Skip to main content

Η αύξηση των εμβολιασμών κρατά «ανοιχτή» την οικονομία

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη

Στην επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος στοχεύει η κυβέρνηση, που προχωρά σε ένα σχέδιο 20 ημερών για Χριστούγεννα με ανοιχτή οικονομία. Μια σειρά μέτρων – που θα σφίγγουν περαιτέρω τον κλοιό για τους ανεμβολίαστους – παραμένουν στο τραπέζι, με τις αποφάσεις να είναι σε άμεση συνάρτηση με την πίεση στο σύστημα υγείας.

Σε αυτή τη χρονική συγκυρία καταγράφεται μια σταθεροποίηση στο επιδημιολογικό φορτίο, ωστόσο προβληματισμό προκαλεί το ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων εξακολουθεί να κινείται σε υψηλά επίπεδα (κοντά στους 700). H στρατηγική πάντως της κυβέρνησης δεν αλλάζει και έτσι ένα νέο lockdown παραμένει εκτός συζήτησης, ενώ στόχος είναι να  αποφευχθούν οριζόντια μέτρα που θα επηρεάζουν και τους εμβολιασμένους.

Στο «μέτωπο» των εμβολίων τρεις είναι οι βασικές κινήσεις, που γίνονται: 

1. Η πλατφόρμα για την αναμνηστική δόση άνοιξε στους τρεις μήνες από τη δεύτερη δόση. Ο  σχεδιασμός είναι όσοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους τέλη Αυγούστου και αρχές Σεπτεμβρίου, να μπορέσουν να κάνουν την αναμνηστική δόση έως τα μέσα Ιανουαρίου. 

2. Εφαρμογή  της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στους άνω των 60. Όπως έχει ανακοινωθεί, από τις 16 Ιανουαρίου όσοι πολίτες άνω των 60 ετών δεν έχουν κάνει το βήμα προς την «επιχείρηση Ελευθερία», θα πληρώνουν διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ το μήνα. 

Το μέτρο φαίνεται πως οδήγησε σε αύξηση των ραντεβού, καθώς σχεδόν ένας στους δέκα πολίτες της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας, που ήταν ανεμβολίαστος έκλεισε τις τελευταίες ημέρες το σχετικό ραντεβού. Πάντως παραμένουν περίπου 450.000 πολίτες άνω των 60 ετών που ακόμα δεν έχουν κάνει το βήμα προς την «επιχείρηση Ελευθερία».

Τη νέα χρονιά θα ανοίξει η συζήτηση για επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και σε άλλες ομάδες αν υπάρξει επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων και αύξηση της πίεσης στο σύστημα υγείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε περίπτωση που αποφασιστεί επέκταση του μέτρου θα ληφθούν υπόψη ηλικιακά κριτήρια (με όσους είναι από  50 έως  60 ετών να παίρνουν σειρά).

3. Ξεκινά ο εμβολιασμός των παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών. Η σχετική πλατφόρμα θα ανοίξει σύντομα, ενώ τα εμβόλια για αυτές τις ηλικίες είναι διαφορετικά ως προς τη δοσολογία σε σχέση με εκείνα που δίνονται στον γενικό  πληθυσμό. 

Να σημειωθεί εδώ πως η συζήτηση για την επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών έχει «φουντώσει» σε ευρωπαϊκό επίπεδο και μετά την Αυστρία την σκυτάλη παίρνει η Γερμανία (θα χρειαστεί απόφαση από το Κοινοβούλιο). Το μέτρο θα εφαρμοστεί από τη νέα χρονιά, ενώ αναμένονται αποφάσεις και  σε επίπεδο Ε.Ε. μετά και την εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον. Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού είναι μια συζήτηση που πρέπει να γίνει ήταν η χαρακτηριστική επισήμανση της προέδρου  της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντε Λάιεν.

Ξεκινά η διάθεση των self test

Αύριο αρχίζει η διάθεση δωρεάν self-test,  ώστε  να αποφευχθεί  η  αναζωπύρωση της πανδημίας μέσα στις γιορτές. Συγκεκριμένα, από αύριο  έως τις 12 Δεκεμβρίου θα διατεθεί δωρεάν ένα self-test σε κάθε ενήλικο, ώστε να εντοπιστούν πιθανοί ασυμπτωματικοί φορείς του ιού. Η ίδια ακριβώς άσκηση θα επαναληφθεί και από τις 3 έως τις 7 Ιανουαρίου ώστε να υπάρχει εικόνα για την πορεία της μετάδοσης της πανδημίας στη διάρκεια των γιορτών.  

Παράλληλα ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο πρόσθετων παρεμβάσεων, που θα είναι επικεντρωμένες στους ανεμβολίαστους. Για παράδειγμα ήδη αποφασίστηκε πως στα θεματικά χριστουγεννιάτικα πάρκα οι ενήλικες επισκέπτες θα εισέρχονται με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης (με self test τα παιδιά).

Πολιτική κόντρα για τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα σχολεία

Σφοδρή σύγκρουση έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για τα υγειονομικά πρωτόκολλα που εφαρμόζονται στα σχολεία. Την αλλαγή του πρωτοκόλλου 50%+1- δηλαδή να πρέπει να νοσήσουν πάνω από τα μισά παιδιά ενός τμήματος για να κλείσει- ζητά η αξιωματική αντιπολίτευση. Για παλινωδίες και αντιπολιτευτικές κορώνες κατηγορεί το ΣΥΡΙΖΑ η κυβέρνηση.

O κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σημείωσε πως «αυτή τη στιγμή μόλις 12 στα 80000 τμήματα έκλεισαν για λίγες ημέρες, με απόλυτη διασφάλιση της υγείας των μαθητών. Επίσης, μόνο το 4,53% των τμημάτων γενικής παιδείας έχουν πάνω από 25 μαθητές και το 1,91% πάνω από 26». Παράλληλα απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης υπογράμμισε πως «από πέρυσι έγιναν 16200 μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών, ενώ φέτος έγιναν επιπλέον 38000 προσλήψεις αναπληρωτών».

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σημειώνει πως πως με βάση τα επίσημα στοιχεία μόνο το Νοέμβριο είχαμε 45.000 κρούσματα σε μαθητές. «Είναι αδιανόητο στην καρδιά της πανδημικής κρίσης αντί να αραιώνουν τα τμήματα, να συγχωνεύονται» τονίζει, αποδίδοντας την επιλογή αυτή της κυβέρνησης σε «δημοσιονομικούς λόγους, μην τυχόν και προσληφθούν καθηγητές ή αναπληρωτές καθηγητές ώστε να λειτουργήσουν με λιγότερους μαθητές τα τμήματα». Να σημειωθεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ  προτείνει το κλείσιμο ενός τμήματος στο πρώτο κρούσμα για 3 μέρες και την υποχρεωτική επανέναρξη των μαθημάτων μετά από αυτό το διάστημα αφού πρώτα όλοι οι μαθητές έχουν υποβληθεί σε δωρεάν μοριακό τεστ.