Skip to main content

Στ. Θεοδωράκης: Αυτή τη στιγμή οι εκλογές δεν είναι λύση

Την άποψη πως «αυτή τη στιγμή οι εκλογές δεν είναι λύση» εξέφρασε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωράκη, πρέπει να σιγουρέψουμε τα ευρωπαϊκά μας βήματα, να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση, να συμφωνήσουμε με τους Ευρωπαίους και ειδικά με τον Μάριο Ντράγκι για να μπούμε στην αγορά ομολόγων.

Όπως ανέφερε, είναι πολύ συγκεκριμένα πράγματα που θα φέρουν φθηνότερο χρήμα στη χώρα. «Αυτή τη στιγμή οι εκλογές δεν είναι λύση, αυτή τη στιγμή η λύση είναι οι αποφάσεις και η εφαρμογή όπως ήδη έχουν αποφασιστεί» υπογράμμισε.

Ειδικότερα σημείωσε πως η χώρα χάνει συνεχώς λεφτά, διευκρινίζοντας: «Παίρναμε κάθε χρόνο μέχρι το 2014, περίπου 2 δις € ετησίως από τα κέρδη των ευρωπαϊκών τραπεζών που είχαν ελληνικά ομόλογα και δεν κουρεύτηκαν. Αυτά τα λεφτά δεν τα πήραμε το 2014, δεν τα πήραμε το 2015, δεν τα πήραμε το 2016. Είναι ήδη 6 δισ., και μιλάμε για “ζεστό” χρήμα τα οποία είχαμε συμφωνήσει ότι θα τα παίρναμε και αυτά τώρα έχουν γυρίσει στα ταμεία των χωρών και δεν τα παίρνουμε».

Πρόσθεσε πως όσο δεν παίρνουμε αποφάσεις, χάνουμε λεφτά από την οικονομία, και όταν χάνεις λεφτά από την οικονομία κόβεις συντάξεις και μισθούς και αναγκάζεσαι να βάλεις φόρους.

Πάντως, ο επικεφαλής του Ποταμιού επέκρινε την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση. «Δεν είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να εμπιστευτούμε τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης και το λέω με πόνο γιατί αυτό στοιχίζει στον ελληνικό λαό» είπε. Όπως σημείωσε, «τις ίδιες διαβεβαιώσεις μας έδιναν και το 2015 οι αποφάσεις που τελικά υπέγραψαν ήταν πολύ οδυνηρές» και εξέφρασε την εκτίμηση πως ΔΝΤ και Ευρωπαίοι δεν θα κάνουν πίσω «και θα αναγκαστούμε να πιούμε άλλο ένα πικρό ποτήρι».

Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωράκη, μπορούσαμε να το αποφύγουμε αν κάναμε σωστή αξιοποίηση του χρόνου. «Δηλαδή όταν λες ότι καθυστερώ το κάνεις στην πράξη επί της ουσίας γιατί πιστεύεις ότι οι άλλοι εξαντλούνται ουσιαστικά εξαντλείσαι εσύ, εξαντλείται η δική σου οικονομία. Το ένα λοιπόν είναι η καθυστέρηση και το άλλο είναι ότι όλα τα μεγάλα που θα κάναμε για να αναπτυχθεί λίγο η οικονομία μας καθυστερούν» συμπλήρωσε.