Skip to main content

Α. Ξανθός: Μετά από 8 μήνες κερδοσκοπίας, αποφάσισε η κυβέρνηση για την διατίμηση των τεστ

«Μετά από  8 μήνες κερδοσκοπίας και ανυπαρξίας ελέγχου στο ευαίσθητο πεδίο των διαγνωστικών τεστ που αφορούν την πανδημία, η κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει κάτι για να αντιμετωπίσει τη μεγάλη  οικονομική  επιβάρυνση των πολιτών και την έντονη δυσαρέσκεια που προκαλεί», δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής και τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Ανδρέας Ξανθός, με αφορμή την κατάθεση τροπολογίας του υπουργείου Ανάπτυξης για τη διατίμηση στα διαγνωστικά τεστ που αφορούν τον SARS-CoV-2.

Μέχρι χθες όμως, συνεχίζει ο κ. Ξανθός, μας έλεγε μονότονα το υπουργείο Υγείας ότι όσα τεστ χρειάζονται γίνονται δωρεάν από τις δημόσιες δομές και τον ΕΟΔΥ. «Προφανώς επειδή η πραγματικότητα δεν είναι αυτή και όλοι ξέρουν ότι  χιλιάδες πολίτες υποχρεώνονται καθημερινά να κάνουν μοριακό έλεγχό ή rapid test σε ιδιωτικά εργαστήρια πληρώνοντας ένα δυσβάστακτο κόστος από την τσέπη τους, αναγκάστηκε η κυβέρνηση να παρέμβει σε μια αγορά που συνειδητά την είχε αφήσει ανεξέλεγκτη και ασύδοτη», τονίζει. 

Όπως υποστηρίζει ο κ. Ξανθός, η διατίμηση των τεστ την οποία προβλέπει  η τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης (το οποίο, μέχρι τώρα είχε «δυσανεξία» σε κάθε ιδέα περί διατίμησης στην αγορά υγειονομικού υλικού),  δεν είναι αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα. Αυτό που απαιτείται, σύμφωνα με τον βουλευτή, σε μια στιγμή δραματικής έξαρσης της πανδημίας, είναι  : 

  • Ανακοστολόγηση των τεστ από το ΚΕΣΥ  και αναπροσαρμογή των τιμών τους με βάση τα δεδομένα της διεθνούς αγοράς 
  • Ηλεκτρονική συνταγογράφησή τους από τους γιατρούς με συγκεκριμένα κλινικά και επιδημιολογικά κριτήρια
  • Αποζημίωσή τους από τον ΕΟΠΥΥ με μηδενική συμμετοχή του πολίτη 
  • Εξαίρεση της δαπάνης αυτής από τον κλειστό προϋπολογισμό των διαγνωστικών εξετάσεων του ΕΟΠΥΥ και άρα από το μηχανισμό του clawback
  • Υποχρεωτική δήλωση στον ΕΟΔΥ του συνόλου των διαγνωστικών τεστ (PCR ή  rapid) που διενεργούνται σε ιδιωτικά εργαστήρια και φυσικά όλων  των θετικών δειγμάτων. 

Μόνο έτσι, όπως σημειώνει ο κ. Ξανθός, μπορεί να διασφαλιστεί η ευχερής και δωρεάν πρόσβαση σε τεστ όλων των ανθρώπων που έχουν ένδειξη και άρα η έγκαιρη διάγνωσή τους και η αποτελεσματική ιχνηλάτηση των επαφών τους. 

«Η οποία ιχνηλάτηση  δυστυχώς σήμερα είναι στον «αέρα» και όλοι αναγνωρίζουν ότι υπάρχει  συστηματική υποκαταγραφή και υποδήλωση κρουσμάτων. Η εύκολη πρόσβαση σε αξιόπιστα τεστ, σύμφωνα με τον  Παγκόσμιο  Οργανισμό  Υγείας, είναι κρίσιμος  όρος για την ανάσχεση  της πανδημίας και τον έλεγχο  της διασποράς του ιού στο γενικό πληθυσμό.», υπογραμμίζει.

«Το ζητούμενο λοιπόν δεν είναι ο απλός έλεγχος των τιμών στα διαγνωστικά τεστ αλλά μια ολοκληρωμένη παρέμβαση που θα εγγυηθεί την αξιοπιστία των εξετάσεων, την ισότιμη πρόσβαση με μηδενική επιβάρυνση  και την  προστασία της Δημόσιας Υγείας», καταλήγει ο κ. Ξανθός.