Skip to main content

Προκλήσεων συνέχεια από την Άγκυρα – Η απάντηση της Αθήνας

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected] 

Νερό στον μύλο της έντασης ρίχνει η Τουρκία, που συνεχίζει να προκαλεί παρά το ότι οι αναθεωρητικές της ακρότητες δεν βρίσκουν υποστηρικτές στις ΗΠΑ και την Ε.Ε. Η Άγκυρα εμμένει στα περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών και συνεχίζει την προσπάθεια να εμφανιστεί ως αδικημένη στη διεθνή σκηνή, παρά την ομοβροντία αντιδράσεων που προκαλούν οι ανυπόστατοι ισχυρισμοί της.

Mε ένα κρεσέντο απειλών και με μια πρωτοφανή διαστρέβλωση της ιστορίας η γειτονική χώρα  δείχνει αποφασισμένη να συνεχίσει  να πορεύεται στον ολισθηρό δρόμο των προκλήσεων. Είναι εμφανές πως η τουρκική πλευρά θεωρεί πως ο πόλεμος στην Ουκρανία- και η ρευστότητα που αυτός πυροδότησε- αποτέλεσε  μια πρώτης τάξεως «ευκαιρία» για να ξεδιπλώσει τα νέο-οθωμανικά της όνειρα.

Το γεγονός πως δεν βρέθηκαν ευήκοα ώτα στη Δύση  εντείνει τον εκνευρισμό του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος βλέπει τα δημοσκοπικά ποσοστά του να μην ανεβαίνουν. Υπενθυμίζεται πως η γειτονική χώρα  οδηγείται σε κάλπες το 2023, με την οικονομία της να κλυδωνίζεται γεγονός που έχει και πολιτικό αντίκτυπο.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιλέγει να καλλιεργήσει σκηνικό έντασης με την Ελλάδα, ενώ όλο το τελευταίο διάστημα Τούρκοι αξιωματούχοι επιδίδονται σε ένα χορό προκλητικών δηλώσεων. Αλλαγή στρατηγικής δεν αναμένεται το επόμενο διάστημα και αυτό φάνηκε και από την νέα επιστολή που έστειλε η τουρκική πλευρά στον ΟΗΕ.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ στην επιστολή η Τουρκία επιμένει στη σύνδεση της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου, με την υποχρέωση της αποστρατικοποίησης. Φτάνει μάλιστα στο σημείο, να λέει ότι τα νησιά παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα με μειωμένη κυριαρχία και υποστηρίζει ότι οι διεθνείς συνθήκες, ακόμη και αυτή των Παρισίων (στην οποία δεν είναι συμβαλλόμενο μέλος η Τουρκία) της δίνουν το δικαίωμα να αμφισβητήσει τους τίτλους της Ελλάδος επί των νησιών και των θαλασσίων ζωνών.

Με αποφασιστικότητα απαντά η Αθήνα και  διπλωματικές πηγές υπογραμμίζουν πως «η Τουρκία με τη νέα επιστολή που απέστειλε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, για πολλοστή φορά, επιχειρεί να διαστρεβλώσει πλήρως την πραγματικότητα, καθώς και κάθε έννοια του Διεθνούς Δικαίου, προκειμένου να προβάλει τις ανυπόστατες θέσεις της. Η ελληνική πλευρά, την απορρίπτει στο σύνολό της. Διατηρεί το δικαίωμα να απαντήσει στα απαράδεκτα, τελείως ανυπόστατα και έωλα επιχειρήματα της τουρκικής πλευράς, όπως και όταν το κρίνει σκόπιμο».

H κυβέρνηση το επόμενο διάστημα θα προχωρήσει στη διεθνοποίηση της τουρκικής προκλητικότητας. Τα «φώτα» στρέφονται στην Πράγα όπου στις 6 και 7 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί άτυπη Σύνοδος των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τις ίδιες ημέρες  στην τσέχικη πρωτεύουσα θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, στην οποία έχει προσκληθεί και η Τουρκία.

Παράλληλα η εκστρατεία ενημέρωσης των εταίρων και των συμμάχων θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, ενώ να σημειωθεί πως στις 20 και 21 του μήνα θα γίνει μια ακόμα σύνοδος κορυφής των 27 αυτή τη φορά στις Βρυξέλλες

Μπαράζ διεθνών αντιδράσεων 

Nα βάλει φρένο στις τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά του Αιγαίου επιχειρεί ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ μέσα από μια νέα τροπολογία. Η τροπολογία προβλέπει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα πρέπει να πιστοποιήσει στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου ότι μια τέτοια πώληση είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ. Επίσης είναι ιδιαίτερα σημαντικό πως αυτή η πιστοποίηση – σύμφωνα με την τροπολογία – πρέπει να περιλαμβάνει αναλυτική  περιγραφή των  μέτρων που έχουν ληφθεί για να διασφαλιστεί ότι τέτοια F-16 δεν θα χρησιμοποιηθούν από την Τουρκία για τις επαναλαμβανόμενες μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις εναντίον της Ελλάδας

Υπενθυμίζεται  πως με δύο παρεμβάσεις το τελευταίο διάστημα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διεμήνυσε πως η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου δεν αμφισβητείται. Ξεκάθαρα είναι τα μηνύματα και από την Ε.Ε. Την προηγούμενη εβδομάδα  ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, υπεύθυνος για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, Πίτερ Στάνο τόνισε πως η ΕΕ καλεί την Τουρκία «να σέβεται την κυριαρχία των κρατών-μελών της ΕΕ και να δεσμευτεί στην επίλυση όλων των ανοιχτών ζητημάτων στο πνεύμα καλής γειτονίας με πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο».