Skip to main content

Τα 3+1 σενάρια για τον χρόνο των εκλογών

Του Δημήτρη Κυριακόπουλου

Από τον Ιούλιο του 2019, οπότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε την πρωθυπουργία, το σχήμα (2+4 χρόνια διακυβέρνησης και …βλέπουμε) ήταν το κυρίαρχο στον στρατηγικό σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου.

Το σκεπτικό ήταν απλό και φαινομενικά ρεαλιστικό: Καθώς ο κίνδυνος μεγάλης φθοράς είναι κατά κανόνα ισχυρός για κυβερνών κόμμα σε εκλογές στο τέλος της τετραετίας, η προσφυγή σε διπλές κάλπες περί τα μέσα της θητείας της κυβέρνησης, οπότε θα διατηρούσε -θεωρητικά- το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού κεφαλαίου της, ήταν ένα σχετικά ασφαλές σενάριο καθαρής νίκης. Μιας νίκης, που θα έδινε νέα τετραετία στον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα «τελείωνε» τον κύριο πολιτικό του αντίπαλο, Αλέξη Τσίπρα και θα επέφερε βαρύτατο πλήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ, εξωθώντας τον στην εσωστρέφεια και την αστάθεια.

Όμως το σενάριο πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο, το οποίο ήταν βασικό στο Μαξίμου, έως τις αρχές του καλοκαιριού, σύμφωνα με το παραπάνω σχέδιο – αν και ο πρωθυπουργός δεσμευόταν για εξάντληση της τετραετίας- κάηκε από τους αστάθμητους παράγοντες: την εξέλιξη της πανδημίας και τις πυρκαγιές.

Οι πρόωρες εκλογές εν μέσω του τέταρτου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού, θα παρέπεμπαν ευθέως σε επικίνδυνο πολιτικό καιροσκοπισμό. Και μόνο αυτό το δεδομένο έβαζε φρένο στον εκλογικό αιφνιδιασμό. Την οριστική απόσυρση του σχεδίου, επέβαλε η σημαντική φθορά της κυβέρνησης από τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου.

Το πολιτικό κλίμα που διαμορφώθηκε δεν είναι πλέον ευνοϊκό για την κυβέρνηση, αποδυναμώνοντας τη βεβαιότητα, μέχρι πριν λίγους μήνες, για άνετη επικράτηση της ΝΔ και καθιστώντας τις προβλέψεις για το εκλογικό αποτέλεσμα αμφίβολες. Είναι χαρακτηριστικό, ότι οι πρώτες δημοσκοπήσεις, μετά τις πυρκαγιές, εκτός από το ψαλίδισμα της διαφοράς ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, διαπιστώνουν διογκούμενη δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση σε διάφορα πεδία, η οποία είναι πολύ πιθανό να εκφραστεί και στις κάλπες.

Και ενώ όλα δείχνουν ότι εκλογές κατά πάσα πιθανότητα δεν θα διεξαχθούν αυτό  το φθινόπωρο, τρείς είναι οι εναπομείνασες περίοδοι, για την πραγματοποίησή τους, σύμφωνα και με εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτών:    

-Απρίλιος-Mάϊος 2022: Πριν το καλοκαίρι και τον κίνδυνο νέων καταστροφικών πυρκαγιών.

-Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 2022: Αν επιλεγεί χρονική περίοδος που η πανδημία  είτε θα έχει τελειώσει, είτε θα έχει ελεγχθεί και δεν θα απασχολεί ιδιαιτέρως την κοινωνία.

-Απρίλιος-Μάϊος 2023: Κοντά στην εκπνοή της κυβερνητικής θητείας (8 Ιουλίου 2023), αλλά πριν την επίφοβη περίοδο των πυρκαγιών.

Με τα τρία σενάρια να έχουν θετικά και αρνητικά, το Μαξίμου αναμένεται να λάβει την τελική του απόφαση για τον χρόνο των εκλογών μετά τον χειμώνα, που προβλέπεται καθοριστικός, αν και τα περιθώρια αιφνιδιασμού έχουν στενέψει, αφού από τις αρχές του 2022 η χώρα θα βρίσκεται σε οιονεί προεκλογική περίοδο.