Skip to main content

Το σχέδιο της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό: Κλειστά κέντρα, πίεση σε Ε.Ε. και Τουρκία

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Πρωτοβουλίες σε δύο επίπεδα, στο πολιτικό και το επιχειρησιακό, έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού/ προσφυγικού, όπως συζητήθηκαν χθες στη συνάντηση του πρωθυπουργού και των αρμοδίων υπουργών με τους περιφερειάρχες της χώρας, όπου ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοίδης ανακοίνωσε 1700 προσλήψεις προσωπικού, 400 συνοριοφυλάκων στον Έβρο, 500 νέων υπαλλήλων στις υπηρεσίες ασύλου στα νησιά και στην ενδοχώρα και 800 ατόμων για τη φύλαξη των συνόρων στα νησιά και για τη φύλαξη των κέντρων.

Από τη χθεσινή συνάντηση στο Μαξίμου, ο επικοινωνιακός μηχανισμός της κυβέρνησης ανέδειξε το μήνυμα του πρωθυπουργού προς τους περιφερειάρχες να δείξουν αλληλεγγύη και να δεχθούν μετανάστες στις περιοχές τους ώστε να αποσυμφορηθούν τα νησιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση αυτή συζητήθηκε αναλυτικά το σχέδιο της κυβέρνησης για τη δημιουργία επτά ως δέκα κλειστών, προαναχωρησιακών κέντρων για τους μετανάστες, κάποια εκ των οποίων θα βρίσκονται και σε νησιά και θα έχουν χωρητικότητα 5.000- 10.000  μεταναστών.

Το σχέδιο είναι σχεδόν έτοιμο, χθες παρουσιάστηκε σε μεγάλο μέρος του στη συνάντηση με τους περιφερειάρχες και οι επίσημες ανακοινώσεις είναι θέμα ημερών.  Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι , ο τελικός αριθμός των κλειστών κέντρων δεν έχει ακόμα αποφασιστεί, ενώ τον σχεδιασμό έχει αναλάβει ο υφυπουργός Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής. Τις επαφές με τους περιφερειάρχες φέρεται να έχει αναλάβει ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ενώ ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της παρέμβασής του, συνέδεσε την απορρόφηση και αξιοποίηση τον κονδυλίων του ΕΣΠΑ από τις περιφέρειες, με ένα σύστημα αξιολόγησης που σημαίνει πως όσο αποτελεσματικότερες είναι οι περιφέρειες, τόσο περισσότερο θα επιβραβεύονται με διεύρυνση των πιστώσεων που τους αναλογούν και αυτό αφορά και τη συμβολή τους στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού/ προσφυγικού.

Αξίζει να τονιστεί ότι παρά το γεγονός η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι θα ξεπεραστεί η δέσμευση για το 1% σε σχέση με τον πληθυσμό της χώρας, στη χθεσινή σύσκεψη ειπώθηκε – και οι περισσότεροι περιφερειάρχες δεν διαφώνησαν – ότι το μείζον θέμα του μεταναστευτικού/ προσφυγικού δεν είναι ποσοτικό.

Επίσης, δεν υπήρξαν πληροφορίες για τη στάση των περιφερειαρχών στη χθεσινή σύσκεψη, πέραν του γενικού σχολίου από κυβερνητικές πηγές  ότι στη συζήτηση επικράτησε κλίμα συνεννόησης και συναίνεσης, χωρίς να γίνει γνωστό αν κάποιοι ήδη δέχθηκαν να φιλοξενήσουν στην περιφέρειά τους κλειστό κέντρο μεταναστών, ή αν άλλοι τήρησαν κάθετα αρνητική στάση.

Παράλληλα με τις πρωτοβουλίες σε επιχειρησιακό επίπεδο και την προετοιμασία για αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, στην κυβέρνηση εντείνουν και την προσπάθεια διεθνοποίησης του προβλήματος, με μηνύματα τόσο προς την ΕΕ όσο και προς την Τουρκία.

Στη σημερινή του συνέντευξη στην γερμανική Handelsblatt, ο πρωθυπουργός στέλνει δύο μηνύματα, ένα προς Βρυξέλλες και ένα προς την Τουρκία λέγοντας επί λέξει: «Ανέφερα πολύ ανοιχτά στον Πρόεδρο Ερντογάν ότι δεν μπορεί να εκμεταλλεύεται τους μετανάστες και τους πρόσφυγες αν θέλει να έχει σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα» αλλά και «δεν μπορεί μια χώρα της ΕΕ να διεκδικεί τα πλεονεκτήματα της ζώνης του Σένγκεν και να αρνείται ταυτόχρονα να μοιραστεί τα βάρη, όπως κάνουν ορισμένες χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Η Ευρώπη αντιμετωπίζει τις χώρες άφιξης όπως η Ελλάδα ως βολικούς χώρους “στάθμευσης” για πρόσφυγες και μετανάστες. Είναι αυτό ευρωπαϊκή αλληλεγγύη; Όχι. Δεν θα το δεχτώ άλλο».

Στο ερώτημα των Γερμανών δημοσιογράφων της Handelsblatt «τι πρέπει να γίνει» ο κ. Μητσοτάκης απαντά ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να αγνοεί το πρόβλημα και ότι ο ίδιος δεν μπορεί να δεχτεί τη στάση όσων «συμπεριφέρονται σαν να είναι αποκλειστικά ένα πρόβλημα της Ελλάδας» και τονίζει ότι «θα πρέπει να δοθεί λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Ωστόσο, δεν υπάρχει – ακόμα τουλάχιστον – απάντηση για το αν η κυβέρνηση προτίθεται να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες εντός της ΕΕ για να προωθήσει τις θέσεις της, ή αν σκοπεύει – μετά τη συνέντευξη Μητσοτάκη στην Handelsblatt – να κινηθεί πιο δυναμικά και να διεκδικήσει αλλαγή πλαισίου και νέες αποφάσεις για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού/προσφυγικού.