Skip to main content

Κ. Μητσοτάκης: «Σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού την 1η Μαΐου -Έχουμε χαμηλούς μισθούς»

“Την επόμενη εβδομάδα θα εκταμιευθεί το επίδομα των 200 ευρώ, για τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας, ενώ μέχρι το τέλος του μήνα -όπως έχουμε δεσμευτεί και λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις των ειδικών- η κυβέρνηση θα ανακοινώσει και θα υλοποιήσει μία νέα σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού, που θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Μαΐου 2022”.

Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα στη Βουλή κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο πλαίσιο της συζήτησης για το νομοσχέδιο «Δουλειές Ξανά», όπου χαρακτήρισε την ανεργία ως την μεγαλύτερη απειλή για την κοινωνία.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η βελτίωση των μισθών, και τόνισε με έμφαση την ανάγκη σύναψης ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου το οποίο-όπως είπε- θα επιμερίσει δίκαια τον πλούτο τον οποίον δημιουργούμε ως κοινωνία, με πρώτους ωφελημένους τους εργαζόμενους, τους μισθωτούς οι οποίοι δεν μπορούν να βλέπουν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας απλά ως μία στατιστική απεικόνιση που τελικά δεν αφορά τις ίδιες τους τις ζωές. 

“Στην τρέχουσα συγκυρία, ωστόσο, δίδυμος στόχος με τη συρρίκνωση της ανεργίας είναι και η αύξηση των μισθών που -όπως είπα- παραμένουν δυστυχώς στη χώρα μας ακόμα σε χαμηλά επίπεδα, δυσανάλογα χαμηλά συχνά με βάση την προσφορά των εργαζόμενων. Εδώ δεν αρκεί μόνο η πολιτική απόφαση. Το χρέος μας ως προς τον κατώτατο μισθό θα το κάνουμε ως Κυβέρνηση, αλλά χρειάζεται και η συμπόρευση των εργοδοτών σε ατομικό ή συχνά και σε κλαδικό επίπεδο.

Και πολύ συχνά η απάντησή μου σε εργοδότες οι οποίο μας λένε ότι δεν βρίσκουμε εργαζόμενους να προσλάβουμε, είναι ότι η αύξηση του μισθού είναι ο καλύτερος τρόπος για να προσελκύσετε περισσότερους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις σας” είπε ο πρωθυπουργός.

Επιμόρφωση ανέργων

Ο κ.Μητσοτάκης αναφερόμενος στην ανάγκη επιμόρφωσης των ανέργων είπε ότι κάθε μακροχρόνια άνεργος θα καταρτίσει το δικό του Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης και σε αυτό θα περιλαμβάνονται οι γνώσεις του, αλλά και οι ανάγκες κατάρτισης ώστε να μπορεί να ενταχθεί στο ανάλογο επιμορφωτικό πρόγραμμα, και ανακοίνωσε ότι σε αυτό το μεσοδιάστημα θα πριμοδοτείται με 300 ευρώ και η ενίσχυση αυτή θα συνεχίζεται και αφού βρει δουλειά.

Επίσης είπε ότι έχει ήδη εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο πρόβλεψη που ορίζει ότι ο εργαζόμενος θα λαμβάνει το 50% του επιδόματος ανεργίας για όσους μήνες θα το δικαιούται ως άνεργος, εφόσον βρει δουλειά.

Απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση ο κ.Μητσοτάκης και απαντώντας στην κριτική που κάνει, ανέφερε:  

“Εγώ, λοιπόν, θέλω να σας ρωτήσω, απαντώντας στις αιτιάσεις σας, ότι δήθεν «τιμωρούνται», όσοι διαγράφονται από το Μητρώο του ΟΑΕΔ γιατί η κατάρτιση γίνεται υποχρεωτική: θέλετε πραγματικά να επιδοτούνται ως άνεργοι πρόσωπα τα οποία έχουν εισοδήματα 100.000 ευρώ στερώντας αυτούς τους πόρους από τους πραγματικούς δικαιούχους; Ναι ή όχι; Να απαντήσετε”.

