Οι διμερείς σχέσεις, η προκλητική στάση της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο, το μεταναστευτικό-προσφυγικό, αλλά και οι εξελίξεις στην Ουκρανία τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση που είχαν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Ιταλίας στη Ρώμη.
Starting my visit to #Rome, I held 1st meeting with newly appointed #Italy DPM/FM @Antonio_Tajani
Agenda:
🔹Strengthening 🇬🇷-🇮🇹 relations
🔹🇷🇺invasion of 🇺🇦
🔹Developments in #EasternMediterranean & #Libya
🔹#WesternBalkans
🔹Migration/refugee issue, energy, 🇪🇺related issues pic.twitter.com/up3NWcbPO2— Nikos Dendias (@NikosDendias) November 16, 2022
Αναφερθείς στα ελληνοτουρκικά, στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Νίκο Δένδια, ο ΥΠΕΞ της Ιταλίας Αντόνιο Ταγιάνι τόνισε ότι «οι διαφορές δεν λύνονται με απειλές και μονομερείς πρωτοβουλίες» και ότι «η κυριαρχία της Ελλάδας επί των νησιών του Αιγαίου δεν μπορεί να αμφισβητηθεί». «Η στάση μας είναι ότι τα προβλήματα λύνονται με τον διάλογο», πρόσθεσε ο κ. Ταγιάνι.
Ν. Δένδιας: Χρειάζεται ισχυρή καταδίκη των τουρκικών απειλών
«Οι τουρκικές απειλές είναι απαράδεκτες. Ευχαριστώ τον φίλο υπουργό» δήλωσε με τη σειρά του ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας. Ερωτηθείς αν η απειλητική στάση της Τουρκίας, μπορεί να οφείλεται στην προεκλογική περίοδο της γείτονος χώρας ο Νίκος Δένδιας απάντησε: «Όλοι ξέρουμε ότι η Τουρκία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, αλλά αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία για τις απειλές της προς την Ελλάδα. Φυσικά και τις απορρίπτουμε, αλλά αποδεικνύουν την ορθότητα της ελληνικής στάσης, αλλά και το ότι η Άγκυρα απειλεί μια χώρα με την οποία συνορεύει, και ότι με τον τρόπο αυτό αγνοεί το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Χρειάζεται μια ισχυρή καταδίκη. Και λυπάμαι που η Τουρκία δεν διδάχθηκε τίποτα από όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία».
Παρατήρησε ακόμη πως η συμφωνία Ελλάδας- Ιταλίας για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, όπως και η συμφωνία Ισραήλ- Λιβάνου, είναι υπόδειγμα για την επίλυση των διαφορών, με εργαλεία, το Δίκαιο της Θάλασσας και της Συνθήκες της Λωζάννης και των Παρισίων. «Ιταλία και Ελλάδα είναι χώρες που βρίσκονται πολύ κοντά, στο ΝΑΤΟ, την Ε.Ε. και το MED 5. Πριν δυο χρόνια υπογράψαμε την συμφωνία για την οριοθέτηση των αντίστοιχων Θαλάσσιων Ζωνών και ευχόμαστε και άλλες χώρες της Μεσογείου να ακολουθήσουν το παράδειγμα ειρήνης, συνεργασίας και φιλίας μας», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών.
Με αναφορά στην Λιβύη, πρόσθεσε ότι αύριο θα μεταβεί στην Βεγγάζη και ότι το μήνυμα που στέλνει η Ελλάδα είναι ότι «υπάρχει ανάγκη να τύχει εγγύησης μια διαδικασία που θα οδηγήσει προς τις εκλογές στη χώρα αυτή και ότι πρέπει να αποσυρθούν οι ξένες δυνάμεις». Ο κ. Δένδιας ευχαρίστησε, επίσης, την Ιταλία για το ότι «απέρριψε το παράνομο μνημόνιο Τουρκίας- Λιβύης και πρόσθεσε ότι «είναι σαν να υπέγραφε η Ελλάδα ένα μνημόνιο με την Τυνησία, αγνοώντας την ύπαρξη της Μάλτας και της Σικελίας».
Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό-προσφυγικό, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι «το μεταναστευτικό είναι μια τεράστια πρόκληση για τις χώρες της νότιας Ευρώπης, οι οποίες και σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος. Δεν είναι εύκολο να λυθεί το πρόβλημα, αν δεν καταβληθούν και προσπάθειες για να βελτιωθεί και η κατάσταση στη Λιβύη. Η Ευρώπη πρέπει να κάνει μεγαλύτερες προσπάθειες για την επίλυση της όλης κατάστασης και η συνεργασία μας με την Ιταλία, στο θέμα αυτό, είναι στενότατη».
Από την πλευρά του, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών απάντησε: «Στις Βρυξέλλες βρήκαμε ένα κλίμα διαλόγου. Οι χώρες της νότιας Ευρώπης δεν μπορούν να αφεθούν μόνες, σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης που αφορά δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, οι οποίοι θα πρέπει να μετεγκατασταθούν σε άλλες χώρες της Ένωσης. Ιταλία και Ελλάδα δείχνουν πάντα αλληλεγγύη με τους ανθρώπους που βρίσκονται σε δύσκολη θέση, αλλά δεν μπορούν να φιλοξενήσουν όλους για μεγάλης διάρκειας περιόδους. Οι σημερινοί κανόνες μπορούν να βελτιωθούν, η Συμφωνία του Δουβλίνου δείχνει κουρασμένη και, φυσικά, κύριο στοιχείο παραμένει η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη».
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