Skip to main content

Θάνος Πλεύρης και Ανδρέας Ξανθός στο Naftemporiki TV: Σύγκρουση για τη δημόσια υγεία

Ο Θάνος Πλεύρης, υποψήφιος βουλευτής Ν.Δ., και ο Ανδρέας Ξανθός, υποψήφιος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., στη Naftemporiki TV.

Στην εκπομπή «12:00-14:00» του Naftemporiki TV εμφανίστηκαν το μεσημέρι της Τρίτης o Θάνος Πλεύρης, υποψήφιος βουλευτής Ν.Δ., και ο Ανδρέας Ξανθός, υποψήφιος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.

Ο κ. Πλεύρης αρχικώς σχολίασε πως «η πανδημία βρήκε το εθνικό σύστημα υγείας έπειτα από μια δεκαετή υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση μετά την οικονομική κρίση και μέσα σε αυτό το πλαίσιο λόγω της προσπάθειας των γυναικών και ανδρών που είναι στο ΕΣΥ, κατάφερε αυτό το σύστημα υγείας να ανταποκριθεί». Όπως σημείωσε, «εμείς λέμε ότι χρειάζεται ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό, κάτι που έγινε και κατά τη διάρκεια της πανδημίας με 15.000 προσλήψεις επικουρικού προσωπικού, πολλοί εξ αυτών θα ενταχθούν στο ΕΣΥ με συγκεκριμένες προκηρύξεις θέσεων και εκτός από αυτό το προσωπικό η πρότασή μας είναι ότι χρειάζονται άλλες 10.000 θέσεις. Παράλληλα πέρα από την αύξηση της χρηματοδότησης που υπήρξε αυτό το διάστημα, έχουμε εξασφαλίσει και 1,5 δισεκατομμύριο από το Ταμείο Ανάκαμψης. Πρέπει να υπάρξουν παραπάνω κίνητρα για κάποιες ειδικότητες και φυσικά είναι σε πρώτη προτεραιότητα και το μισθολογικό θέμα των γιατρών».

Ο κ. Ξανθός απάντησε πως «το δημόσιο σύστημα υγείας είναι σε πρωτοφανή επίπεδα αποδιοργάνωσης, το ξέρουν καλά οι πολίτες και οι εργαζόμενοι, έχουμε μια εικόνα πλήρους αποδιοργάνωσης, ειδικά στην επαρχία που έχουμε διαλυτικά φαινόμενα, αυτό αφορά όλη την περιφέρεια». Όπως σημείωσε, «αυτό που χρειάζεται είναι ανάταξη, χρειάζεται συνολικός σχεδιασμός και ένα νέο πλαίσιο κινήτρων. Είναι ζήτημα προτεραιοτήτων, υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία, εμείς θέλουμε ανασχεδιασμό των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Λέμε εδώ και καιρό ότι χρειάζεται αυτόματη αναπλήρωση των θέσεων εργασίας στο ΕΣΥ που χάνονται κάθε χρόνο».