Αναφερόμενος στο κυβερνητικό έργο στον τομέα της Απασχόλησης ο κ.Μητσοτάκης είπε ότι από το καλοκαίρι του 2019 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2022 η ανεργία έπεσε από το 17,2% στο 12,8%. Προσέθεσε ότι είναι η μεγαλύτερη, και η ταχύτερη αποκλιμάκωση σε όλη την Ευρώπη, κάτι που-όπως είπε-σημαίνει ότι σε αυτό το διάστημα δημιουργήθηκαν παραπάνω από 200.000 νέες θέσεις εργασίας και για πρώτη φορά εδώ και πολλά, χρόνια ξεπεράστηκε το ορόσημο των 4 εκατομμυρίων απασχολούμενων.

Διασύνδεση αγοράς με δεξιότητες

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο νομοσχέδιο είπε ότι έρχεται να ξαναβάλει στον πυρήνα της κυβερνητικής πολιτικής τη διασύνδεση μεταξύ των αναγκών των επιχειρήσεων και της προσφοράς εργασίας από την ελληνική αγορά.

Όπως είπε για να γίνει εφικτή η γεφύρωση αυτού του χάσματος που υπάρχει σήμερα, μεταξύ του τι ζητούν οι επιχειρήσεις και το τι δεξιότητες διαθέτουν οι άνεργοι, πρέπει να γίνουν πολλά σημαντικά βήματα.

“Πρέπει να συνδέσουμε τη ζήτηση της αγοράς με την προσφορά εξειδικευμένων υπηρεσιών. Πρέπει να μπορούμε να παρέχουμε σύγχρονες δεξιότητες, ειδικά στους μακροχρόνια άνεργους, να προστατεύσουμε όσους παραμένουν εκτός απασχόλησης. Αλλά -και το νομοσχέδιο αυτό κάνει τολμηρά βήματα, κύριε Υπουργέ, σε αυτή την κατεύθυνση- να διακρίνουμε και τους αληθινούς ανέργους, αυτούς οι οποίοι έχουν ανάγκη ουσιαστικής κρατικής αρωγής.

Και να το κάνουμε αυτό ώστε οι δημόσιοι πόροι να μην σπαταλώνται οριζόντια σε επιδόματα, αλλά να κατευθύνονται προς στοχευμένες πολιτικές εργασίας” είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Φθηνή στέγη

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στην πρόθεση της κυβέρνησης να δρομολογήσει πολιτικές φθηνής στέγης για τα νερά ζευγάρια.

“Το 37% του πληθυσμού ξοδεύει παραπάνω από το 40% του εισοδήματός του για έξοδα στέγης. Στην Ευρώπη ο αριθμός αυτός είναι σημαντικά μικρότερος. Ένας στους τρεις Έλληνες έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές που αφορούν την κατοικία.

Το πρόβλημα, λοιπόν, της φθηνότερης στέγης -ένα πρόβλημα το οποίο έχει αναδειχθεί και από άλλες πολιτικές δυνάμεις σε αυτήν την αίθουσα- είναι  ουσιαστικό πια. Πρέπει να αντιμετωπιστεί και η άλλη όψη μιας αγοράς ακινήτων η οποία ευημερεί, με τιμές οι οποίες ανεβαίνουν, με ενοίκια που ανεβαίνουν, προφανώς κάτι το οποίο ευνοεί τους ιδιοκτήτες, αυξάνει ακόμα περισσότερο την πίεση να μπορέσουμε να δρομολογήσουμε έξυπνες πολιτικές προσφοράς πιο φθηνής στέγης, κυρίως στα νέα μας ζευγάρια τα οποία δυσκολεύονται αυτή τη στιγμή σημαντικά στην περίπτωση που δεν έχουν πρόσβαση στο δικό τους σπίτι” είπε ο κ.Μητσοτάκης, αναφέροντας «περισσότερα γι΄ αυτά, όμως, θα έχουμε την ευκαιρία να πούμε σε μία άλλη ευκαιρία.