Skip to main content

Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ: Επίθεση Αλ. Τσίπρα κατά Κ. Μητσοτάκη και εσωκομματικά πυρά

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Εφ΄ όλης της ύλης επίθεση κατά της κυβέρνησης και προσωπικά κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη ετοιμάζει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Λίγες ώρες πριν το κρίσιμο τετ α τετ Μητσοτάκη – Ερντογάν στο Λονδίνο ο κ. Τσίπρας αναμένεται να σηκώσει τους τόνους κατά των χειρισμών της κυβέρνησης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, να μιλήσει για έλλειψη στρατηγικής και σχεδίου στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης και παράλληλα να θέσει και από τη δική του πλευρά τόσο την Ε.Ε. όσο και τις ΗΠΑ προ των ευθυνών τους, για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να κινηθεί σε υψηλούς τόνους, αν και επί της ουσίας δεν διαφωνεί για τη διεθνοποίηση του προβλήματος που επιδιώκει η κυβέρνηση, ούτε για την έκθεσή του σε διεθνή fora και οργανισμούς στους οποίους μετέχει η Ελλάδα, ούτε προτείνει διαφορετική πολιτική.

Ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί πολιτικά κρούσματα ασυνεννοησίας και έλλειψης συντονισμού και λάθη της κυβέρνησης όπως η χθεσινή διαρροή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για διακοπή των συζητήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία που έσπευσε να αποκαταστήσει το Μαξίμουμε νέα διαρροή που ανέφερε ότι οι συζητήσεις για τα ΜΟΕ, ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία συνεχίζονται κανονικά.

Γι΄ αυτό και αναμένονται αναφορές του σε σειρά θεμάτων όπως οι διορισμοί των διοικήσεων των νοσοκομείων ή το ζήτημα που προέκυψε με το βιογραφικό του υφυπουργού κ. Διαματάρη.

Γνωρίζοντας ότι στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν έντονες αντιδράσεις για το σχέδιό του να μετασχηματίσει τον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και φωνές περί έλλειψης πολιτικού και προγραμματικού λόγου αλλά και λανθασμένης αντιπολιτευτικής τακτικής, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει να μεταφέρει την όλη συζήτηση στην κοινοβουλευτική ομάδα στην κριτική κατά της κυβέρνησης, αποφεύγοντας την αυτοκριτική και την αποτίμηση που συνεχίζει να ζητά η εσωκομματική αντιπολίτευση.

Αναμένονται ωστόσο να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ψήφιση του νομοσχεδίου για την ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού, για τον νέο εκλογικό νόμο, την  προεδρική εκλογή, το ενδεχόμενο των διπλών εκλογών πρόωρα ή στο τέλος της τετραετίας (σ.σ. οι πληροφορίες επιμένουν ότι ο κ. Τσίπρας θα θέσει τους βουλευτές του σε κατάσταση ετοιμότητας προβλέποντας – για άλλη μία φορά – πρόωρες εκλογές μέσα στο 2020), τις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ – Κινήματος Αλλαγής, τις εξελίξεις στην υπόθεση Novartis μετά και τη χθεσινή κατάθεση Μανιαδάκη που φέρεται να κατήγγειλε πιέσεις προκειμένου να ενοχοποιήσει πολιτικά πρόσωπα κ.α.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ακόμα ότι μόλις ο κ. Τσίπρας τελειώσει την εισήγησή του, κλείσουν τα φώτα των καμερών και οι πόρτες της αίθουσας της Γερουσίας όπου θα συνεδριάσει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα έρθει αντιμέτωπος με συντονισμένα πυρά βουλευτών που ευθυγραμμίζονται με την εσωκομματική αντιπολίτευση και σκοπεύουν να θέσουν όλα τα ζητήματα τα οποία διαφωνούν με την ηγεσία. Από την ένταξη των στελεχών του ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ και το σχέδιο μετασχηματισμού και ιδεολογικής και πολιτικής μετατόπισης προς το κέντρο, μέχρι την αντιπολιτευτική τακτική. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκτίμηση που επικρατεί ανάμεσα στους επιτελείς του κ. Τσίπρα – που ωστόσο δε συμμερίζονται όλοι εντός του ΣΥΡΙΖΑ  – είναι ότι συζήτηση για τα αίτια της εκλογικής ήττας και μάλιστα τέτοια που θα στοιχίσει στην ενότητα του κόμματος δεν είναι απαραίτητη, καθώς μέσα στο 2020 που ο κ. Μητσοτάκης θα αναγκαστεί – όπως λένε – σε πρόωρες εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ξανά κυβέρνηση ως βασικός εταίρος μίας συμμαχίας εναντίον της Ν.Δ.. 

Ερώτημα αποτελεί αν σήμερα θα συζητηθεί ένα ακόμα «αγκάθι» για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, η μη εφαρμογή του κανονισμού για την προσφορά του ενός τρίτου του μισθού κάθε βουλευτή στο κόμμα, από περίπου τα 2/3 της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ παρά τις παραινέσεις των κ. Τσίπρα και Σκουρλέτη αλλά και της διευθύντριας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Όλγας Γεροβασίλη. Το θέμα συζητείται με κάθε ευκαιρία πίσω από τις κλειστές πόρτες το τελευταίο διάστημα, αλλά λύση δεν έχει βρεθεί καθώς ο ένας στους τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αρνείται να συμμορφωθεί με ό,τι υπόγραψε και πολλοί περισσότεροι ζητούν ο κανονισμός αυτός να αλλάξει.