Skip to main content

Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Τι απαντά σε δημοσίευμα για «τρύπες ασφαλείας στο gov.gr»

ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

«Tο μεγάλο ψηφιακό κεκτημένο που έχει συντελεστεί στη χώρα, οι 1.500 υπηρεσίες του Gov.gr και το 1 δισ. ψηφιακές συναλλαγές φέτος δεν ακυρώνονται με έωλους τρόπους» αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του

Για «λάσπη» και «στοχοποίηση του ψηφιακού έργου της κυβέρνησης προεκλογικά» κάνει λόγο το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε ανακοίνωσή του με την οποία απαντά στο σημερινό πρωτοσέλιδο της Εφημερίδας των Συντακτών.

Στο δημοσίευμά της που τιτλοφορείται «Επικίνδυνες τρύπες ασφαλείας στο gov.gr» η εφημερίδα υποστηρίζει πως «τα προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων πολιτών» είναι «εκτεθειμένα σε κακόβουλες διαρροές».

«Τεχνοφοβία, συνωμοσιολογία, εμμονή. Αυτό είναι, συνοπτικά, το σχόλιο μας για το σημερινό δημοσίευμα της Εφ. Συν» αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο και προσθέτει πως «το μεγάλο ψηφιακό κεκτημένο που έχει συντελεστεί στη χώρα, οι 1.500 υπηρεσίες του Gov.gr και το 1 δισ. ψηφιακές συναλλαγές φέτος δεν ακυρώνονται με έωλους τρόπους».

Το υπουργείο υπογραμμίζει πως «όλες οι εφαρμογές σχεδιάζονται με βάση το Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων, με έμφαση στην ιδιωτικότητα και χωρίς καμία περιττή ή εμπορική χρήση δεδομένων και πάντα με τη συναίνεση του πολίτη. Ταυτόχρονα, η χώρα αποκτά συνεχώς νέα συστήματα που αντικαθιστούν τα παλαιά και γίνονται διαρκείς επενδύσεις στη θωράκιση και διασφάλιση των συστημάτων. Μια εικόνα εντελώς αντίθετη από το παρελθόν, όπου η έννοια κυβερνοασφάλεια υπήρχε μόνο στη θεωρία και σίγουρα όχι στο Ελληνικό Δημόσιο».

«Τα θέματα της πληροφορικής είναι πολύ σοβαρά για να τυγχάνουν συνωμοσιολογικής, υπαινικτικής και μη επιστημονικής αντιμετώπισης. Και ίσως αυτό εν μέρει επεξηγεί γιατί η πρόοδος σε αυτό τον τομέα είχε καθυστερήσει τόσο» συνεχίζει η ανακοίνωση και καταλήγει: «Φυσικά, στην πραγματικότητα όλη αυτή η συζήτηση ελάχιστα αφορά τις λεπτομέρειες των ψηφιακών εφαρμογών και το πως οι πολίτες εξυπηρετούνται. Το σκεπτικό για ακόμα μια φορά αφορά τη στοχοποίηση του ψηφιακού έργου της κυβέρνησης προεκλογικά. Όπως έχουμε όμως τονίσει και στο παρελθόν, η Ελλάδα αλλάζει με έργα, όχι με λάσπη».