Skip to main content

Οι αποστάσεις Καραμανλή από το κυβερνητικό αφήγημα για τις υποκλοπές

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου 
mchatzikonstantinou@naftemporiki.gr

Αίτημα για κάθαρση στην υπόθεση των υποκλοπών κατέθεσε χθες από το ανοιχτό Θέατρο «Νίκος Ξυλούρης» στα Ανώγεια της Κρήτης ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, λαμβάνοντας σαφείς αποστάσεις από το κεντρικό αφήγημα της κυβέρνησης για την υπόθεση.

Οι αναφορές του κ. Καραμανλή στην υπόθεση της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη, στο πλαίσιο ομιλίας του σε εκδήλωση για τα 10 χρόνια από το θάνατο του Ιωάννη Κεφαλογιάννη, συμπίπτουν με την διαβεβαίωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η υπόθεση θα διαλευκανθεί. Πέρα Tαπό αυτό, όμως, παρεκκλίνουν σε βασικά σημεία από την επίσημη θέση της κυβέρνησης έτσι όπως έχει διατυπωθεί τόσο από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου, και άλλα πρωτοκλασάτα στελέχη όσο και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το θέμα.

Η κάθαρση του δημόσιου βίου ανώτερη από το απόρρητο

Με τη φράση «η επίκληση του απορρήτου σε τέτοιες περιπτώσεις υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημόσιου βίου» ο Κώστας Καραμανλής εξέφρασε ξεκάθαρα τη θέση ότι η ανάγκη να πληροφορηθούν οι πολίτες τους λόγους παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη έχει μεγαλύτερη αξία για τη δημοκρατία από την γενική επίκληση στο απόρρητο. Υπογράμμισε δε ότι «παραμένει επιτακτική ανάγκη να ξεκαθαριστεί «ποιοι και με ποια δικαιολογία» ζήτησαν την παγίδευση του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη και «ποιοι και πώς το ενέκριναν». Αντίθετα η κυβέρνηση έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι «για εθνικούς λόγους» δεν μπορεί να αποκαλύψει τις αιτίες της παρακολούθησης Ανδρουλάκη ούτε και να υποδείξει τα πρόσωπα που αποφάσισαν και ενέκριναν την εντολή παγίδευσης του τηλεφώνου του. Επίσης για τους ίδιους λόγους η κυβέρνηση δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν η ΕΥΠ παρακολουθεί και άλλα πολιτικά πρόσωπα και εάν ναι πόσα.

Αντιδημοκρατικές και παράνομες οι κυβερνητικές παρακολουθήσεις

Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε επίσης στην ομιλία του στην Κρήτη ότι θα ήταν «αντιδημοκρατικό και παράνομο» να έχουν προκληθεί τα γεγονότα αυτά από κυβερνητική πρωτοβουλία και ως εκ τούτου χαρακτήρισε κάτι τέτοιο «αδιανόητο». Στον αντίποδα η κυβέρνηση έχει μεν διαβεβαιώσει ότι τα πάντα έγιναν νόμιμα και μάλιστα χωρίς να έχει λάβει γνώση ο πρωθυπουργός, αλλά δεν έχει ξεκαθαρίσει αν η εντολή για την παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη και του δημοσιογράφου Θάνου Κουκάκη δόθηκε από κυβερνητικό αξιωματούχο ή αν υπήρχε εμπλοκή προσώπου της κυβέρνησης στην όλη διαδικασία.

Το βάρος και η σοβαρότητα του ζητήματος

Ο πρώην πρωθυπουργός έδωσε όμως και ιδιαίτερη σημασία στη σοβαρότητα του ζητήματος ζητώντας να αποτραπεί η παραιτέρω απαξίωση των θεσμών. «Το θέμα είναι τόσο βαρύ και σοβαρό που δεν επιτρέπεται ούτε αντέχεται να μείνουν σκιές ιοβόλες για την δημοκρατική ομαλότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά. Η τοποθέτηση αυτή έρχεται σε αντίθεση με κυβερνητικούς κύκλους οι οποίοι με διαρροές επιχειρούν να υποβαθμίσουν το όλο θέμα. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι η ΝΔ κατηγόρησε χθες δημοσίως τον κ. Ανδρουλάκη, που έπεσε ο ίδιος θύμα των παρακολουθήσεων, πως «επιμένει μονοθεματικά να μιλά για το θέμα αυτό».