Skip to main content

Αλ. Χαρίτσης: Η πολιτική ΝΔ δεν είναι μονόδρομος- Υπάρχει το δικό μας σχέδιο εξόδου από την κρίση

«Η κυβερνητική πολιτική δεν είναι μονόδρομος- Υπάρχει το δικό μας σχέδιο για έξοδο από την κρίση», σημειώνει σε συνέντευξή του ο βουλευτής Μεσσηνίας και τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Αλέξης Χαρίτσης. 

Ο κ. Χαρίτσης, στην ιστοσελίδα «Newsique.gr», τονίζει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνείται να αντιμετωπίσει τα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία. «Η ελληνική οικονομία οδηγήθηκε σε νέα βαθιά ύφεση, 11,7%, για το 3ο τρίμηνο, τη χειρότερη της Ευρώπης» ενώ «η ετήσια έρευνα SAFE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατατάσσει τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις στις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη ως προς την πρόσβαση σε χρηματοδότηση και τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν τις υποχρεώσεις τους», αναφέρει χαρακτηριστικά. 

«Η κυβέρνηση όμως δεν έχει παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης» συνεχίζει ο βουλευτής, «παρά μόνο αποσπασματικά και ελλιπή μέτρα, που οδηγούν σε λουκέτα, εκτόξευση της ανεργίας και κατάρρευση των δημοσίων εσόδων ύψους 10 δισ. μόνο για το 9μηνο». Και προσθέτει: «Με τον προϋπολογισμό για το 2021 επιλέγει να συνεχίσει την πολιτική των προηγούμενων μηνών, χωρίς ουσιαστική στήριξη για το ΕΣΥ, τον τουρισμό, τον πολιτισμό, τους άνεργους, τους εργαζόμενους και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Στο μεταξύ ο τομεάρχης Ανάπτυξης κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «αφήνει αναξιοποίητα μια σειρά χρηματοδοτικών εργαλείων για να στηρίξει με γενναία ρευστότητα την οικονομία» όπως «την αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας», «το «μαξιλάρι» ασφαλείας των 37 δισ.», «την ρευστότητα από την ΕΚΤ» αλλά «και τα κονδύλια των ευρωπαϊκών προγραμμάτων».

«Μέσω της έκθεσης Πισσαρίδη, και κατ’ επέκταση του κυβερνητικού σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης, δρομολογούνται ιδιωτικοποιήσεις κρίσιμων για το δημόσιο συμφέρον υποδομών, ακόμη και αυτών της υγείας» προειδοποιεί ο Αλ. Χαρίτσης, ενώ «για την επιχειρηματικότητα επιφυλάσσεται συνολική αναδιάρθρωση σε βάρος μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και υπέρ μεγάλων ομίλων».

«Οι πολιτικές της λιτότητας, της περαιτέρω φτωχοποίησης των μεσαίων και ευάλωτων στρωμάτων, του ξεπουλήματος των δημόσιων υποδομών και του κοινωνικού πλούτου, δεν είναι μονόδρομος» επισημαίνει ο τομεάρχης Ανάπτυξης. «Υπάρχει ένας άλλος δρόμος, το δικό μας σχέδιο για έξοδο από την κρίση και την ανασυγκρότηση της ελληνικής κοινωνίας. Σε αυτό θα ζητήσουμε την συμμετοχή όσων δεν χωράνε στο παρωχημένο μοντέλο ανάπτυξης για λίγους που υλοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ», καταλήγει ο Αλ. Χαρίτσης. 

Σε μια ακόμη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Εποχή», ο κ. Χαρίτσης δηλώνει ότι «H κυβέρνηση διαχειρίζεται τα πράγματα με τρόπο επώδυνο για την κοινωνική πλειοψηφία»

«Στον προϋπολογισμό αποτυπώνεται για πρώτη φορά η πολύ σοβαρή επιβάρυνση της οικονομίας» εξηγείο ίδιος «ενώ όμως μιλούν πια για διψήφια ύφεση και προβλέπουν αναιμική ανάπτυξη για το 2021, τα μέτρα στήριξης είναι απολύτως ανεπαρκή». Και προσθέτει: «Το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων παραμένει καθηλωμένο σε προ πανδημίας επίπεδα», ενώ «σε αυτές τις συνθήκες κατάρρευσης της κοινωνίας, έχουμε μείωση των κονδυλίων για την υγεία κατά 600 εκατ. ευρώ και καμία ουσιαστική στήριξη στον πολιτισμό, την παιδεία, τον τουρισμό, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», συμπληρώνει. 

Ο βουλευτής καταλογίζει στην κυβέρνηση «σχέδιο αναδιάρθρωσης της οικονομίας, σε βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας, το οποίο εφαρμόζει από τον Ιούλιο του 2019», ξεκαθαρίζοντας ότι «η έκθεση Πισσαρίδη περιλαμβάνει τις εκκρεμότητες από τα δύο πρώτα μνημόνια» και ότι «οι προτάσεις για το Ταμείο Ανάκαμψηςδιαμορφώνονται ερήμην της κοινωνίας». «Σε μια περίοδο που διεθνώς η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από την αναγκαία κρατική παρέμβαση και την διεύρυνση του δημόσιου χώρου» τονίζει ο Αλ. Χαρίτσης «το μόνο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι να εκπροσωπήσει πολύ μεγάλα συμφέροντα». 

«Έχουμε διατυπώσει προτάσεις, έγκαιρα και τεκμηριωμένα, για την αντιμετώπιση της κρίσης, στο υγειονομικό και στο οικονομικό πεδίο» υπενθυμίζει ο τομεάρχης Ανάπτυξης, προσθέτοντας ότι «ο κόσμος περιμένει και την προγραμματική θέση του ΣΥΡΙΖΑ». Και τονίζει την ανάγκη για «στήριξη βασικών κοινωνικών υποδομών, στην υγεία, την παιδεία, το κράτος πρόνοιας»,  «τολμηρές προτάσεις για το χρέος, για δημόσιο και ιδιωτικό» και «ένα στοιχειώδη δημόσιο έλεγχο στον τρόπο που λειτουργεί το τραπεζικό σύστημα». 

«Θα ανοίξουμε με πραγματικούς όρους τη συζήτηση για ζητήματα που ακουμπάνε σε αγωνίες στρωμάτων μεσαίας και μικρής επιχειρηματικότητας» καταλήγει ο Αλ. Χαρίτσης. «Θα εκπλαγούμε από τις δυνατότητες που ανοίγει η κρίση για την προσέγγιση αυτών των στρωμάτων με όρους πιο ριζοσπαστικούς από αυτούς που ίσως νομίζουμε».