Skip to main content

Κ. Μητσοτάκης: Το gov.gr και στα κινητά την επόμενη εβδομάδα

Την επόμενη εβδομάδα θα παρουσιαστεί η ειδική εφαρμογή του gov.gr για τα κινητά τηλέφωνα, μέσω της οποίας οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε εκατοντάδες υπηρεσίες του Δημοσίου και ηλεκτρονικά έγγραφα και πιστοποιητικά. Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά το χαιρετισμό του στην εναρκτήρια συνεδρίαση του Digital Economy Forum που διοργανώνει ο ΣΕΠΕ.

Πρόσθεσε πως στόχος είναι σύντομα η ψηφιακή πύλη του Δημοσίου, που ξεκίνησε τη λειτουργία της από το Μάρτιο κι αποτελεί «θεμέλιο» της δημόσιας διοίκησης, απαριθμώντας 724 ηλεκτρονικές υπηρεσίες, να φτάσει τις 1.000.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, μέχρι τώρα έχει δεχτεί 7 εκατομμύρια επισκέψεις, εξέδωσε 772.000 ψηφιακά έγγραφα, ενώ διεκπεραίωσε 6,6 εκατομμύρια άυλες συνταγές και ακόμη 2,3 εκατομμύρια άυλα παραπεμπτικά. Επίσης, μέσω αυτής, οι φορείς του Δημοσίου επικοινωνούν μεταξύ τους για στοιχεία που πλέον δεν απαιτούνται από τον πολίτη και επικοινωνούν μαζί του χωρίς φυσική παρουσία, αλλά με ηλεκτρονικό τρόπο. «Στόχος μας είναι το gov.gr να εμπλουτίζεται διαρκώς, όλο και με περισσότερες υπηρεσίες. Ώστε να μετατραπεί, τελικά, στον μόνο ψηφιακό δίαυλο επαφής του κράτους και του πολίτη», κατέληξε.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε παράλληλα αναφορά και στη χρήση του gov.gr και των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Δημοσίου για τον επικείμενο εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «ο καθολικός εμβολιασμός αποτελεί προαπαιτούμενο για τη δημοκρατία μας, για την ανάκτηση της ελευθερίας και της ευημερίας. Και θα απαιτούσε πολύ περισσότερους πόρους, ανθρώπινους και υλικούς, αν δεν διαθέταμε τα ψηφιακά εργαλεία που θα αναλάβουν ρόλο από το κλείσιμο ενός ραντεβού μέχρι την ακριβή καταγραφή των εμβολιασμών και την πιστοποίησή τους. Η τεχνολογία έτσι, χάρη στην κυβερνητική πολιτική, μετατρέπεται σε σημαντικό μοχλό άμβλυνσης των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων που προκαλεί η πανδημία και οδηγεί σε μία δημοκρατική και συνεκτική κοινωνία».

Κεντρικός πυλώνας

«Η ψηφιακή μετάβαση  αποτελεί και ευρωπαϊκό στόχο αλλά και κεντρικό πυλώνα του Εθνικού μας Σχεδίου, όπως αυτό έχει ήδη αποτυπωθεί στην Ψηφιακή Βίβλο που βρίσκεται σε διαβούλευση, η οποία σημειώνω ότι περιλαμβάνει έργα συνολικού ύψους άνω των 6 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα χρόνια, είπε ο Πρωθυπουργός. Μέρος αυτού του εθνικού σχεδιασμού έχει ήδη ενταχθεί στην εθνική πρόταση που έχει καταθέσει η Ελλάδα για την αξιοποίηση των πόρων του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης. Μόνο η Βίβλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού, περιλαμβάνει πάνω από 400 έργα για την υλοποίηση της στρατηγικής για την Ψηφιακή Ελλάδα. Και σύντομα θα κυρωθεί και από τη Βουλή η Εθνική Στρατηγική για την Κυβερνοασφάλεια».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε, επίσης, στη δημοπρασία για τα δίκτυα 5ης γενιάς (5G) που ολοκληρώνεται σε λίγες μέρες και κινητοποιεί ήδη σημαντικές επενδύσεις, όπως τόνισε, με την προσδοκία «κάθε εβδομάδα από τις αρχές του 2021 και μετά, τα πρώτα εμπορικά δίκτυα θα αρχίσουν να ενεργοποιούνται το ένα μετά το άλλο».

Επίσης, σημείωσε πως προχωρά με εγκεκριμένη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση η ανάπτυξη υποδομών για τις οπτικές ίνες, με αποδέκτες πάνω από 2,4 εκατομμύρια πολίτες και επιχειρήσεις. Αλλά και η ειδική μέριμνα για την ψηφιακή ενδυνάμωση των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, μέσα από στοχευμένα προγράμματα και φοροαπαλλαγές για επενδύσεις που θα ενισχύσουν το ψηφιακό προφίλ κάθε ελληνικής επιχείρησης, ασχέτως μεγέθους. 

Το Ταμείο «Φαιστός»

Γι’ αυτό το λόγο, συμπλήρωσε, τους επόμενους μήνες θα αρχίσει η λειτουργία του ταμείου «Φαιστός», με στόχο να ενισχύσει επενδύσεις που αξιοποιούν την καινοτομία και την τεχνολογία. «Πρόκειται για πρωτοβουλίες που συνθέτουν ένα εξαιρετικά γόνιμο περιβάλλον για επενδύσεις υψηλής παραγωγικότητας σε τεχνολογίες αιχμής. Γιατί ο ψηφιακός μετασχηματισμός έχει μεταβληθεί, πλέον, από εκκρεμότητα σε αναγκαιότητα», κατέληξε,