Συνεκλήθη σε σώμα η Επιτροπή της Βουλής για την αναθεώρηση του Συντάγματος με απόντες τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΔΗΜΑΡ, το ΚΚΕ και τη Χρυσή Αυγή και με αρκετούς προβληματισμούς για το μέλλον της.
Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, πρότεινε τη διάρθρωση της συζήτησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος σε δέκα άξονες, θεωρώντας ωστόσο ευκταίο να υπάρξουν και άλλες, διαφορετικές εισηγήσεις από άλλα κόμματα.
Οι δέκα ενότητες που πρότεινε προς αναθεώρηση ο κ. Παυλόπουλος, ήταν
- «η υποχρέωση του κράτους για την προστασία του Ελληνισμού, της εθνικής ταυτότητας και της γλώσσας» (προσθήκη παραγράφου στο άρθρο 2),
- τα «ατομικά δικαιώματα» με αναφορές σε επίμαχα άρθρα όπως το 16 (ιδιωτικά πανεπιστήμια) και το 24 (προστασία του περιβάλλοντος),
- η λειτουργία των πολιτικών κομμάτων και ο έλεγχος των οικονομικών τους (άρθρο 29),
- η διαδικασία εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας και οι αρμοδιότητές του,
- η οργάνωση και η λειτουργία της Βουλής (θητεία και ασυλία βουλευτών, ενδυνάμωση του νομοπαραγωγικού έργου της Βουλής και ενδυνάμωση του κοινοβουλευτικού ελέγχου),
- η οργάνωση και η λειτουργία της κυβέρνησης (ασυμβίβαστο μεταξύ υπουργού και βουλευτή, άρθρο 86),
- ο τρόπος εκλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης,
- η λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και
- των Ανεξάρτητων Αρχών,
- οι μεταβατικές διατάξεις του Συντάγματος, και οι σχέσεις κράτους και ιδιωτικής οικονομίας.
Ειδικά για το τελευταίο, ο κ. Παυλόπουλος παρατήρησε πως «η επέλαση του νεοφιλελευθερισμού σε όλον τον κόσμο έχει δημιουργήσει πάρα πολλά προβλήματα και είναι μια ευκαιρία να προσδιορίσουμε πως, πέρα κι έξω απ’ τις “σειρήνες” του νεοφιλελευθερισμού, το ελληνικό Σύνταγμα παραμένει στα όρια του ριζοσπαστικού φιλελευθερισμού με κοινωνικό πρόσωπο: Έχει ως κανόνα την ιδιωτική πρωτοβουλία, αλλά δεν είναι δυνατόν στο βωμό οιασδήποτε σκοπιμότητας, να θυσιαστεί το κοινωνικό κράτος, και οι μορφές κρατικού παρεμβατισμού που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία του κλασσικού καπιταλιστικού συστήματος υπό όρους κοινωνικής δικαιοσύνης».
Έντονο προβληματισμό σε σχέση με το μέλλον της Επιτροπής, εξέφρασε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, με αφορμή και τις χθεσινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού.
«Η χθεσινή δήλωση του πρωθυπουργού μου έδειξε πως ο πρωθυπουργός θέλει εκλογές» σχολίασε ο κος Κακλαμάνης.
«Πρέπει εδώ να είμαστε ενώπιοι ενωπίοις, έντιμοι με τον εαυτό μας και με αυτά που λέμε. Διότι αν δεν ήταν έτσι, ο πρωθυπουργός θα έκανε μια προετοιμασία ώστε να έχει μια αποδοχή, αν και όχι από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είναι δεδομένο ότι με τίποτα δεν θα συμφωνούσε. Η διαδικασία – αν και δεν πρέπει να μείνει έτσι – θεωρώ πως είναι προσχηματική» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κος Κακλαμάνης.
Παρόμοιες σκέψεις εξέφρασε και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος (ΝΔ): «Εδώ αναρωτιόμαστε όλοι τι ήρθαμε να κάνουμε. Κανονικά έχουμε να κάνουμε κάτι πάρα πολύ σημαντικό για τη βελτίωση της ποιότητας του πολιτεύματος, το οποίο υποτίθεται πως όλοι υπηρετούμε εδώ μέσα. Σήμερα όμως, σχεδιάζουμε και οργανώνουμε μια διαδικασία καθόλα χρήσιμη και κρίσιμη, την οποία τελικά ως Σώμα, μάλλον θα υπονομεύσουμε στο διάστημα που έρχεται, καθώς η ευθύνη είναι ατομική και συλλογική» ανέφερε.
«Θα είναι κρίμα να χαθεί αυτή η ευκαιρία» σημείωσε ο κος Παναγιωτόπουλος.
Από πλευράς Ανεξαρτήτων Ελλήνων, η Μαρίνα Χρυσοβελώνη διαβεβαίωσε πως οι ΑΝΕΛ θα συμμετάσχουν στην Επιτροπή εφόσον η διαδικασία προχωρήσει, καταθέτοντας τις δικές τους προτάσεις.
Σε κάθε περίπτωση, «για να μην υπάρχουν παρανοήσεις, θέλω να πω ότι εμμένουμε στις θέσεις που διατυπώσαμε στην Ολομέλεια, κυρίως και πρωτίστως γύρω από τον τρόπο που επελέγη να δρομολογηθεί η συγκεκριμένη διαδικασία» συμπλήρωσε η κα Χρυσοβελώνη.
Πηγή: ΑΜΠΕ