Skip to main content

ΝΔ: «Με το καλημέρα» αποδόμηση των νέων υπουργών

Από την έντυπη έκδοση

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
[email protected] 

Την αποδόμηση των νέων στελεχών της κυβέρνησης επιχειρεί η αξιωματική αντιπολίτευση μόλις λίγα εικοσιτετράωρα μετά την ανακοίνωση του ανασχηματισμού, θέτοντας εξαρχής στο στόχαστρο τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο, τον υπουργό Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου και την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου. 

Η σαφής πρόθεση της Ν.Δ. να μη δώσει περίοδο χάριτος ούτε στα νέα μέλη της κυβέρνησης καταδείχτηκε χθες από δηλώσεις σειράς στελεχών του κόμματος, που άσκησαν κριτική στους καινούργιους υπουργούς πριν ακόμη παραλάβουν τα χαρτοφυλάκιά τους. Την αρχή έκανε ο ίδιος ο εκπρόσωπος Τύπου Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος κάλεσε τον 34χρονο Δημήτρη Τζανακόπουλο να τοποθετηθεί σχετικά με το ταξίδι του Ν. Παππά στη Βενεζουέλα το 2013. 

«Ξεκινώντας τη θητεία του ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος έχει την ευκαιρία να δώσει δείγμα γραφής. Να πει την αλήθεια για τις σχέσεις των κ. Τσίπρα και Παππά με τη Βενεζουέλα, τον Μαδούρο και το δικηγόρο των offshore και Panama papers κ. Αρτεμίου» είπε ο κ. Κουμουτσάκος και συμπλήρωσε: «Η σιωπή του, πάντως, δεν θα είναι απάντηση. Καλό ξεκίνημα». 

Η Ν.Δ. εξαπέλυσε παράλληλα συντονισμένη επίθεση στον νέο υπουργό Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου για τις δηλώσεις του σχετικά με το παράλληλο νόμισμα. 

Ειδικότερα, κύκλοι της οδού Πειραιώς ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας «τοποθέτησε στη θέση του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης ένα πρόσωπο που έχει ταχθεί υπέρ του διπλού νομίσματος, αμφισβητώντας στην ουσία την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη». 

Μάλιστα, ο βουλευτής της Ν.Δ. Χρ. Δήμας κατέθεσε και ερώτηση στη Βουλή, διερωτώμενος πώς ο κ. Τσίπρας επιλέγει για μια τόσο κορυφαία θέση και υπό τις παρούσες συνθήκες ένα πρόσωπο με τέτοιες απόψεις. 

«Προφανώς ο κ.Τσίπρας δεν έχει μάθει από τα λάθη του και το αποτέλεσμα της περήφανης διαπραγμάτευσης του Γ. Βαρουφάκη που μας κόστισε 86 δισ. ευρώ» ανέφερε ο κ. Δήμας. Αντίστοιχα, η τομεάρχης Ανάπτυξης της Ν.Δ. Άννα Ασημακοπούλου κάλεσε τον νέο υπουργό Οικονομίας να μην ξεχνά ότι η πολιτική για την ανάπτυξη «δεν σηκώνει και άλλα λάθη».  

Η αξιωματική αντιπολίτευση στοχοποίησε, όμως, και την 31χρονη υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου για τον ρόλο της στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές. 

Συγκεκριμένα ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε ότι η κυρία Αχτσιόγλου: «Ήταν ο άνθρωπος που έκανε τις διαπραγματεύσεις». «Τι περιμένουμε ν’ αλλάξει όταν ό,τι έχει γίνει στα εργασιακά φέρει και τη δική της σφραγίδα; Αν διαφωνούσε με τον υπουργό της, δεν θα ήταν εκεί. Θα είχε παραιτηθεί» είπε ο κ. Κουμουτσάκος και συμπλήρωσε: «Επομένως δεν μπορεί να περιμένει κάποιος κάποια ουσιαστική αλλαγή πολιτικής».

Ο κ. Κουμουτσάκος υποστήριξε, μάλιστα, ότι τα νέα πρόσωπα δεν πρόκειται να δώσουν κάτι καινούργιο. «Η μεγάλη πλειονότητα των προσώπων είναι γνωστά, φθαρμένα πρόσωπα. Εκείνα θα δίνουν τον τόνο της κυβέρνησης και όχι τα νεότερα και άπειρα -εκ των πραγμάτων- πρόσωπα που έχουν μπει» τόνισε: «Γι’ αυτό μιλήσαμε για ανακύκλωση και για ματαιότητα, με την αίσθηση και την πεποίθηση ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ν.Δ.  

Μπροστά η Ν.Δ. με 15 μονάδες

Στις 15 μονάδες είναι η διαφορά μεταξύ της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, η οποία παρουσιάστηκε χθες στον ΣΚΑΪ. Στην πρόθεση ψήφου τα ποσοστά είναι: Ν.Δ. 30% (σ.σ.: άνοδος 1,5% από την προηγούμενη μέτρηση), ΣΥΡΙΖΑ 15% (πτώση 1%), Χρυσή Αυγή 7%, ΚΚΕ 5,5%, Δημοκρατική Συμπαράταξη 4,5%, Ένωση Κεντρώων 3%, Πλεύση Ελευθερίας 3%, Ποτάμι 2%, ΑΝΕΛ 2%,  ΛΑΕ 1%, Δεν ξέρω/Δεν απαντώ: 19%. 

Στην «καταλληλότητα για πρωθυπουργός» προηγείται ο «κανένας» με ποσοστό 39% και έπονται: Κυριάκος Μητσοτάκης 37%, Αλέξης Τσίπρας 20,5%. Στη δημοτικότητα προηγείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 61% θετικές και 31,5% αρνητικές γνώμες, έναντι του Αλέξη Τσίπρα, με ποσοστά 22% και 75% αντιστοίχως. 

Συντριπτικά είναι τα στοιχεία στην παράσταση νίκης: Ν.Δ. 64%, ΣΥΡΙΖΑ 12,5%.

Επίσης, εννέα στους δέκα πολίτες δηλώνουν δυσαρεστημένοι από τις κυβερνητικές επιδόσεις (89%), με τους δυσαρεστημένους εκλογείς του ΣΥΡΙΖΑ να φτάνουν πλέον τους οκτώ στους δέκα (79%).