Skip to main content

Πανδημία: Τα μέτρα χαλαρώνουν, οι σκληροί δείκτες επιμένουν

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]

Τη χαλάρωση των μέτρων για την πανδημία προκρίνει η κυβέρνηση, παρά τη στασιμότητα που επικρατεί στον αριθμό των κρουσμάτων και το βήμα σημειωτόν με το οποίο προχωρούν οι νέοι εμβολιασμοί. Κεντρικός στόχος είναι τον Μάρτιο να έχει επιστρέψει η κανονικότητα, τακτική που υιοθετείται και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Ωστόσο στην Ελλάδα ο αριθμός των νεκρών παραμένει σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα και μόνο στις τελευταίες τέσσερις ημέρες 411 άτομα  έχασαν τη ζωή τους. Μάλιστα οι προβλέψεις των ειδικών για τον αριθμό των θανάτων μέσα στον μήνα είναι ζοφέρες. (Διαβάστε εδώ).  

Στο πλαίσιο της χαλάρωσης των μέτρων που προωθείται αποφασίστηκε πως από τη Δευτέρα δεν θα υπάρχει όριο στον αριθμό των καθήμενων ανά τραπέζι στην εστίαση και στη διασκέδαση. Ωστόσο, παραμένουν σε ισχύ τα πρωτόκολλα σχετικά με τις αποστάσεις των τραπεζοκαθισμάτων και τους κανόνες υγιεινής. 

Στην κυβέρνηση προχωρούν σε ένα plan b με στόχο να επιστρέψει η οικονομική και η κοινωνική ζωή στην ομαλότητα, εστιάζοντας στους εμβολιασμούς αλλά και σε ένα σύστημα testing. Αυτή τη στιγμή ποσοστό 74,2% του γενικού πληθυσμού και 83,9% του ενήλικου πληθυσμού έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση. Παράλληλα το  85,2% από τους δικαιούχους έχει κάνει αναμνηστική δόση, ενώ ακόμα 146.000 άτομα έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους (ποσοστό 2,5%).

Πάντως η πορεία των εμβολιασμών καταγράφει μια στασιμότητα και είναι χαρακτηριστικό πως χθες έγιναν μόλις 3.708 εμβολιασμοί πρώτης δόσης. Προβληματισμό προκαλεί και το ό,τι 324.000 πολίτες έχασαν το δικαίωμα να διατηρήσουν σε ισχύ το πιστοποιητικού εμβολιασμού, καθώς δεν έκαναν αναμνηστική δόση στους επτά μήνες από τη δεύτερη δόση.  Το μέτρο μπήκε σε εφαρμογή την Δευτέρα και εκτιμάται πως θα οδηγήσει σε αύξηση των εμβολιασμών της αναμνηστικής δόσης (ήδη έχουν  κλειστεί σχεδόν 35.000 ραντεβού)

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμούν πως η πορεία της πανδημίας στη χώρα μας εμφανίζει μία σταθεροποίηση, αλλά με μεγάλο αριθμό νέων κρουσμάτων. Ο αριθμός των νοσηλευόμενων λόγω covid τόσο σε απλές κλίνες όσο και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας μειώνεται, αλλά με αργούς ρυθμούς. 

Πάντως η συζήτηση που έχει ανοίξει – τόσο εντός συνόρων όσο και γενικότερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο – έχει ως στόχο την άρση των μέτρων μέσα στην άνοιξη. Μάλιστα εξετάζεται το ενδεχόμενο να μην ανακοινώνονται όλα τα κρούσματα αλλά μόνο τα σοβαρά περιστατικά. Να σημειωθεί επίσης πως σε αλλά κράτη εξετάζεται το ενδεχόμενο να περιοριστούν οι χώροι που απαιτείται η επίδειξη πιστοποιητικού για την είσοδο, ωστόσο στην Ελλάδα δεν έχει προχωρήσει ανάλογη συζήτηση λόγω του μεγάλου αριθμού των νεκρών.

Πάντως στόχος παραμένει να επιστρέφει σταδιακά η κανονικότητα και οι πολίτες μετά από μια διετία να μπορέσουν να κάνουν Πάσχα στα χωριά. Όσον αφορά στις καρναβαλικές εκδηλώσεις είναι πιο σύνθετα τα πράγματα και είναι χαρακτηριστικό πως χθες η επιτροπή δεν άναψε το πράσινο φως και το θέμα να εξεταστεί εκ νέου την επόμενη εβδομάδα. 

To βλέμμα στην οικονομία στρέφει η κυβέρνηση 

Στη μάχη της οικονομίας θέλει να εστιάσει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση, καθώς η ακρίβεια απειλεί τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Πρόσθετα μέτρα στήριξης μπαίνουν σε εφαρμογή, ωστόσο το μεγάλο ζητούμενο είναι να μην διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία. 

Η εκτίμηση είναι πως ο τελικός ρυθμός της ανάπτυξης για το 2021 θα είναι πολύ πάνω από το 7%,  ενώ στην κυβέρνηση επιδιώκουν η χώρα να αποκτήσει την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα το πρώτο εξάμηνο του 2023 . Ωστόσο για να «πιαστεί»  ο στόχος αυτός χρειάζεται μία ξεκάθαρη προσήλωση στους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί για το 2022 και στη συνέχεια για το 2023. Δηλαδή πρωτογενές  έλλειμμα της τάξης περίπου 1,5% για το 2022 και πρωτογενές πλεόνασμα για το 2023.

Επομένως το μεγάλο ζητούμενο είναι τα όποια μέτρα στήριξης να είναι στοχευμένα, καθώς από την κυβέρνηση έχουν υπογραμμίσει πως δεν υπάρχει «λεφτόδεντρο». Το επόμενο διάστημα θα ανοίξει η συζήτηση για περαιτέρω μείωση στις φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές, ενώ έχουν ήδη κλειδώσει οι νέοι συντελεστές  του ΕΝΦΙΑ και η δεύτερη αύξηση του κατώτατου  μισθού. Από εκεί και πέρα μένει να φανεί αν θα προκριθεί μια έξτρα ενίσχυση για τους πλέον ευάλωτους, όπως για παράδειγμα οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι μακροχρόνια άνεργοι.