Συνέχεια στην πολιτική αντιπαράθεση που πυροδότησαν οι τοποθετήσεις νέων διοικητών στα νοσοκομεία έδωσαν σήμερα ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής, εξαπολύοντας εκ νέου κατηγορίες κατά της κυβέρνησης για «ρουσφέτια» και «χάρες» και καταλογίζοντας ευθύνες προσωπικά στον Πρωθυπουργό.
Με αιχμή σημερινές δηλώσεις του παραιτηθέντος διοικητή του Γ.Ν. Καρδίτσας Κ. Πατέρα, η αξιωματική αντιπολίτευση κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη «να τοποθετηθεί δημόσια για τις χάρες σε κουμπάρους, πολιτευτές και συγγενείς στελεχών της Ν.Δ. σε βάρος της δημόσιας Υγείας και των φορολογουμένων».
«Ο κ. Πατέρας σήμερα έκανε τα αποκαλυπτήρια της “αριστείας” και του “επιτελικού κράτους” του κ. Μητσοτάκη. Παραδέχθηκε ότι συμφώνησε να διοριστεί διοικητής στο νοσοκομείο με αντάλλαγμα την επιστροφή του προεκλογικά στη Ν.Δ. Τη συναλλαγή δεν την έκανε με κάποιο τυχαίο στέλεχος της Ν.Δ., αλλά με τον ίδιο τον σημερινό Πρωθυπουργό» ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του.
Σημείωσε παράλληλα πως «ο κ. Μητσοτάκης τόσο με την περίπτωση του κ. Πατέρα όσο και με όλες τις υπόλοιπες εξόφθαλμες περιπτώσεις ρουσφετιών, επιβεβαιώνει πως αποτελεί τον πυρήνα του παλιού πολιτικού συστήματος, αυτού που οδήγησε ιστορικά τη χώρα στη χρεωκοπία».
Στο θέμα παρενέβη και η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, σημειώνοντας πως «η κομματική συναλλαγή στα νοσοκομεία, έχει τη σφραγίδα του κ. Μητσοτάκη».
«Δεν είναι αδέξιοι, είναι δεξιοί. Καταθέτουμε άμεσα πρόταση νόμου, με τη δική μας θέση για αξιοκρατία στον δημόσιο τομέα. Ανοιχτή προκήρυξη και για τους διοικητές των νοσοκομείων» ανέφερε.
Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας απέρριψε τα περί «κομματικών επιλογών», αντιτείνοντας ότι βασική προϋπόθεση για την επιλογή των διοικητών των νοσοκομείων ήταν το πτυχίο, ενώ – όπως είπε – σε ποσοστό 72% τα πρόσωπα που επιλέχθηκαν, διαθέτουν και μεταπτυχιακό ή και διδακτορικό.
Ο κ. Πέτσας παρουσίασε στατιστικά στοιχεία που δείχνουν ότι στην πλειοψηφία τους τα πρόσωπα που επιλέχθηκαν, έχουν εμπειρία ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση συνάπτει με τους νέους διοικητές συμβόλαιο αποδοτικότητας βάσει του οποίου θα κρίνονται περιοδικά. Μεταξύ των κριτηρίων για την αξιολόγησή τους ανέφερε τη μείωση της αξίας των ληξιπρόθεσμων, τη μείωση του κόστους προμηθειών, την παρακολούθηση των δεικτών κόστους, τη σωστή λειτουργία των λογιστηρίων, τη μείωση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, τη μείωση της χρήσης αντιβιοτικών και τη μείωση του χρόνου αναμονής στα εξωτερικά ιατρεία.
«Είναι φανερό ότι δεν μιλάμε για κομματικές επιλογές αλλά για ανθρώπους που πρέπει να φέρουν σε πέρας αυτό που ζητούν οι πολίτες από εμάς δηλαδή καλύτερη υγεία για όλους», υπογράμμισε ο κ. Πέτσας.
naftemporiki.gr