Skip to main content

Βουλή: Αύριο η συζήτηση των τροπολογιών – Αποχώρησαν ΚΚΕ και Ποτάμι

Για αύριο, Παρασκευή, το απόγευμα ορίστηκε η συνέχιση της συζήτησης του νομοσχεδίου για τη μεταναστευτική πολιτική και των τροπολογιών, από την οποία ωστόσο αποχώρησαν το ΚΚΕ και το Ποτάμι.

Πρόταση να οριστούν συνεδριάσεις και αύριο και το Σάββατο, 21 και 22 Δεκεμβρίου, και μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, δηλαδή 27 και 28 Δεκεμβρίου, προκειμένου να υπάρξει άνεση χρόνου στη συζήτηση των τροπολογιών που έχουν κατατεθεί στη Βουλή, είχε κάνει νωρίτερα ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.

Είχαν προηγηθεί αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τον όγκο των τροπολογιών που έχουν κατατεθεί στο συζητούμενο νομοσχέδιο με τις επείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

«Υπάρχει λόγος για τα παράπονα που προβάλλουν οι συνάδελφοι βουλευτές. Δεν το αρνούμαι. Ήταν ένας προϋπολογισμός που μας πήρε περισσότερες μέρες. Θα δείτε ότι στην πλειονότητα αυτές οι τροπολογίες του υπουργείου Οικονομικών είναι ημερομηνίες που λήγουν και είναι θέματα ευρωπαϊκών Οδηγιών» ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός, Ευκλείδης Τσακαλώτος, και σημείωσε: «Αρνούμαι, όμως, κατηγορηματικά τα όσα ειπώθηκαν περί πλυντηρίου και εξυπηρετήσεων. Οι τροπολογίες αφορούν σε λήξη προθεσμιών και είναι επείγουσες, είναι πράγματα που πρέπει να περάσουν μέχρι το τέλος του χρόνου. Δεν λέω ότι είναι σωστή η διαδικασία και πρέπει να βρούμε τρόπο στην κυβέρνηση να λειτουργεί καλύτερα, να μην γίνονται αυτά τα πράγματα, αλλά άλλο αυτό κι άλλο το να λέγονται αυτά για “πελατεία” και ότι δεν έχει ξαναγίνει ποτέ» υποστήριξε ο υπουργός. Ο κ. Τσακαλώτος επισήμανε ότι δεν είναι πρωτοφανές φαινόμενο, όπως λέει η αντιπολίτευση, και αναφέρθηκε σε παραδείγματα προηγούμενων ετών, όπου στο τέλος του χρόνου κατατίθεντο δεκάδες τροπολογίες.

Σε παρέμβασή του, ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Τάσος Κουράκης, είπε ότι το 2014, στο τέλος του χρόνου, είχαν κατατεθεί 16 τροπολογίες και το 2015 18 τροπολογίες, αναγνωρίζοντας πως πρόκειται για «κακή πρακτική».

«Πρόκειται για δόλια πρακτική» επενέβη εκ μέρους της ΔΗΣΥ ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, ο οποίος είπε ότι υπήρχε την περασμένη εβδομάδα νομοσχέδιο που θα μπορούσε ο υπουργός να φέρει τροπολογίες, γίνεται όμως τώρα για να μη γίνει καμία συζήτηση. «Είναι ζήτημα προστασίας των κοινοβουλευτικών διαδικασιών. Ή οι υπουργοί αποσύρουν τις τροπολογίες ή εμείς αποχωρούμε» είχε δηλώσει ο κ. Παπαθεοδώρου και ζήτησε την παρέμβαση του προέδρου για την απόσυρση των τροπολογιών.

