Το πρόβλημα με τα χειρουργεία ξεκινάει από το 2018. Το 2019 στη λίστα ήταν 2.853 χειρουργεία. Αυτό παραλάβαμε και σήμερα είναι 2.925 χειρουργεία. Αυξήθηκαν κατά 70 χειρουργεία μέσα στην πανδημία» δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, σε απάντησή του στις αναφορές Τσίπρα για 3.000 παιδιά που είναι σε λίστα για να χειρουργηθούν στο Παίδων «Αγία Σοφία».
Μιλώντας στον «ΣΚΑΪ», εξήγησε πως το πρόβλημα αυτό υπάρχει γιατί, τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία στο Παίδων “Αγία Σοφία”, οι αναισθησιολόγοι οι οποίοι υπάρχουν, η διαφορά από το ’19 είναι ότι από τους 12 αναισθησιολόγους σήμερα είμαστε στους 10 αναισθησιολόγους.
Υπάρχει ένα συνολικό πρόβλημα στους αναισθησιολόγους, και στα Παίδων αυτό επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο, γιατί ενώ κάποιος μπορεί να ακούει 10 αναισθησιολόγους και ενώ σε χειρουργεία ενηλίκων μπορεί να υπάρχει επάρκεια, στα χειρουργεία που είναι παιδάκια, ακριβώς επειδή πολλά από αυτά τα χειρουργεία απευθύνονται σε βρέφη με πολύ μικρό βάρος, τα χειρουργεία αυτά χρειάζονται και μεγαλύτερη φροντίδα και είναι και πολύ πιο επώδυνα και πολύωρα».
Σύμφωνα με τον υπουργό, οι αναισθησιολόγοι αυτή τη στιγμή είναι ένα συνολικό πρόβλημα σε όλη την Ευρώπη. «Αυτό που ακούω κιόλας, λένε “ναι, κάντε προσλήψεις”. Αυτή τη στιγμή συνολικά η Ευρώπη έχει λιγότερους αναισθησιολόγους απ’ ό,τι χρειάζεται.
Αυτή τη στιγμή ο προγραμματισμός που κάνουμε είναι ο εξής: Πρώτα απ’ όλα μεταφέρουμε αναισθησιολόγους από άλλα νοσοκομεία και, επειδή δεν μου αρέσει να ωραιοποιώ καταστάσεις, αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει δυσλειτουργία σε άλλα νοσοκομεία ενηλίκων. Δηλαδή, μη νομίζουμε ότι με μία μεταφορά δεν δημιουργείται κάπου αλλού ένα πρόβλημα…».
Ο υπουργός επισήμανε ότι στη συνάντηση με την ΕΙΝΑΠ και με την αρμόδια πενταμελή επιτροπή, «καταλήξαμε σε τρεις άμεσες κινήσεις που πρέπει να κάνουμε. Είναι η μεταφορά των αναισθησιολόγων, η κατά προτεραιότητα μεταφορά σε πρώτη φάση από τον δημόσιο τομέα, από άλλα νοσοκομεία που η επάρκειά τους είναι τέτοια που μπορούν να δώσουν αναισθησιολόγους.
Αναφορικά με το ενδεχόμενο επίταξης πρέπει να ξέρουμε τι γίνεται. Οι αναισθησιολόγοι όταν φεύγουν, σημαίνει ότι αντιστοίχως τακτικά χειρουργεία που υπάρχουν και στον ιδιωτικό τομέα θα πάνε πίσω.
Δηλαδή πολλές φορές λέμε με ευκολία κάποιες λέξεις. Παντού υπάρχουν χειρουργεία. Έχουμε που έχουμε το θέμα των αναισθησιολόγων, φανταστείτε ότι εδώ πέρα δεν ψάχνουμε να βρούμε έναν οποιονδήποτε αναισθησιολόγο» παρατήρησε.
Όπως συμπληρωσε, υπήρξε περίοδος που λόγω πανδημίας το 80% των τακτικών χειρουργείων δεν γινόταν. «Αυτό αφορούσε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Μεγάλωσε η λίστα σε όλα τα χειρουργεία παντού και στο Παίδων έγινε μία προσπάθεια ακριβώς επειδή είναι ασθενείς παιδιά, αυτή η επιβάρυνση να είναι η λιγότερη δυνατή. Τα παιδιά δεν κινδυνεύουν γιατί μιλάμε μόνο για τα τακτικά χειρουργεία.
Κατά δεύτερον θέλουμε να έχουμε και συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Αυτή τη στιγμή έχει γίνει αυτό: Στη Θεσσαλονίκη και στη Λάρισα έχουν γίνει γύρω στα 2.500 χειρουργεία που έφυγαν από τον δημόσιο τομέα-λίστα, πήγαν στις ιδιωτικές κλινικές, χωρίς καμία συμμετοχή του πολίτη» είπε ο κ. Πλεύρης.
Η αντιπολίτευση
Για την κριτική από την αντιπολίτευση, σχολίασε ότι «ο κ. Τσίπρας πήγε στο Παίδων και δεν ήξερε την κατάσταση του Παίδων που παρέδωσε και αυτό δεν επιτρέπεται για έναν πρωθυπουργό.
Πήγαν και εμφανίστηκαν σαν να υπάρχει το πρόβλημα στο Παίδων το 2022 μετά την πανδημία. Σας λέω, 2.853 χειρουργεία. Λίστα αναμονής χωρίς πανδημία, τιμά τον κ. Τσίπρα και τον κ. Ξανθό; Αυτός δηλαδή τα 2.853 που άφησε, τα άφησε επίτηδες για να ευνοηθεί ο ιδιωτικός τομέας;» διερωτήθηκε.
Κατά τον κ. Πλεύρη, «μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Θα ανοίξει άμεσα μία ακόμα χειρουργική κλίνη με τις προτάσεις τις οποίες μας έκανε η ΕΙΝΑΠ. Θα γίνουν οι προσλήψεις, αλλά η μία χειρουργική κλίνη απλώς θα μειώνει τη λίστα. Κάποια στιγμή πρέπει να πάμε δραστικά να περιορίσουμε σοβαρά αυτή τη λίστα» τόνισε ο υπουργός Υγείας.