Κάλεσμα στην Τουρκία να αναθεωρήσει τη στάση της και να δώσει «απτά δείγματα» ότι πιστεύει στην επανένωση της Κύπρου απηύθυνε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε κοινές του δηλώσεις με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, στο Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας.
Όπως είπε, η Ελλάδα κατανοεί πλήρως και υποστηρίζει την απόφαση του κ. Αναστασιάδη να αναστείλει τη συμμέτοχη του στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό έως ότου σταματήσουν οι προκλήσεις έναντι της κυριαρχίας της Κύπρου.
«Δεν μπορεί να αγνοούνται οι προκλήσεις, ούτε να επιβραβεύονται», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Κάλεσε την Τουρκία να επιτρέψει με τη στάση της την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων και να δείξει ότι δεν επιδιώκει απλώς την αποτυχία της διαδικασίας για την προώθηση μεθοδεύσεων.
Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στο πρόσφατο μήνυμα που έστειλε στην Άγκυρα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξ ονόματος της Ε.Ε. για σεβασμό της κυριαρχίας της Κύπρου στα χωρικά της ύδατα και για τον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.
Υπενθύμισε ακόμη ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επεσήμανε το αυτονόητο ότι δηλαδή δεν μπορεί να υπάρχει μία υποψήφια προς ένταξη χώρα που δεν αναγνωρίζει ένα από τα κράτη – μέλη της Ε.Ε.
Ακόμη, ανέφερε ότι οι συνομιλίες που είχε με τον Κύπριο πρόεδρο και τους αρχηγούς των κομμάτων «επιβεβαίωσαν την αρραγή ενότητα που υπάρχει ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο», αλλά και τη συναντίληψη μεταξύ Αθηνών και Λευκωσίας.
Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η υποστήριξη της Ελλάδας στην Κύπρο είναι δεδομένη, συμπληρώνοντας: «Είμαστε στο πλευρό σας» και πως «εγγύηση αποτελεσματικότητας στην πολιτικής μας στο Κυπριακό είναι η συνεργασία και ο συντονισμός μας».
Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, Ελλάδα και Κύπρος είναι αναντικατάστατος παράγοντας ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης.
«Όλο και περισσότεροι βλέπουν τη σημασία και τον ρόλο της σταθερότητας και ασφάλειας που μπορούν να διαδραμαστίσουν Ελλάδα και Κύπρος στην ταραγμενη αυτή περιοχή», τόνισε.
Τέλος, αίσθηση προκάλεσε σχόλιό του για το κλίμα συναίνεσης που υπήρχε από τους πολιτικούς αρχηγούς των κυπριακών κομμάτων σε σύσκεψη που προηγήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, αναφορικά με τα εθνικά θέματα που απασχολούν την Κύπρο.
Συγκεκριμένα, ο Πρωθυπουργός είπε ότι ήταν πολύ γονιμες και ενθαρρυντικές οι αναλύσεις που «με μεγάλη σοβαρότητα έγιναν από τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς». «Έγιναν», πρόσθεσε, «σε πνεύμα ενότητας το οποίο θελω να επαινέσω και δημοσια να χειροκροτήσω».
Κατά την ομιλία του λίγη ώρα αργότερα ενώπιον της κυπριακής Βουλής, ο κ. Σαμαράς διεμήνυσε πως η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να δεχθεί τα τετελεσμένα, θα συνεχίσει να στηρίζει την Κύπρο, μέχρι τη λύση, με σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου και των αποφάσεων του ΟΗΕ.
Τόνισε ακόμη ότι η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι προϋπόθεση για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.
Κύπρος και Ελλάδα αντιμετωπίζουν την προσβολή των κυπριακών κυριαρχικών δικαιωμάτων, με ενότητα και αποφασιστικότητα, πάντα δε με ειρηνικό τρόπο και στηρίζουν τον δικοινοτικό διάλογο που προωθεί ο γραμματέας του ΟΗΕ, πρόσθεσε.
Ν. Αναστασιάδης: Κοινή συνισταμένη η αποκλιμάκωση της έντασης
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδης, τόνισε πως στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον κ. Σαμαρά, όσο και στη συνάντηση που ακολούθησε με τους αρχηγούς των κυπριακών κομμάτων, συζητήθηκαν θέματα συντονισμού και λήψης συντονισμένων μέτρων αντιμετώπισης των προκλήσεων της Τουρκίας.
Όπως είπε, κοινή συνισταμένη των θέσεων της Κύπρου και της Ελλάδας είναι οι προσπάθειες αποκλιμάκωσης της έντασης και όχι η πρόκληση νέων εντάσεων.
Ερωτηθείς συγκεκριμένα για το ποια μέτρα εξετάστηκαν, δήλωσε πως θα ήταν αδόκιμο αν εξήγγειλε σήμερα τα μέτρα αυτά, που αποσκοπούν όπως είπε, στην αποτροπή μιας κρίσης. «Το καθετί θα ανακοινώνεται στην ώρα του», ξεκαθάρισε, επαναλαμβάνοντας πάντως ότι υπάρχει «απόλυτος συντονισμός με την ελληνική κυβέρνηση και εθνική ομογνωμία μεταξύ των αρχηγών». «Οι κινήσεις μας θα γίνουν την κατάλληλη στιγμή και με τα πλέον πρόσφορα μέτρα και μέσα», πρόσθεσε.
Ο Κύπριος πρόεδρος τόνισε πως η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Κύπρο αποδεικνύει το «ειλικρινές ενδιαφέρον και τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης προς το κυπριακό κράτος», ενώ εξέφρασε την ευχή να «συνειδητοποιήσει η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά πως «ανάλογες κρίσεις που προκαλούνται αναίτια δεν διασφαλίζουν ουδενός τα δικαιώματα, ιδίως όταν προσχηματικώς γίνονται για τα αυτονόητα».
Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι ο τριμερής διάλογος με την Ελλάδα και την Αίγυπτο δεν στρέφεται εναντίον καμιάς χώρας, αντίθετα, τόνισε, προάγει την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου.
«Αναχωρούμε για το Κάιρο στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας που έχουμε αναπτύξει. Στόχος της συνάντησης είναι να συζητηθούν περαιτέρω τρόποι εμβάθυνσης της τριμερούς συνεργασίας», σημείωσε.
Πού κατέληξαν οι δύο αντιπροσωπείες
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντησή τους οι αντιπροσωπείες των δύο πλευρών, κατέληξαν σε τρία βασικά σημεία:
- Δεν τίθεται θέμα συζήτησης της αξιοποίησης ή του διαμοιρασμού των υδρογονανθράκων στην Κύπρο πριν την επίλυση του Κυπριακού.
- Οι δύο κυβερνήσεις έκαναν συνολική ανασκόπηση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί μετά τις κινήσεις της Τουρκίας, με σκοπό το συντονισμό του μελλοντικού σχεδιασμού.
- Η Ελλάδα και η Κύπρος ενωμένες υπερασπίζονται τα κυριαρχικά τους δικαιώματα και εξετάζουν μέσα από ποιες ενέργειες θα αντιμετωπισθούν οι παράνομες κινήσεις της Τουρκίας.