Skip to main content

Ν. Δένδιας: Εμβάθυνση της συνεργασίας με το Μπαχρέιν

Στις κοινές αρχές και αξίες της Ελλάδας και του Μπαχρέιν για σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και στη σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, «την οποία και οι δύο χώρες, και το Μπαχρέιν και η Ελλάδα, έχουν επικυρώσει και εφαρμόζουν απαρέγκλιτα» εστίασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε κοινές δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών του βασιλείου Αμπντελατίφ αλ-Ζαγιάνι, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα.

Παράλληλα, όπως είπε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, «και οι δύο χώρες καταδικάζουμε πλήρως τη χρήση βίας και την απειλή της χρήσης βίας, όπως προβλέπει ο Καταστατικός Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών».

Ο κ. Δένδιας επισήμανε πως στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε εκτενώς «η εμβάθυνση των ήδη εξαιρετικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας». «Στο πλαίσιο αυτό, προσβλέπουμε στην προσεχή επίσκεψη του Πρωθυπουργού, κυρίου Μητσοτάκη, στη Μανάμα και την υπογραφή σειράς Συμφωνιών που επεξεργαζόμαστε μαζί» πρόσθεσε, σημειώνοντας πως οι συμφωνίες αυτές «θα δημιουργήσουν περισσότερες ευκαιρίες για την ενίσχυση της οικονομικής και της εμπορικής μας συνεργασίας σε πολλούς τομείς, όπως η ενέργεια, με κύρια έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και στον τουρισμό, στην ψηφιακή διακυβέρνηση, στον χρηματοπιστωτικό τομέα».

«Θέλω, επίσης, να κάνω μνεία στη συνεργασία μεταξύ των δύο υπουργείων μας, των δύο υπουργείων Εξωτερικών, όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνουμε στις υπηρεσίες μας. Έχουμε κάνει θεαματικά βήματα στην εμβάθυνση αυτής της συνεργασίας και σε ευχαριστώ πολύ για αυτό. Νομίζω ότι δεν θα είχε επιτευχθεί αυτό χωρίς την απόλυτη προσωπική σου προσήλωση σε αυτόν τον σκοπό» είπε.

Εξέφρασε παράλληλα τη βούληση «να εμβαθύνουμε ακόμα περισσότερο αυτή τη συνεργασία, να την επεκτείνουμε στους Διεθνείς Οργανισμούς, όπου ήδη έχουμε καταφέρει πολλά. Έχουμε μια κοινή υποψηφιότητα για το Συμβούλιο Ασφαλείας. Εμείς ’25 – 26 και εσείς ’26-27, αλλά και επίσης για το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό» ανέφερε συγκεκριμένα.

Όπως παρατήρησε ο κ. Δένδιας, η Ελλάδα διατηρεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με όλους και, βεβαίως, με όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και, κατά συνέπεια, η συνεργασία με το Μπαχρέιν μπορεί να έχει μια πολύ σημαντική παράμετρο. «Θέλω, επίσης, να υπογραμμίσω ότι, πέραν από τα Ηνωμένα Έθνη, δηλαδή το Συμβούλιο Ασφαλείας και το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, συνεργαζόμαστε και σε περιφερειακούς οργανισμούς. Υποστηρίζουμε και οι δύο χώρες θέσεις αρχής, που βασίζονται πάντα στη διεθνή νομιμότητα. Όπως, για παράδειγμα, θα πρέπει να σημειώσω και να σε ευχαριστήσω θερμά για τη στήριξη του Μπαχρέιν προς την Ελλάδα, στο πλαίσιο της UNESCO, όπως επίσης και για τη θέση του Μπαχρέιν σχετικά με το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας, ενός μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς σε τζαμί» είπε.

Επίσης, συνέχισε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, η Ελλάδα επιθυμεί να εμβαθύνει τη συνεργασία της με το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου. Διαβεβαίωσε παράλληλα πως στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Αθήνα θα συνεχίσει ην προσπάθεια για ενίσχυση των δεσμών με όλα τα κράτη του Κόλπου. «Και λέω όλα για να είναι σαφές ότι η άποψή μας είναι ότι δεν πρέπει να υπάρχουν εξαιρέσεις, δεν πρέπει να υπάρχουν προτιμήσεις. Και, μάλιστα, δεν πρέπει να υπάρχουν εξαιρέσεις και προτιμήσεις που δεν βασίζονται σε θέματα αρχής, διότι για εμάς το Μπαχρέιν είναι μια φιλική χώρα στην οποία αξίζει η στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης» είπε.

Ανέφερε τέλος πως θα ενημερώσει τον ομόλογό του από το Μπαχρέιν για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και τα θέματα που αφορούν το Αιγαίο, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα καθώς και τις υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά «σε μία στιγμή κατά την οποία η ανθρωπότητα έχει στραμμένη την προσοχή της στην Ουκρανία», όπως τόνισε.