Skip to main content

Ν. Κοτζιάς: Επιτυχημένη η επίσκεψη Ερντογάν

«Αν εφαρμοστούν τα κριτήρια που κάποιοι χρησιμοποιούν -όχι η κυβέρνηση της Τουρκίας- μάλλον θα βρούμε “γκρίζες ζώνες” για την Τουρκία», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ενώ τόνισε ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δεν έθεσε θέμα Αιγαίου και κατηγόρησε την τουρκική αξιωματική αντιπολίτευση ότι βάζει το συγκεκριμένο ζήτημα στην ατζέντα. Χαρακτήρισε επίσης επιτυχημένη την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα.

Κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον Αρμένιο ομόλογό του Έντουαρντ Ναλμπαντιάν και ερωτηθείς για αναφορές στο τουρκικό Κοινοβούλιο από τον Τούρκο Πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου για νησιά του Αιγαίου, ο κ. Κοτζίας επανέλαβε ότι «κατ’ αρχάς, εμείς με όλους τους τρόπους δηλώσαμε -και μίλησα και με την Τουρκική ηγεσία- ότι το Διεθνές Δίκαιο είναι εδώ για να εφαρμόζεται και για να είναι κατανοητό. Από την άλλη, είναι καλό να είναι προσεκτικοί ορισμένοι, ως προς το πώς θέτουν ορισμένα θέματα».

Όπως πρόσθεσε, «η κεμαλική αντιπολίτευση στην Τουρκία θέτει εδώ και πάρα πολύ καιρό υπό την κριτική της την κυβέρνηση της Τουρκίας γιατί, λέει, έχει αφήσει να καταλάβει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια 18 τουρκικά νησιά. Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας δεν έθεσε θέμα Αιγαίου. Απάντησε στην αντιπολίτευση λέγοντας ότι εμείς δεν έχουμε αφήσει ούτε πέτρα, ούτε νησί να μας το καταλάβουν. Βέβαια, θα έλεγα ότι υπάρχει μία ελληνική λαϊκή παροιμία, λέει: “περί όνου σκιάς”. Συζητούσαν περί κατάληψης νησιών -ρωτούσε η αντιπολίτευση και απαντούσε η κυβέρνηση ότι δεν άφησε να γίνει καμία κατάληψη- που δεν έχουν καταληφθεί ποτέ διότι ανήκουν πάντα, τουλάχιστον στον 20ο αιώνα, στην ελληνική Πολιτεία με βάση τους διεθνείς νόμους».

«Αλλά θέλει μια διευκρίνιση, και παρακαλώ πολύ γι’ αυτό, από δημοσιογραφικής πλευράς, ότι δηλαδή απαντούσε ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας στην αντιπολίτευση που του έλεγε ότι “σας έχουν καταλάβει νησιά”, λέγοντας “δεν μας κατέλαβαν κανένα”. Το πρόβλημα δεν είναι τι είπε ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, κατ’ εμέ. Αλλά, είναι αυτή η άποψη, η βαθιά λανθασμένη, που έχει βάλει στην ατζέντα του κοινοβουλίου η τουρκική αντιπολίτευση. Κατάληψη νησιών δεν έχουμε κάνει. Η Ελλάδα είναι μία πάρα πολύ φιλειρηνική δύναμη. Ξέρω ότι κάποιοι αμφισβητούν, εδώ και δεκαετίες και μιλούν για “γκρίζες ζώνες”, αλλά σας το λέω δημοσίως πρώτη φορά: αν εφαρμοστούν τα κριτήρια που κάποιοι χρησιμοποιούν -όχι η κυβέρνηση της Τουρκίας- μάλλον θα βρούμε “γκρίζες ζώνες” για την Τουρκία», συνέχισε ο ΥΠΕΞ.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη Ερντογάν, είπε ότι «η αποτίμηση του υπουργείου Εξωτερικών θα γίνει στη Βουλή την Πέμπτη. Να περιοριστώ να πω μόνο τα εξής: η επίσκεψη Ερντογάν ήταν μία επίσκεψη που κατά την αντιπολίτευση απέτυχε πριν αρχίσει.  Και κατά την εκτίμησή μας πέτυχε, αφού έγινε».

Ο κ. Κοτζιάς σημείωσε ότι η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου «έμεινε στο πρόγραμμα και στο χρονοδιάγραμμά της, σε αντίθεση με ότι έγινε το 2004, όπου ο κ. Ερντογάν, όσοι γνωρίζετε, έκανε 4 ομιλίες που δεν είχαν συμφωνηθεί στη Θράκη και ξεπέρασε πάνω από 4 ώρες το πρόγραμμα, επειδή αυθορμήτως επισκέφτηκε διάφορες περιοχές και χωριά με πλειονότητα μουσουλμανικού πληθυσμού».

Κατά τον υπουργό Εξωτερικών, η επίσκεψη ήταν πετυχημένη, διότι συνομίλησαν με ειλικρίνεια και ανοιχτά και ο Πρόεδρος της Τουρκίας και ο Πρωθυπουργός. «Τέθηκαν τα ζητήματα που ο καθένας μας γνωρίζει ότι  υπάρχουν και νομίζω ότι η αρχή των συζητήσεων είχε λιγότερο ρεαλισμό απ’ ότι το τέλος των συζητήσεων από την άλλη πλευρά», συμπλήρωσε ο ΥΠΕΞ και πρόσθεσε ότι, κατά την εκτίμησή του, ο κ. Ερντογάν κατανόησε καλύτερα τις ελληνικές θέσεις και σε μεγάλο βαθμό έδειξε να τις λαμβάνει υπ’ όψιν του.

«Η επίσκεψη πέτυχε επίσης, διότι ξεπαγώσαμε κανάλια συνεννόησης και συζήτησης που ήταν απαραίτητα, τα οποία δεν επικοινώνησαν μετά το γνωστό πραξικόπημα -την προσπάθεια πραξικοπήματος- στην Τουρκία. Επέτυχε επίσης, διότι προετοιμάσαμε μία σειρά από συναντήσεις. Ήδη έχουμε συζητήσεις για να πάει ο Υπουργός Μετανάστευσης, ο κ. Μουζάλας, στην Τουρκία», συνέχισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Είπε επίσης ότι «δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε με θυμικό τις σχέσεις μας με ένα γείτονα, αλλά περισσότερο με την αίσθηση πώς θα τον επηρεάσουμε και πώς θα μπορέσουμε να τον ωθήσουμε προς μία θετική ατζέντα και κατεύθυνση που θέλουμε εμείς. Ώστε να ξαναδημιουργηθούν καλύτερες προϋποθέσεις για να λύσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν. Τα προβλήματα, όταν υπάρχουν, πρέπει να συζητηθούν και να λυθούν».