Skip to main content

Ν. Βούτσης: Η Ν.Δ. βλέπει τι συμβαίνει μόνο στο τρίγωνο του Κολωνακίου

Συναίνεση στη μάχη ενάντια στην διαπλοκή ζήτησε ο πρόεδρος τη Βουλής Νίκος Βούτσης, μιλώντας για τον προϋπολογισμό. Κάνοντας λόγο για «δεύτερο πόλεμο» ο κ. Βούτσης τόνισε ότι αυτές τις μέρες «αναπτύσσονται σενάρια πολιτικής φαντασίας των κέντρων διαπλοκής. Ξανά μανά παρενθέσεις, οικουμενικές κ.λπ.».

«Δεν πρέπει να μπει ένα τέρμα στην αντιδημοκρατική πρακτική στα σχέδια κάποιων που επιχειρούν να βάλουν ως πιόνια το πολιτικό σύστημα για να μην χάσουν τα δικά τους συμφέροντα;», ρώτησε απευθυνόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο πρόεδρος της Βουλής επέκρινε την αντιπολιτευτική τακτική της ΝΔ, λέγοντας ότι δεν καταθέτει καμία πρόταση. «Σαν να μιλάμε ότι υπάρχει μία αξιωματική αντιπολίτευση στην Ελλάδα απολύτως επαρχιώτικη πολιτικά που βλέπει τι συμβαίνει μόνο στο τρίγωνο του Κολωνακίου», είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο εκτίμησε ότι «υπάρχει πεδίο ευρύτατης συνεννόησης σε κάποια θέματα» και ανέφερε τέσσερα ενδεικτικά θέματα:

α) το προσφυγικό.

β) συντάξεις: «Είπε ο πρωθυπουργός να υπάρξει συμφωνία ότι δεν θα μειωθούν, και άρα να αναζητηθούν οι λύσεις, τα καλάθια, οι κουμπαράδες από κοινού. Να γίνει μία ευρύτατη συζήτηση με ποιο κουμπαρά, γιατί δεν κάνετε μία γόνιμη συζήτηση πάνω σ’ αυτό; Τι περιμένετε; Να πέσει ο ΣΥΡΙΖΑ και να έρθει η ΝΔ; Άστα να πάνε στο διάολο», σημείωσε ο κ. Βούτσης χειροκροτούμενος από τους βουλευτές του κόμματός του.

γ) συμφωνία για τις εργασιακές σχέσεις: «Μπορεί να γίνει ένα αρραγές μέτωπο για να ξαναέρθουν οι εργασιακές συμβάσεις και να φύγουμε από τον εργασιακό μεσαίωνα;», αναρωτήθηκε.

δ) το χρέος: «Ελπίζω ότι όλοι έχουμε καταλάβει ότι δεν είναι βιώσιμο και ψάχνουν διάφορες μειώσεις. Εμείς συμφωνούμε ότι δεν είναι βιώσιμο; Δεν το έχω ακούσει ακόμη. Επί 1,5 χρόνο σας προκαλούμε και δεν το έχουμε ακούσει», ανέφερε.

Αναφερόμενος στην πορεία της οικονομίας ο πρόεδρος της Βουλής επεσήμανε ότι «ακόμα και στην Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας υπάρχει μία νότα αισιοδοξίας για τα οικονομικά πράγματα της χώρας, ιδιαίτερα από ένα σημείο και μετά. Όπως υπάρχει και πολύ θετική αποτίμηση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που γλιτώνει 16,5 δισ. επιβάρυνση του δημόσιου χρέους». «Έχετε αντιληφθεί ότι ζητήθηκε από τη χώρα μας να είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που θα έχει μόνο συστημικές τράπεζες, ενώ σε όλες τις άλλες χώρες οι συστημικές είναι μέχρι 70%; Μόνο οι τέσσερις τράπεζες να υπάρχουν και να κλείσουν οι άλλες. Δεν σας άκουσα να λέτε τίποτα γι’ αυτό το μείζον ζήτημα. Όλη σας την πείρα που την ακουμπάτε;», είπε.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην αντιπολιτευτική τακτική της ΝΔ, σημειώνοντας: «Είναι εύλογο που η αντιπολίτευση δεν ψηφίζει τον προϋπολογισμό. Θα περίμενε όμως κανείς να ακούσει τι προτείνει η αντιπολίτευση ως προς το τι πρέπει να γίνει. Σας θυμίζω ότι πέρυσι όλες οι ομιλίες του ΣΥΡΙΖΑ είχαν ένα σύνολο θετικών προτάσεων. Κάποιες αποδείχθηκαν ότι δεν μπορούσαν να υλοποιηθούν σ’ αυτό το χρόνο, κάποιες κάτι άλλο, αλλά όλες είχαν ένα θετικό πρόσημο. Θέλω να εξάρω την ομιλία Δένδια που πρότεινε να φτιάξουμε ένα κουμπαρά για το ασφαλιστικό. Όλες οι άλλες είναι σε κατεύθυνση άρνησης και κριτικής».

«Θα περίμενε κανείς να υπάρχει ένα μέτωπο αντιστάσεων προς τους Ευρωπαίους», υπογράμμισε ο κ. Βούτσης και συνέχισε: «Η επικινδυνότητα που εξάγεται για το θέμα της Σένγκεν, που σωστά συζητείται. Θα ορθωθεί μία άμυνα, μία καταγγελία σε όσους θέλουν να σπρώξουν τη χώρα έξω από τη Σένγκεν; Δεν μπορεί να σιωπά η αντιπολίτευση και να ψάχνει μήπως ο Μουζάλας, η Χριστοδουλοπούλου κάπου σιώπησαν και μπορεί να βγαίνει ο Ούγγρος, ο Σλοβάκος και να ζητά».

«Λέτε πραγματικά τέσσερις φορές να εξαπάτησε η Αριστερά τον λαό μέσα σε 1,5 χρόνο; Δεν σκέφτεστε ότι μπορεί να συμβαίνει και κάτι άλλο; Ότι μπορεί να έχουν αλλάξει οι συνειδήσεις, η ταξική διαστρωμάτωση;» ρώτησε ο πρόεδρος της Βουλής τους βουλευτές της αντιπολίτευσης. Και απευθυνόμενος προς το ΚΚΕ τόνισε ότι «παραμένουμε πιστοί στην ανάγκη ανατροπής της λιτότητας στην ευρωπαϊκή κλίμακα. Έχει πολύ μεγάλη σημασία αυτό που έγινε στην Πορτογαλία και να βοηθήσουμε να γίνει και στην Ισπανία και στις άλλες χώρες».

«Είπαμε και ξαναλέμε ότι αυτή η Βουλή με την εξάντληση της θητείας της μπορεί να είναι αυτή που θα φέρει την απεξάρτηση από τα  μνημόνια και να έχουμε για χρόνια κυβερνήσεις δημοκρατικά εκλεγμένες με κορμό την σύγχρονη δημοκρατική Αριστερά», κατέληξε ο πρόεδρος της Βουλής.

newsroom naftemporiki.gr