«Στην τελευταία συνεδρίαση ήταν γνωστό στη Διάσκεψη των Προέδρων ότι είμαστε διατεθειμένοι, εάν πράγματι υπάρχουν λόγοι τους οποίους επικαλούνται, η Βουλή να λειτουργήσει και να μελετήσουν όλοι τις τροπολογίες, ώστε να μην ανεβαίνουν οι τόνοι και να μη μπαίνουν ζητήματα όπως αυτά τα περί “πλυντηρίων”» είπε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου. Ο κ. Βούτσης τόνισε ότι η Βουλή ήταν αναγκασμένη να νομοθετήσει μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου, λόγω της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης και του πενθήμερου του προϋπολογισμού, οπότε είναι αδύνατο να υπάρξει Ολομέλεια με άλλο έργο. Ο πρόεδρος της Βουλής επισήμανε ότι δεν έχουν καμία βάση όσα ακούστηκαν περί δόλιας πρακτικής και υπενθύμισε ότι το 2014 είχαν έρθει για τους ίδιους ή άλλους λόγους 111 τροπολογίες, οι 43 εξ αυτών ψηφίστηκαν στις 24 Δεκεμβρίου το βράδυ. «Παραδίδω όλα τα στοιχεία, ώστε να προφυλάξω από κορώνες, ενδεχομένως και πρόσωπα σε επίπεδο κορυφής, αν έρθουν να πουν τα ίδια πράγματα» υπογράμμισε ο κ. Βούτσης.

Πυρά από την αντιπολίτευση

«Δεν υπάρχει προηγούμενο, μετά τη Μεταπολίτευση, σε αυτό που βιώνουμε σήμερα. Αν ζητήσω να αναγνωστούν οι τροπολογίες, θα χρειαστούμε τέσσερις ώρες να διαβάσετε αυτά που ήρθαν την τελευταία μισή ώρα» είχε δηλώσει νωρίτερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., Νότης Μηταράκης. «Η αγανάκτηση είναι σε όλες τις πτέρυγες της Βουλής. Εμείς το λέμε ειλικρινά. Ή η κυβέρνηση αποσύρει το σύνολο των τροπολογιών που έχει έρθει και συζητάμε μόνο επί του νομοσχεδίου ή αλλιώς δεν θα νομιμοποιήσουμε διά της παρουσίας μας αυτή τη διαδικασία» ανέφερε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

«Παρέλασε όλο το υπουργικό συμβούλιο με μια τροπολογία στο χέρι. Είναι ντροπή, είναι ανεπίτρεπτο, εμείς αποχωρούμε» τόνισε η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου. Σε δήλωσή της αργότερα, έκανε λόγο για «απαράδεκτη πρακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, της κατάθεσης μπαράζ τροπολογιών, εν όψει του τέλους της χρονιάς» και για «εκφυλιστική διαδικασία», την οποία το ΚΚΕ αρνείται να νομιμοποιήσει.

Ο Γρηγόρης Ψαριανός από το Ποτάμι, που αποχώρησε, σημείωσε ότι «είναι κωμικοτραγικό αυτό που συμβαίνει στη Βουλή με τις τροπολογίες» και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση έχει να τακτοποιήσει πελάτες πολλούς. Αυτό που γίνεται είναι στα όρια της εκτροπής. Πρέπει να σταματήσει αυτό τώρα. Είναι ντροπή για τη Δημοκρατία και τη Βουλή». Κατά την αποχώρησή του από την αίθουσα της Ολομέλειας, ο κ. Ψαριανός έδειξε στο Σώμα τον όγκο των τροπολογιών, λέγοντας: «Με το καρότσι όπως ήρθαν, έτσι τις παίρνουμε και φεύγουμε. Δεν υπάρχει ούτε αύριο χρόνος για να συζητηθούν όλες αυτές οι τροπολογίες» υποστήριξε.

Μετά την απόφαση της Ολομέλειας για συζήτηση με την τακτικιή διαδικασία και όχι την κατεπείγουσα, συνεργάτες του κ. Βαρβιτσιώτη έκαναν λόγο για «νίκη του κοινοβουλευτισμού και της Δημοκρατίας».

Πηγή: ΑΜΠΕ