Του Δημήτρη Χατζηνικόλα
Επισήμως η κυβέρνηση δηλώνει ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2019, ανεπισήμως «πετά τη μπάλα» στην πλευρά των δανειστών και ο Πρωθυπουργός ετοιμάζεται την ερχόμενη Παρασκευή το μεσημέρι να τα παίξει όλα για όλα στη συνάντηση με την Άγκελα Μέρκελ.
Εκεί ο Αλέξης Τσίπρας θα μεταφέρει στις αποσκευές του τη συμβιβαστική πρόταση για πρωτογενή πλεονάσματα την τριετία 2019-2021, 2,5 συν 1% του ΑΕΠ, όπου το ένα θα πάει σε στοχευμένες και προσυμφωνημένες φοροελαφρύνσεις με παράλληλη ενεργοποίηση του λεγόμενου «κόφτη», μόνο που αυτή τη φορά οι κωδικοί θα αφορούν σε συντάξεις και αφορολόγητο, όπως επιθυμεί το ΔΝΤ.
Προς αυτήν την κατεύθυνση χθεσινές πληροφορίες ήθελαν το Eurogroup να έχει ήδη δώσει εντολή στους θεσμούς να διαμορφώσουν από κοινού με την Αθήνα πρόταση για την συγκρότηση του «κόφτη».
Μάλιστα πηγές της Κομισιόν, λένε στην κυβέρνηση, εμφανίζονταν σίγουρες ότι δεν θα χρειαστεί η ενεργοποίησή του, καθώς το Ταμείο για μια ακόμη φορά υποεκτιμά τις προβλέψεις του «και θα πέσει έξω».
Το ζητούμενο για την Αθήνα – σύμφωνα με κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος – είναι «το κατά πόσο θα δεχθεί την παραπάνω φόρμουλα το ΔΝΤ» και κατά πόσο «το γερμανικό ΥΠΟΙΚ και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν θα επιμείνουν στην πρότασή τους για δεκαετή πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 3,5%».
Το παραπάνω θα έχει την ευκαιρία να διαπιστώσει ο Πρωθυπουργός την Παρασκευή στο δείπνο εργασίας που θα έχει με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ. Για το Ταμείο η κατάσταση είναι απρόβλεπτη και θα γίνει ακόμη πιο απρόβλεπτη όταν αναλάβει στις 20 Ιανουαρίου και επίσημα η νέα κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ.
Αν η εξίσωση δεν λυθεί και τα τρία μέρη δεν συγκλίνουν μεταξύ τους, η προσφυγή στις κάλπες προκρίνεται ως η μοναδική λύση, παρά το γεγονός πως όλοι στο Μαξίμου εμφανίζονται να τις απεύχονται.