταναλωτή.

Παράλληλα αναφέρθηκε σε μια σειρά κινήσεων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, εστιάζοντας σε θέματα όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ και η αύξηση του μέσου μισθού στα 1.500 ευρώ στο τέλος της τετραετίας. Για το θέμα των παρακολουθήσεων ο πρωθυπουργός -απαντώντας σε σχετική ερώτηση- υπογράμμισε: «Ο κ. Ανδρουλάκης δεν αποτελεί κανέναν απολύτως κίνδυνο για την ασφάλεια της χώρας και δεν έπρεπε να είναι υπό καθεστώς παρακολούθησης».

Σχετικά με το αν σκέφτηκε να παραιτηθεί απάντησε πως «δεν σκέφτηκα να παραιτηθώ αλλά ανέλαβα με θάρρος τις ευθύνες μου». Παράλληλα μίλησε για δύο συγκεκριμένες δεσμεύσεις που ανέλαβε: Πρώτον, την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης από την Δικαιοσύνη και, δεύτερον, τη διόρθωση αστοχιών ρυθμιστικού χαρακτήρα. Όπως είπε, αυτή η υπόθεση είναι μια σκιά για την κυβέρνηση και δεν έπρεπε να γίνει. Αλλά παράλληλα συμπλήρωσε πως σύμφωνα με τον economist η δημοκρατία μας έχει κάνει πρόοδο. Όσον αφορά τα εθνικά θέματα, ο πρωθυπουργός εστίασε στη στήριξη των ενόπλων δυνάμεων, αναφέρθηκε στις «ισχυρές συμμαχίες» που έχουν χτιστεί και μίλησε για μια σειρά από εξοπλιστικά πρόγραμμα που υλοποιούνται.

Σημείωσε ακόμα πως «χαίρομαι που είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι τα εξοπλιστικά προγράμματα θα συνεχιστούν», ενώ ανέφερε πως τα προγράμματα αυτά δεν επιδέχονται καμία επαναδιαπραγμάτευση. Απαντώντας σε ερώτηση για τις εκλογές στη γείτονα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε «θα σεβαστούμε απόλυτα την κρίση του τουρκικού λαού» και σημείωσε πως «εφόσον με εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός είμαι διατεθειμένος να συζητήσω με όποιον επιλέξει ο τουρκικός λαός». Σημείωσε όμως πως «ο τουρκικός αναθεωρητισμός, έτσι όπως εκφράστηκε από το δόγμα της γαλάζιας πατρίδας ειδικά τα τελευταία χρόνια, θεωρώ πως είναι βαθιά συστημικά καταγεγραμμένος στο DNA όλων των τουρκικών κομμάτων».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως είναι έτοιμος να συζητήσει για τη μία διαφορά που έχουμε, την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, σημειώνοντας παράλληλα πως δεν έχει αυταπάτες και υπογραμμίζοντας πως η πολιτική της ισχυρής αποτροπής, των ισχυρών συμμαχιών πρέπει να συνεχιστεί. Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως σε γαλάζια εκλογική νίκη μία από τις τρεις κεντρικές προτεραιότητες για την επόμενη τετραετία είναι το σύστημα υγείας και μίλησε για συγκεκριμένα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Έμφαση έδωσε και στη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της δημιουργίας θέσεων εργασίας. Αναφορικά με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε πως μόνο για δύο μέτρα -μείωση ΦΠΑ και ειδικού φόρου κατανάλωσης- το κόστος υπολογίζεται σε τέσσερα δισεκατομμύρια ετησίως και έθεσε το ερώτημα πού θα βρεθούν αυτά τα χρήματα. Και αναφέρθηκε στην κοστολόγηση των προγραμμάτων των κομμάτων.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ

ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο μήνυμά του απευθύνθηκε σε όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης προτείνοντας αλλαγή για την αντιμετώπιση «της αισχροκέρδειας, της οικογενειοκρατίας, της διαφθοράς και της αδικίας». Διαβεβαίωσε δε ότι μια κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας θα αυξήσει τους μισθούς, θα μειώσει τις τιμές, θα ρυθμίσει τα χρέη και θα στηρίξει το κοινωνικό κράτος με “πού θα βρείτε τα λεφτά για να δώσετε στον πρωτοδιοριζόμενο γιατρό 2.000 ευρώ”;». «Αν δεν αποφασίσουμε μεγάλες τομές, σε τέσσερα χρόνια από τώρα δεν θα υπάρχει μεσαία τάξη» συμπλήρωσε. Επίσης, αντίθετα με τον πρωθυπουργό ο κ. Τσίπρας τάχθηκε υπέρ της μείωσης του ΦΠΑ και σημείωσε ότι οι επιδοτήσεις για το κόστος της ενέργειες δεν πηγαίνουν στους πολίτες αλλά στις επιχειρήσεις ενέργειας. Επανέλαβε δε τη θέση του υπέρ της κρατικοποίησης της ΔΕΗ λέγοντας ότι σήμερα «παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αισχροκέρδεια».

Σχετικά με το θέμα των υποκλοπών ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να δώσει εξηγήσεις για την υπόθεση από τη στιγμή που και ο ίδιος παραδέχθηκε στο debate πως μέχρι στιγμής δόθηκαν «ανεπαρκείς εξηγήσεις» αλλά και ότι ο κ. Ανδρουλάκης δεν συνιστά «εθνικό κίνδυνο». Απαντώντας ακόμη για το αν διεκδικεί την κληρονομιά του Ανδρέα Παπανδρέου, του Χαρίλαου Φλωράκη ή του Λεωνίδα Κύρκου ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι «κάποτε έλεγαν ότι ο Παπανδρέου έκλεψε τα συνθήματα της Αριστεράς.

Οι δημοκρατικές δυνάμεις έχουν συνθήματα που η ζωή τα κάνει επίκαιρα». Περαιτέρω ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «θα τιμήσει προφανώς τις συμβάσεις για τα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας», ενώ σχετικά με τον φράχτη στον Έβρο σημείωσε: «Εμείς ήμασταν κυβέρνηση και υπήρχε φράχτης, δεν τον γκρεμίσαμε».

Ανέφερε όμως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προτίθεται να κοροϊδέψει τους πολίτες ότι το προσφυγικό λύνεται με φράχτες και κατήγγειλε ότι τα ίδια έλεγε και ο Τραμπ στις ΗΠΑ.

Ακόμη ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αν εκλεγεί θα καταργήσει την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα ΑΕΙ και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι τη θέσπισε για δύο λόγους, πρώτον για να μειώσει τεχνηέντως τον αριθμό των εισακτέων ώστε να μειωθεί η χρηματοδότηση προς τα πανεπιστήμια και δεύτερον για να «αυγατίσει η πελατεία των ιδιωτικών κολεγίων».

ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ

ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/Κινήματος Αλλαγής άσκησε σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό με αφορμή τη δημόσια παραδοχή του στο debate ότι «ο κ. Ανδρουλάκης δεν αποτελεί κίνδυνο για τη δημοκρατία». «Έχω αγωνιστεί για τα εθνικά θέματα» είπε και σημείωσε ότι δεν περίμεναν οι πολίτες τον κ. Μητσοτάκη για να μάθουν αν αποτελεί ή όχι κίνδυνο.

«Δεν αποτελώ κίνδυνο για τη δημοκρατία το ξέρει ο κάθε πολίτης, κίνδυνο αποτελώ για τη Νέα Δημοκρατία» ανέφερε και ζήτησε να πάνε στη φυλακή όσοι εμπλέκονται στο σκάνδαλο των κρατικών παρακολουθήσεων.

Παράλληλα επέμεινε στη θέση του για μη συνεργασία με κυβέρνηση υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή τον Αλέξη Τσίπρα. Απέρριψε ωστόσο τις αιτιάσεις του δημοσιογράφου ότι αρνείται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό λέγοντας ότι δεν έχει δεχθεί πρόταση. Επίσης απέκρουσε τον καινοφανή χαρακτηρισμό «απομονωτιστής» που χρησιμοποίησε εναντίον του δημοσιογράφος λέγοντας ότι ήδη έχει συναντήσει 5 ή 6 αρχηγούς.

Διαβάστε όλες τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών και όλα όσα είδε και ξεχώρισε η ομάδα του Naftemporiki.gr στο debate ΕΔΩ.